mięso - 63110 przepisów (strona:1415/4208)

Pikantny kurczak z ryżem i warzywami 101

sojowy i miód *** *** Pokrojonego kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty (sosu w którym moczyło się mięso nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebny) i obsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor zdejmujemy je z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa: marchewkę z groszkiem, pokrojoną

Blog z Apetytem
Steki z polędwicy w sosie grzybowym - steki z polędwicy z jelenia 260

Wlać trochę wody i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Polędwicę pokroić na grube plastry, rozgnieść je dłonią (nie używać tłuczka do mięsa). Smażyć na maśle z dodatkiem oleju z obu stron na rumiano (w środku mięso powinno mieć 50 stopni). Steki przełożyć na patelnię z sosem i zagotować. Podawać

królestwo garów
Udka kurczaka pieczone z sezamem 154

łyżeczka ostrej papryki sól Sposób wykonania: Czosnek miażdżymy a imbir ścieramy drobno na tarce. Kawałki kurczaka wrzucamy w dużej miski, dodajemy wszystkie składniki (oprócz sezamu) i dokładnie mieszamy aby mięso było jednolicie nimi pokryte. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc). Udka układamy na dużą blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez godzinę(...)minut przed końcem pieczenia kawałki mięsa obsypujemy ziarnami sezamu

Qchnia po prostu
Filety z kurczaka pieczone ze szpinakiem, serem feta i orzechami nerkowca 147

sól, pieprz ziołowy orzechy nerkowca (około 1/2 szklanki) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 lub 3 cieńsze filety. Mięso wrzucamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, polewamy olejem. Mieszamy. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na nim układamy filety. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut(...)szpinak zwiędnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę. Podgrzewamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę szpinakową nakładamy na każdy upieczony kawałek mięsa, wierzch posypujemy orzechami nerkowca. Całość zapiekamy przez 10 minut

Qchnia po prostu
Mięsna sałatka z Tajlandii Larb Moo 152

Larb to pyszna i tradycyjna sałatka składająca się z mięsa mielonego, soku z limonki, sosu rybnego, szalotki, ziół, chili i prażonego ryżu. Larb faktycznie pochodzi z Laosu, gdzie jest uważany za danie narodowe. Jest też bardzo popularny w Isan, regionie składającym się z 20 prowincji w północno-wschodniej Tajlandii, a także Północnej Tajlandii. Znaczenie słowa Larb, przez niektórych uważane jest(...)tostowy. Wsyp ryż na patalnię, podgrzewaj do tak długo, aż będzie brązowy. Następnie przy pomocy miksera lub moździerza, ugnieć na proszek. Wlej bulion na patelnię i zagotuj go. Dodaj mięso i gotuj, aż płyny prawie całe odparują. W międzyczasie szalotki obierz i pokrój w talarki, szczypiorek pokrój na ok. 1.5 cm kawałki, kolendrę posiekaj drobno. Kiedy płyny odparują, dodaj cukier

RafalCook
Zupa meksykańska 116

zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków(...)listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle   1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle   Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 116

francuskie kurczaki perigold, dostępne w jednym z hipermarketów, są naprawdę dobrej jakości) o wadze do 1,8 kg. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. My lubimy dobrze wypieczone mięso o chrupiące skórce. Składniki: Kurczak w całości 300 g mielonego kurczaka lub indyka 150 g wątróbki drobiowej 1 ząbek czosnku 100 g orzechów pistacjowych 100 g żurawiny 2 szklanki ugotowanej(...)gotuj na bardzo wolnym ogniu 18 minut. Po tym czasie odkryj kaszę, dodaj pół łyżeczki soli i spulchnij widelcem. Wysyp na płaski talerz do przestygnięcia. Krok 2 Zmiel mięso z kurczaka z wątróbką. Dodaj do masy wystudzoną kaszę, pistacje w całości i żurawinę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i sporo świeżo mielonego pieprzu – z 1 łyżeczkę. Wymieszaj całość. Krok 3 Kurczaka

Niedzielny kucharz
Roladki Finezyjki 389

Bułka tarta do panierki ·        Jajko ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Berlinki kroimy na trzy części i wzdłuż nacinamy. 3.   W otwór kiełbaski wkładamy paseczek papryki. 4.   Polewamy odrobiną ketchupu. 5.   Zawijamy(...)Układamy na środku mięsa. 7.   Zwijamy robiąc roladki. 8.   Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. 9.   Smażymy na rozgrzanym oleju. 10.            Danie gotowe. 11.            Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotlet schabowy 95

szkoda ich zrobiło i podłożyłam dwie rękawice kuchenne i ścierkę pod deskę. Tylko, że co. No tak mi się źle tłukło, że się namachałam tym tłuczkiem jak szalona. Dodatkowo mięso pokroiłam tak od serca. Następnym razem cieniej będę kroić. Zjadłam pół porcji, więcej nie dałam rady…. Składniki: * mięso schabowe pokrojone na kawałki ok. 1 cm grubości * sól, pieprz czarny

Pieprzyć z Fantazją
Chaczapuri 99

okazję. Na spotkania, imprezy. Można zabrać na obiad do pracy. Nadziewać można czym tylko się lubi. Fajnie do tego pasuje sos czosnkowy. Dziś nadziałam kurczakiem. Następnym razem zrobię z mięsem mielonym. Ciasto: * 50 dkg mąki pszennej * 3 dkg drożdży albo opakowanie suszonych * 150 ml wody * 150 ml mleka – ja dodałam maślankę * 1 -2 łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * olej(...)żeby ciasto nie stłumiło farszu. U mnie troszkę ciasto przerosło nadzienie. Każdy kawałek rozwałkowałam i nakładałam farsz. Farsz….przepis….hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka

Pieprzyć z Fantazją
Sałata z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 77

lodowa, ale tej to nie posiałam. Troszkę wcześniej pierś z kurczaka pokroiłam w drobne paseczki i obtoczyłam w oleju i oprószyłam przyprawami. Odstawiłam na godzinkę do lodówki. Jak już mięso naszło przyprawami podsmażyłam je na rozgrzanej mocno patelni z olejem. Mięso drobiowe a w szczególności ta część z piersi smaży się błyskawicznie. Ziarno słonecznika zarumieniłam na rozgrzanej suchej patelni. Sałatę

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety schabowe w śmietanie 82

kotlety zestekowałam. Oprószyłam solą i pieprzem. Odstawiłam na kilka godzin do lodówki…dlaczego? Dlatego, że zawsze kotlety przygotowuję z rana, żeby potem mieć mniej roboty. Fakt faktem mięso nachodzi smakiem przypraw przez ten czas. Rozgrzałam olej na patelni i obsmażyłam kotlety z każdej strony. Podlałam 1/2 szklanki wody i dusiłam na mniejszym ogniu pod przykryciem do miękkości. Pod koniec(...)duszenia dodałam pokrojoną w pół talarki cebulę. Na koniec zagęściłam 1 łyżką mąki roztrzepanej w 1/3 szklanki wody. Śmietanę zahartowałam i dodałam do mięsa. Przyprawiałam, jak już gasiłam ogień pod patelnią, sosem sojowym – dodał głębi potrawie i tymiankiem. Tymianek dodatkowo rozgniotłam w moździerzu. Przykryłam i odstawiłam na chwilkę by wszystko się przegryzło. Podawałam (a jakże!) z ziemniakami i ogórkiem

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone golonki indycze 88

czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych upodobań smakowych. Jeśli piekę jakieś mięso i nie dodaję gotowych przypraw koniecznie dodaję jakieś zioła i podkreślam smak prostymi przyprawami. Tak też właśnie było w przypadku tych golonek. Smacznego! Lidka Artykuł Pieczone golonki indycze pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Flaki wołowo – drobiowe 70

flaczków. Oszczędza nam to troszkę  przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa drobiowego i warzyw. Nie robię go identycznie jak na niedzielę, ponieważ też sobie drogę skracam. Robię bazę do dania, ale z uczuciem To teraz uczucia przełożę na składniki może(...)angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami gotowanymi w rosole. Dodaję liść i ziele angielskie. Po czasie, kiedy wszystko razem popyka na ogniu

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 80

pulpetami. Przyjmijmy, że jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik. Dość gadania, teraz robimy pulpety. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu(...)pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem.  Z wyrobionej już masy formowałam kulki i obtaczałam je w mące. Gotowe wykładałam na rozgrzane na patelni masło. Podsmażyłam z każdej strony i podlałam wodą. To była niewielka ilość. Podlałam

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania