mięso - 63110 przepisów (strona:1410/4208)

Szybki Gulasz pieczarkowy 384

słoiczku pieczarkowy ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2.   Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebule. 3.   Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki(...)Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6.   Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7.   Można podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. 8.   Danie gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Czekoladowe ciastka maszynkowe 195

Ciastka maszynkowe to dla wielu smak z dzieciństwa. Ja również od niedawna przygotowuję takie ciastka samodzielnie, odkąd zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Takie ciastka wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam(...)cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do maszynki wkładałam porcjami ciasto. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzieliłam nożem na mniej więcej równe ciastka

Waniliowe Improwizacje
Papryka faszerowana indykiem 111

przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy dodawać do niej w zasadzie dowolne dodatki, dzięki czemu będzie doskonałą propozycją dla wegan, wegetarian czy osób nie stroniących od mięsa. Na moim blogu znajdziecie już przepis na paprykę faszerowaną pastą twarogową , którą proponowałam na zimno na kolację. A także przepis na paprykę faszerowaną kuskusem - tym razem na ciepło na obiad(...)olej, dodaj cebulę, indyka i przesmaż. 5. Dodaj na patelnię pomidory z puszki i przyprawy. 6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 7. Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z przygotowanym mięsem i tak przygotowanym farszem napełnij papryki. 8. Faszerowane papryki piecz w piekarniku 20 minut

Z notatnika dietetyka
Sałatka owocowa z malinowym sosem 118

mango, melon, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, anansa, kiwi, borówki, jagody, jeżyny, truskawki, arbuza.     Sprawdź też pomysły na mięsne dania… Klops Kotlety drobiowe z majonezem Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Kurczak w parmezanowej panierce

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 2) 105

Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, pełen witamin oraz wartości odżywczych Pasuje do ryb, mięs, potraw mącznych ( klusek , pierogów , krokietów ) i warzywnych ( placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę   Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula(...)pietruszki, olej oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.     Pomysły na obiad… Włoski sos bolognese Placki ziemniaczano-cukiniowe Pyzy z mięsem Szaszłyki drobiowe z ananasem Kotlety rybne siekane

Kulinarny S.O.S.
Sałatka owocowa z malinowym sosem 118

mango, melon, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, anansa, kiwi, borówki, jagody, jeżyny, truskawki, arbuza.     Sprawdź też pomysły na mięsne dania… Klops Kotlety drobiowe z majonezem Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Kurczak w parmezanowej panierce

Kulinarne S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 2) 105

Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, pełen witamin oraz wartości odżywczych Pasuje do ryb, mięs, potraw mącznych ( klusek , pierogów , krokietów ) i warzywnych ( placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę   Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula(...)pietruszki, olej oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.     Pomysły na obiad… Włoski sos bolognese Placki ziemniaczano-cukiniowe Pyzy z mięsem Szaszłyki drobiowe z ananasem Kotlety rybne siekane

Kulinarne S.O.S.
Egzotyczna zupa z sosem sojowym. 118

Uwielbiam takie smaki i bardzo Wam polecam. Warzywa takie jak marchew, seler, por, korzeń pietruszki oraz mięso pokroić w cienkie słupki. Dodać je do zupy. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, również dodać do zupy. Chili przeciąć na pół, wyjąć nasionka i błonki. Pokroić drobno i do zupki hop Wlać sos sojowy, sok z cytryny. Dodać pędy bambusa razem(...)wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem na końcu, ponieważ sos sojowy jest słony i trzeba uważać. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak i doprawić do smaku. Jak już wszystko jest gotowe dodać liście kapusty i gotować jeszcze 2 minuty. Wyłączyć zupę i dodać makaron, łyżką go przydusić. Makaron zmięknie bez gotowania. Poczekać 1-2 i wtedy

Kuchnia Pokoleń
Labraks pieczony w soli z nasionami kopru włoskiego 78

potrzeby czyścić z łusek, gdyż skóry jeść nie będziemy. Nie obcinamy głów, płetw, ogonów, nie nacinamy skóry(!). Dzięki temu sól nie będzie miała możliwości przedostać się do mięsa, a wnętrze ryby będzie chronione przez pęczek ziół i cytryny. W trakcie pieczenia sól wysycha tworząc twarda skorupę, a cała wilgoć pozostaje w mięsie ryby.  Po rozbiciu skorupy możemy delektować się

Tajemnice Smaku
Żurawinówka – nalewka z żurawiny błotnej 66

krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i … nie rozmrażamy! Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy np. w thermomix. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak  nalewki. Składniki I ETAP 1 kg borówek brusznicy 1 l alkoholu(...)ETAP 300 ml wody 300 ml cukru Wykonanie I ETAP Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę. Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy.  Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia. II ETAP Po okresie miesiąca

Tajemnice Smaku
Papryczki Jalapeno 114

Papryczki Jalapeno Małe papryczki nadziewane mięsem to fajna przekąska, którą możemy podać na przeróżne uroczystości. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Jajko ·        Cebula ·        ½ papryki żółtej ·        10 dag sera żółtego(...)Sól ·        6 papryczek Jalapeno ·        2 ogórki konserwowe Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy bardzo drobno i przekładamy do miski. 2.   Wbijamy jajko oraz dodajemy drobno pokrojona cebulę. 3.   Następnie drobno pokrojone ogórki, pokrojoną paprykę oraz starty na tarce o dużych oczach ser. 4.   Doprawiamy przyprawą

Kulinarna Chwila
Wegańskie flaczki z boczniaków – spróbuj, jak dobrze smakują! 104

lubisz dania mięsne, ale chcesz je ograniczyć, w głowie pojawia się obawa: czy potrawy bez mięsa będą mi smakowały? Odpowiedź jest prosta: jeśli będziesz podążać za tym, co lubisz, spokojnie znajdziesz w repertuarze dań wegetariańskich odpowiedniki swoich ulubionych, mięsnych dań. W dodatku często bywa tak, że dania na bazie roślin smakują nawet lepiej, niż mięsne. Chcesz się przekonać? Wypróbuj przepis

Wiszniówka
Klopsy po grecku 108

inspirowana smakami Greckimi  .  Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4 łyżeczki  1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona(...)średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego  50 g sera feta  1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średni ząbek czosnku Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko,  pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze wyrabiamy.  Formujemy  podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Podlewamy odrobiną wody

Andzia Pichci
Gołąbki z kaszą bulgur 113

blogu są też przepisy na takie pyszności, jak: Papryka faszerowana soczewicą Gołąbki zawijane w kapuście Kurczak w liściach pora Gołąbki z kaszą bulgur - składniki 4 duże pory 250 g mięsa mielonego 1/4 szklanki (około 45 g) ryżu 1/3 szklanki (około 60 g) drobnej kaszy bulgur 1 łyżka przecieru z czerwonej papryki (turecka pasta biber salçası - ostra lub łagodna) 1 cebula(...)przekrawam wzdłuż na pół, wkładam do wrzącej wody, zmniejszam płomień do średniego i gotuję około 5-7 minut. Cebulę kroję w małą kostkę, natkę pietruszki siekam. 2. Do mielonego mięsa dodaję cebulę, natkę pietruszki,  ryż, kaszę bulgur, przecier z czerwonej papryki i przyprawy - mielone chili, suszoną miętę, sól i pieprz.  Wszystko dokładnie mieszam. 3. Ugotowany liść pora kładę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania