okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią ,obejrzałam odcinek Bonda ,pod tym tytułem i jakoś tak mnie natchnęło… Jak się robi setki przetworów , to trzeba je jakoś nazwami sortować . Trudno pisać , ogórki z curry , ogórki z curry i…. ,ogórki z kurkumą , ogórki z kurkumą i… Jak widać robiłby się z tego(...)doprowadzamy do wrzenia . Odcedzamy zalewę od przypraw i cebuli . Do każdego słoika wkładamy trochę cebuli i czosnku odłowionych z zalewy . Goździki wyrzucamy , są zbyt intensywne ,żeby je dodawać do przetworów , z biegiem czasu zdominowały by całość . Gorącą zalewą zalewamy ogórki , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Następnego dnia , pasteryzujemy w garnku z wodą , nie dłużej niż 5 minut
Ogrodnik w podróżykanapki. Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów z dodatkiem tłuszczów. Jak zrobić cukinię marynowaną w curry na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na cukinię w zalewie curry. SKŁADNIKI(...)cukinii o średnicy nie większej niż 5cm 2 łyżeczki curry w proszku 3 łyżki soli do przetworów 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 350 ml octu spirytusowego 10% 650 ml wody 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki Przepis na cukinię w zalewie curry. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię umyć i osuszyć. Następnie przyciąć końcówki
Moja Książka KucharskaPrzepis ten dostałam od Przyjaciółki. Ta sałatka jest pyszna i cieszę się, że mogę w końcu z Wami się nim podzielić. Poniżej również znajdziecie mój sposób na pasteryzowanie przetworów. Składniki: - 3 kg ogórków gruntowych - 1 średnia cebula - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 125 ml octu winnego - 125 ml oliwy - 2 łyżki cukru - 2 łyżki soli - pieprz mielony Ogórki dokładnie(...)ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz pieprz, ocet, oliwę i cukier. Odstawiamy na 0,5h żeby składniki się przegryzły. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Jak pasteryzować przetwory? Ogórki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką lub gazą. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości ogórka i doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy płyty. Od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem przez
CookYourselfpółlitrowych słoików 1,5 kg cebuli o średnicy 5-7,5cm, pokrojona w plastry o grubości ok. 0,5cm 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli do przetworów 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 litra wody 7 baldachów kopru 7 gałązek zielonego kopru Przepis na marynowaną cebulę z koprem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć(...)wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę - po 5 minutach wyjąć słoiki i ustawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść przetwory do ciemnego i chłodnego miejsca. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce. Smacznego :) Cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaOgórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory Kanapkowe Kartuskie , to doskonałe , chrupiące ogórki w zalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś sosik i pyszne(...)odstawiamy do wystygnięcia . Drugiego dnia pasteryzujemy około 3 minut od zagotowania . Gotowe , można spokojnie przechowywać w spiżarce, nawet dwa lata Smacznego ! Artykuł Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysłoików 1,5 kg cebuli o średnicy 5-7,5 cm 2,5 szklanki cukru 1,25 litra octu jabłkowego 150 ml wody stołowej 1 łyżeczka soli do przetworów 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy 1/8 łyżeczki mielonych goździków Przepis na marynowaną cebulę. PRZYGOTOWANIE: W tym przypadku do marynowania najlepsza będzie cebula o średnicy 5-7,5cm. Większe cebule dobrze byłoby(...)trwa 10 minut, po tym czasie wyłączamy palnik i zdejmujemy pokrywkę. Po 5 minutach wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Smacznego :) Cebula została przygotowana wg. receptury Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami. Polecam! Cebula
Moja Książka Kucharskanadzieję, że owoce są jeszcze osiągalne. To jedne z najzdrowszych owoców, pełne flawonoidów: min. antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czarne porzeczki to idelne owoce na domowe przetwory. Zawierają sporo pektyny. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że dżem łatwo się zagęszcza. Idealny dla niecierpliwych, bo nie wymaga wielogodzinnego wysmażania. To jeden ze smaczniejszych dżemów, polecam! Składniki(...)UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI: na 5 litrowych słoików* Dzień 1. 4 kg ogórków do konserwowania 1/2 szklanki soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 900ml octu spirytusowego 10% 900ml wody 3 łyżki nasion gorczycy 1 łyżeczka curry w proszku * z tej ilości składników mogą wyjść(...)przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze na 8 do 18 godzin. Dzień 2. Przygotować słoiki oraz nakrętki - wyszorować i wyparzyć ( absolutnie nie używać uszkodzonych nakrętek, przetwory nie tylko mogą źle się przechować, ale także stać się szkodliwe dla zdrowia). Ogórki odcedzić i dokładnie opłukać z solanki, osączyć. Do dużego garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier i pozostałe
Moja Książka Kucharskadodatków. Jak co roku dżemy robię z ksylitolem - są bez cukru, a słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1. Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo(...)UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powidła przekładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. Odstawić słoiczki do powolnego schładzania. Przechowywać w piwnicy lub na dolnej półce w kuchennym regale. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Na lekturę książki Brittainy C. Cherry pt. "Kochając
Weekendy w domu i ogrodzieczasie ogórki są gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują dnia kolejnego. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni. Smacznego :) Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków: Jak zrobić ogórki małosolne w słoiku? Ogórki kanapkowe – najlepszy przepis! Ogórki konserwowe z przepisu mojej Babci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ogórki małosolne na sucho appeared first
Kulinarne PrzebojeDżem truskawkowy z płatkami róży jadalnej to nowość w tym roku i nigdy wcześniej nie próbowałam robić domowych przetworów z dodatkiem tych kwiatów. Pewnie wyszłoby dużo lepiej, gdyby moja róża jadalna mocniej zakwitła, ale i tak smak jest nowy i trochę odświeżony Róża jest delikatnie wyczuwalna, a kolor dżemu mocno czerwony. Do wykonania użyłam oczywiście naturalnej pektyny zamiast popularnych środków(...)białego cukru. Oczywiście możecie też użyć ksylitolu lub innego ulubionego środka słodzącego. Wiem, że truskawki już naprawdę się kończą, ale może jeszcze zdążycie zrobić chociaż kilka słoiczków tego wyjątkowego przetworu A więcej przepisów na dżemy znajdziecie tutaj . Dżem truskawkowy z płatkami róży – bez cukru 8 słoiczków 1 kg obranych, świeżych truskawek 6 kwiatów róży jadalnej 400 ml świeżego soku
FitkotPrzyszedł czas na robienie przetworów. Dżem truskawkowy jest u nas w domu najbardziej lubiany :) Moje chłopaki innego nie jedzą. Na razie przerobiłam 4 kg. truskawek, ale dopiero się rozkręcam :) Będę musiała zrobić jeszcze dwa, albo trzy razy tyle. Tak więc dziś będzie kolejna partia. Trzeba się śpieszyć bo truskawki nie będą za długo czekać :) Jeśli macie zamiar robić przetwory
Agusiowe smakołykiSezon na przetwory już się zaczął. Zapraszam więc na moje nowe odkrycie, czyli dżem czereśniowy. Jest naprawdę smaczny, więc warto. Dżem z czereśni i nektarynek z amaretto Drukuj przepis Składniki 8kg czereśni 4kg nektarynek 2 cytryny (tylko sok) (zastąpiłam je syropem z limonki i też jest ok) 8 kieliszków 50ml amaretto 6 opakowan cukru żelującego 2 do 1 1 opakowanie(...)minut. Krok 5 Na sam koniec należy dolać amaretto i już nakładać dżem do wyparzonych słoików. Jak zawsze trzeba uważać, aby gwint i zakrętka były suche i czyste, inaczej przetwory nam się zepsują. Kiedy już mamy gotowe słoiczki, nalewamy ciepłej wody na dno dużego garnka, wstawiamy ciepłe, zakręcone słoiki do wody i pasteryzujemy ok. 10 min od momentu zagotowania. Zakrętki
CoolinarniePLzaufanych osób, które mnie grzybami obdarowują. Mogę więc powiedzieć, że i dla mnie ten sezon grzybowy był udany. Skoro jednak tak dużo ich w lasach, to warto zrobić trochę przetworów. Oprócz standardowych grzybów w occie polecam Wam grzyby duszone w pomidorach. Przepis ten mam od wielu lat i jak tylko nadarza się okazja, to staram się zrobić przyjemniej kilka słoiczków(...)miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut. Robicie przetwory z grzybów? Jakie
Codzienna kuchnia niecodzienna