GOLONKA PIECZONA MAŚLANA 189dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce. * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy. * Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy
Z Majeczką w kuchni
Pikantna zupa z soczewicą i pulpecikami 191taka zupa w stylu meksykańskim. Bardzo rozgrzewająca, sycąca a przede wszystkim smaczna. Idealna na chłodne dni Składniki: Pulpeciki 500 g mięsa mielonego z szynki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku pół czerstwej bułki namoczonej w mleku 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso, posiekany czosnek, przyprawy oraz dobrze odciśniętą bułkę wymieszać do połączenia składników. Formować małe kuleczki
Mój pomysł na
Burger z kurczakiem i sosem czosnkowym 216przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które akurat masz w domu, aby przygotować różne wersje takiej popularnej "kanapki". U mnie nie zabrakło sporej ilości warzyw, żytniego pieczywa, kawałka chudego mięsa i pysznych dodatków w postaci pasty słonecznikowej czy sosu czosnkowego. W trwającym okresie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu i dodać, oprócz świeżych warzyw także te grillowane, jak papryka czy cukinia(...)Pierś z kurczaka rozbij lekko dłonią i wymieszaj ze składnikami do marynaty. Odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Jeżeli nie masz czasu nie musisz marynować mięsa. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż krótko, a następnie duś na wolnym ogniu przez około 10 minut
Zdrowie na języku :P
Risotto pomidorowe - mięsno fasolowe 215bulionie do kremowości uduszony. Na dużej patelni się go przygotowuje, a obiad dla całej rodziny niewiele czasu zajmuje. Tym razem na czerwony kolor risotta postawiłam i do marynowania mięsa koncentratu pomidorowego użyłam. Całość z ryżem połączyłam, ziół, fasoli pinto oraz szynki wędzonej dołożyłam. Świeże pomidory w postaci koncentratu pomidorowego, dodały smaku głębokiego, wyraźnego i bardzo smacznego. Risotto tradycyjnie(...)gorącego bulionu, tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo, po jednej chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z cała marynatą, mieszamy i nadal całość dusimy, dolewając po jednej chochelce bulionu. Ryż podczas przygotowania cały czas delikatnie mieszamy. Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo , na końcu ma całkowicie
Moniki Smakołyki
Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie 155minut aż będą lekko miękkie. Studzimy. Polędwicę smaży na złoto z obu stron. Przekładamy na blaszkę. Ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy słodką papryką, curry i bazylią. Układamy obok polędwicy. Mięso smarujemy smarujemy sosem, ziemniaki również, ale uważajmy aby ziemniaki nie były zbyt mocno nasiąknięte sosem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Mięso pozostawiamy na parę minut aby odpoczęło przed
Delusional Trine
Domowa przyprawa do kurczaka 312Domowa przyprawa do kurczaka Domowa przyprawa do kurczaka Dzisiaj chciałam podzielić się tym jak samemu można przygotować przyprawę do kurczaka. Przyprawy można użyć do przygotowania mięs do obiadu jak i na grilla. Składniki: 3 łyżki soli różowej himalajskiej po pół łyżeczki : gałki muszkatołowej (ja użyłam świeżo tartej) pieprzu mielonego czarnego imbiru po jednej łyżeczce: ostrej papryki czosnku suszonego mielonego kurkumy(...)kminku mielonego suszonej pietruszki curry Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeżeli chcemy zrobić marynatę możemy dodać niewielką ilość oleju i zamarynować, dowolne mięso. Artykuł Domowa przyprawa do kurczaka pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania
Podstawy Gotowania
PIERŚ Z KURCZAKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ PIECZONA W PIEKARNIKU 119męża, zjadł całą z apetytem, więc chyba mu smakowało ;) Pierś po przekrojeniu była krucha, soczysta, aromatyczna, a podczas pieczenia w całym domu unosił się zapach musztardy. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się na ciepło jako danie obiadowe, ale i na zimno pokrojone w plasterki na kanapki. Polecam wszystkim miłośnikom musztardy. Składniki na 2 połówki piersi z kurczaka: * 2 pojedyncze piersi(...)naczyniu żaroodpornym umieścić musztardę francuską, miód, olej, kurkumę i sól. Wszystko razem wymieszać. Do marynaty dołożyć piersi z kurczaka, obtoczyć je z obu stron w musztardzie. Tak przygotowane mięso odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 170'C, piec piersi około 35-40 minut (pierwsze 20 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę
Zrób to smacznie
Bułki do kebaba 149Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania(...)około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu kroimy na 4 części. Środek smarujemy ulubionym sosem, rozkładamy warzywa (np sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula), dodajemy mięso (z TEGO przepisu). Źródło
Smaki Na Talerzu
SERNIK KAJMAKOWY Z POPCORNEM (TEST PIEKARNIKA PAROWEGO) 188dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja podczas pieczenia(...)różnego rodzaju mięs. czyszczenie katalityczne - to system samoczynnego czyszczenia, który zaczyna działać automatycznie, gdy piekarnik osiąga temperaturę 250°C. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego
Kuchnia MagdaLeny
SERNIK KAJMAKOWY Z POPCORNEM (TEST PIEKARNIKA PAROWEGO) 188dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja podczas pieczenia(...)różnego rodzaju mięs. czyszczenie katalityczne - to system samoczynnego czyszczenia, który zaczyna działać automatycznie, gdy piekarnik osiąga temperaturę 250°C. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego
Kuchnia MagdaLeny
NUGGETSY Z KURCZAKA + FILMIK 163PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do kielicha robota, łącznie z czosnkiem i mielimy ( 30 s/o 5 ) Do mięsa dodajemy resztę namoczony chleb w jogurcie, jajko, serek i sól. Chwilkę miksujemy. Masę przekładamy do miski i formujemy z niej małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego i układamy na desce. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju
Kulinarne Fantazje Marioli
Kanapka z pulled pork barbecue 197macie pomysłu na leniwy obiad czy kolację? Polecam zrobić moje ulubione ekspresowe mięso. Ekspresowe, bo robi się samo przez noc kiedy śpię i jest do wszystkiego, w tym do kanapek. A jego smak zależy od składników marynaty. Tym razem użyłam sosu bbq, który kiedyś przez przypadek został kupiony i nie było na niego pomysłu, więc dodałam go do marynaty dzięki(...)czemu mięso uzyskało dymny posmak. A gotowe, porwane trafiło do zwykłych bułek z warzywami i powstała pyszna kanapka. Oczywiście użyłam wolnowaru, ale poniżej przepis też dla tych co wolnowaru nie mają. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy paprykarz z dorszem 181Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. Składniki: 400g filetu z dorsza 150g ryżu 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 400g koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej
Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyki z marynatą na ostro 199granulowanego (można go zastąpić 1 ząbkiem czosnku) - 2 suszone papryczki piri-piri POZOSTAŁE SKŁADNIKI: - 0,5 kg karkówki - pieczarki - cebula - papryka Składniki z marynaty wrzucamy do miski i mieszamy. Mięso i pieczarki dokładnie myjemy, cebulę i paprykę kroimy na dość duże kawałki. Całość wrzucamy do marynaty najlepiej na kilka godzin, tak by marynata wsiąkła w mięso i warzywa. Wszystkie składniki
Związek na patelni
Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami 214cebule czerwone - 2 małe pomidory - 250 g mini pieczarek - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - odrobina kminku - 1 suszona papryczka piri-piri - sól pieprz do smaku Mięso dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanej patelni. Do bulionu wrzucamy podsmażonego indyka i zgnieciony ząbek czosnku, cały czas gotując na małym ogniu i co jakiś czas(...)patelni lądują pieczarki i pokrojona „w piórka” cebula. Przyprawiamy je solą, pieprzem i smażymy. W tym czasie kroimy cukinię i pomidory i wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe wrzucamy je do pozostałych składników, przyprawiamy kminkiem i papryczką piri – piri i dalej gotujemy. Pod koniec gotowania, wybieramy z garnka 2 łyżki wywaru, łączymy
Związek na patelni