przetwory - 14998 przepisów (strona:161/1000)

Na zimę. Konfitura z czerwonych mirabelek 196

Zwykle smaży się całe owoce lub jeśli są duże i jędrne to ich kawałki. Na koniec owoce powinny być zanurzone w słodkim, szklistym żelu, oblepione nim. To bardzo słodki przetwór bo na 1 kilogram owoców dodaje się aż 1 a nawet 2 kg cukru. Mirabelki co prawda ani do dużych ani jędrnych owoców nie należą, ale postanowiłam przygotować(...)etapy i smażyć je z przerwami w ciągu 2 a nawet 3 dni, podobnie jak powidła . Dzięki temu cukier zawarty z syropie nie będzie się karmelizował i zmieniał koloru przetworu. Zróbcie tak jak Wam wygodniej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Nalewka z wiśni 169

Skoro wiśnie są wciąż dostępne podzielę się z Wami jeszcze jednym ciekawym przetworem z wiśni, który umili i rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni. Przetwór jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak do spożycia nadaje się dopiero po około 3,5 miesiąca. Tak jest to przepis dla wytrwałych. Składniki: 0,5l wody źródlanej 0,5l spirytusu 1kg wiśni 1 szklanka cukru

Sezonowy Garnek
Konfitura z rabarbaru. I trochę o pektynach 227

około godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy(...)owoców. W połączeniu z cukrem są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Większość owoców zawiera pektyny ale w ilości nie wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu – dodane do domowych przetworów pektyny w połączeniu z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją już podczas gotowania a nie dopiero wtedy gdy ochłodzimy je do temperatury pokojowej.   Pektyny, które możemy

Karo in the Kitchen
Strawberry &Habanero – słodko pikantny dżem z truskawek i papryki habanero 191

zaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze(...)owoców. W połączeniu z cukrem są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Większość owoców zawiera pektyny ale w ilości nie wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu – dodane do domowych przetworów pektyny w połączeniu z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją już podczas gotowania a nie dopiero wtedy gdy ochłodzimy je do temperatury pokojowej.   Pektyny, które możemy

Karo in the Kitchen
Dżem truskawkowy z bazylią 175

Przetwory z truskawek chyba nigdy mi się nie znudzą. Kupnych truskawkowych dżemów i konfitur szczerze nienawidzę, ale na te domowe zawsze znajdę przepis wart wypróbowania. Bazylia i truskawki to duet koncertowy! Konfitury, dżem, marmolada… Jaka jest różnica? Konfitury to owoce gotowane w cukrze, najczęściej w proporcji 1:2, czyli na kilogram owoców – 2 kg cukru lub syropu cukrowego. Dżem(...)owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut.   Metalowe pokrywki najwygodniej

Karo in the Kitchen
Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne 189

Jest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Szperałam, szperałam i znalazłam TO. Intrygująca nazwa, zastanawiające składniki, interesująca koncepcja. Trochę pozmieniałam, dopasowałam do moich potrzeb i jest! CUKINIA ANANASOWA Składniki: - około 1 kilograma cukinii (u mnie

Życie zamknięte w smaku
Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej 561

Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej Dalszy ciąg przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika . Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie , bardzo lubię ich smak i delikatną słodycz z posmakiem goryczy , a do tego doskonale nadają się do tego przepisu ogórki przerośnięte lub gorzkie . Takie przetwory muszą się koniecznie znaleźć w domowej spiżarce

Ogrodnik w podróży
Papryka po szwedzku-przetwory 363

Papryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny oleju(...)dnem do góry , aż do wystygnięcia . Pierwsze degustacje dokonujemy po upływie 14 dni , papryka musi mieć szansę przejść zalewą . Polecam , pyszny wyrób       Post Papryka po szwedzku-przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę 374

przekładam do słoików, zakręcam. Pasteryzuję 20 minut. Do przygotowania sałatki wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał mojej sałatce odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka gyros z ogórków i cukinii 2441

zdążyłam akurat zrobić przed tymi uciążliwymi upałami. Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), zmieniłam tylko proporcje. Gorąco Wam ja polecam, bo mi bardzo smakowała, a nie jestem fanem ogórkowych przetworów (co innego M, które pochłania je kilogramami). I coś czuję, że na stałe wpisze się do mojej listy przetworów :) Składniki: 1 kg ogórków 1 kg cukinii 1 opakowanie przyprawy gyros

My simple kitchen
Papryka marynowana z miodem 276

Marynowana papryka to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zalewa wzbogacona prawdziwym miodem wydobywa słodycz papryki. 2 kg papryki czerwonej 8 liści laurowych 16 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny 8 łyżek oleju rzepakowego ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli 1 szklanka miodu prawdziwego płynnego Paprykę umyć i pokroić na paski(...)paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :) Kategoria: Przystawki , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: miód , papryka

https:KKuchniaMniam
Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory 6217

Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Ten wyrób jest świetny , kiedy zima w sklepach tylko sztucznie pędzone ogórasy , a dodatkowo oszczędza nasz cenny jak zawsze czas. Wystarczy tylko odkręcić pokrywkę , zlać sok i dodać łyżkę(...)wrzenia . Od zagotowania trzymamy tylko 5 minut . Wyjmujemy i stawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Ogórki spokojnie trzymają się całą zimę w spiżarce . Smacznego Post Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 252

Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję(...)moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym jedzeniem i przetworami .. magią sielskiego spokoju w tym wariackim świecie . Nie zawsze mam dla nich czas, choć chciało by się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii

Ogrodnik w podróży
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą - przepis 1300

Szaleństwo przetworów trwa nadal. Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno

Pyza i Surówka
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy 460

pracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii. Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto! Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli nim polewać :) Ketchup z cukinii od Anety(...)cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki cayenne Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Wykonanie: Cukinie obieramy i wydrążamy pestki

Pyza i Surówka