mięso - 63110 przepisów (strona:1406/4208)

Pizza na spodzie z kalafiora 104

pizza, czy zapiekanka – koniecznie musicie spróbować, bo jest pyszna Pizza na spodzie z kalafiora Składniki: 400 g mrożonego kalafiora jajko sól, pieprz łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 250 g mięsa mielonego 200 g pomidorów z puszki cebula oliwa ser (u mnie w wersji wegańskiej) Sposób wykonania: Kalafior ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, odcedź wodę, przełóż(...)rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż ok. 8 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze ok. 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż sos mięsny

365 dni dookoła kuchni
Zupa Paprykowa 132

ziarna pieprzu ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2.   Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do większego garnka. 3.   Do ziemniaków dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 4.   Dodajemy(...)mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową i przyprawy ziele oraz pieprz. 5.   10 minut przed końcem gotowania, dodajemy papryki pokrojone w paseczki i pastę paprykową. 6.   Zupka gotowa. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 149

odpowiedź ! Zjedz to co lubisz : ) Tak przyrządź to szybko i miej z głowy ; ) To jeden z takich przepisów. Ja mam fazy na sałatki, potem mi przechodzi. Mam fazy na mięso ..coraz bardziej chciałabym mieć ich mniej … Tym razem do pracy zrobiłam sobie miskę dobra. Czemu miskę dobra ? Bo zawiera wszystko co lubię, bo szybko się ją przygotowuje i jest(...)kawałkach i batata oraz fetę. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W mały słoiczku mieszamy składnik na sos, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. ** jeśli chcesz dołożyć kawałek mięsa np. kurczaka, dołóż go do batatów na patelnię ( tylko w małych kawałkach ) uparuj, dopraw i będzie pysznie ! Pamiętaj do miski możesz dodać pomidory suszone, pestki wszelkie, po prostu

Kuchnia na wzgórzu
Swojski garnek 124

kwaśnej śmietany 12 lub 18 %       *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę pokrojonego w półplasterki pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy *** *** Dokładamy podsmażone klopsiki

Blog z Apetytem
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 119

mięsny z boczniaków Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie lubię. W kuchni musi być ciekawie

Ogrodnik w podróży
Roladki drobiowe po meksykańsku 4191

Papryki, awokado i cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili oraz pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki mieszamy ze sobą *** *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego oraz układamy pełną łyżkę farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki *** *** Obtaczamy w mące i ponownie formujemy

Blog z Apetytem
Jak zrobić tradycyjny obiad w nowoczesnej wersji 128

więc je tylko odsmażyłam. Do tego dania można również wykorzystać świeżo ugotowane kopytka, które trudno zrumienić zanim porządnie nie ostygną. Kopytka i mielone 4 porcje Składniki: 1 kg mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego 1 duża cebula 2 łyżeczki soli 100 ml śmietanki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 350 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 90 g pszennej mąki 3 łyżki utartego parmezanu(...)łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, grubo mielonego 150 g świeżego szpinaku Zacznij od mielonych. Cebulę pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietanką na puree. Dodaj sól, pieprz i mięso. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 12 kotletów. Smaż na maśle na złoty kolor około 6 minut, odwracając po połowie czasu. Z podanych składników na kopytka zarób gładkie ciasto. Podziel

codojedzenia
Żeberka wędzone w jednogarnkowym daniu 122

oliwek Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej trzy łyżki oliwy i dodaj masło. Włóż żeberka i gałązki rozmarynu, obsmaż mięso z każdej strony ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, cebulę również obierz i pokrój w ćwiartki, chili posiekaj drobno. Połóż na dnie naczynia żaroodpornego, umyte liście Pak Choi(...)połóż kawałki cebuli i obrane umyte ziemniaki. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą, sos sojowy, cukier i przecier. Przełóż żeberka do naczynia i nałóż marynatę na mięso. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 100-120 minut. Jednogarnkowy obiad gotowy. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Żeberka wędzone w jednogarnkowym daniu pochodzi z serwisu Mozesz

RafalCook
Kanapka z pastrami 174

dobrych restauracjach serwujących wołowinę. Niedawno pokazałem Wam, jak przygotować klasyczne pastrami -> przepis na pastrami <- . W tym wpisie pokażę Wam jak wygląda taka klasyczna kanapka z tym rodzajem mięsa. Taką kanapkę możecie złożyć z dowolnych składników, Wasza inwencja twórcza w tym wypadku nie zna granic :) Składniki ciemne pieczywo żytnie plaster żółtego sera ogórki piklowane musztarda pastrami -> tutaj przepis(...)przepis Klasyczna kanapka składa się z delikatnie podpieczonego pieczywa żytniego. Jednak możecie tutaj wykorzystać dowolne jakie lubicie. Jedną kromkę pieczywa smarujemy musztardą. Układamy pokrojone w plasterki pastrami. Pamiętajcie, mięsa musi być sporo. Na pastrami układamy plaster sera żółtego. Wybierzcie taki jak lubicie. Może być „wyrazisty” ser żółty. Na serze układamy pokrojone w plasterki ogórki piklowane i przykrywamy całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem, melonem i sosem malinowym 113

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - łyżeczka miodu (ok. 12 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - ½ ogórka zielonego (ok. 55 g), - 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g), - 1/4 melona (ok. 150 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - 1/4 szklanki malin(...)przyprawy: pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, połowie miodu, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 2. Sałatę rwiemy na kawałki. 3. Ogórka kroimy w półplasterki. 4. Pomidorki przekrawamy na pół. 5. Z melona wydrążamy kulki. 6. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, malinami i resztą miodu. 7. Na sałacie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Paszteciki z ciasta francuskiego 162

zrobiłam je właśnie w cieście francuskim. Polecam! Na takie karnawałowe spotkania sprawdzą się znakomicie! Składniki na ok 30 pasztecików: 2 płaty ciasta francuskiego 650g pieczarek 500g gotowanego, drobiowego mięsa 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 małe ząbki czosnku 2 pełne łyżki masła Sól, pieprz do smaku Ziarna kminku lub jeśli ktoś woli- sezamu 1 żółtko (ubite białko można dodać(...)farszu) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, a jak wyparuje nadmiar wody wrzucamy zmielone mięso drobiowe. Podsmażamy chwilkę, jeśli trzeba dodajemy troszkę masła. Kapustę przelewamy na sitku wodą, by nie była zbyt kwaśna i drobno siekamy. Dodajemy do farszu. Podsmażamy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku solą

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne Bazyliszek 140

Gyros ·        Pieprz ·        Gałka muszkatołowa ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.   Płaty makaronowe, ugotować i jedną warstwę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 3.   Na makronie układamy(...)połowę obgotowanej kapusty. 4.   Następna warstwa to uprażone mięso. 5.   Polewamy ketchupem i układamy ponownie płaty makaronowe. 6.     Przykrywamy pozostałą kapustą. 7.   Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy z pokrojonymi pieczarkami, doprawiamy pieprzem oraz solą. 8.   Wykładamy grzyby na kapustę. 9.   Pozostał nam do zrobienia sos, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy

Kulinarna Chwila
KOTLETY PRZEMYTNIKA 😉 8450

mlekiem kokosowym). Kreatywność w kuchni zawsze mile widziana, dlatego zachęcam do własnych kompozycji. 👉 Poniżej podaję składniki na około 8-10 kotlecików - zależy, jak duże lepicie 😊 Składniki: 400 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka  dwie łodygi selera naciowego(...)twarda, ale też nie rozgotowana. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do patelni możesz dodać odrobinę wody i poczekaj aż odparuje. Odstaw warzywa, żeby odrobinę przestygły. Włącz muzykę 😉 Wymieszaj mięso, jajka, bułkę (lub mielone migdały) i wszystkie warzywa. Mieszaj i mieszaj, aż zrobi się masa łatwa do lepienia. Weź miseczkę z wodą, mocz dłonie, lep burgery i obtaczaj w bułce tartej

Cytryna&Co.
Zupa koperkowa na zasmażce 112

Zupa koperkowa na zasmażce to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. Z dodatkiem grzanki francuskiej to prawdziwa petarda! Zupa koperkowa na zasmażce Składniki: mały kawałek wędzonego żeberka lub innego mięsa z kością 1 większa marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 3-4 liście laurowe duży pęczek koperku łyżka masła 125 g pokrojonego w małą kostkę wędzonego boczku łyżka smalcu(...)tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nią starte warzywa i liście laurowe. Smażymy kilka minut, aż lekko się zarumienią i zmiękną. Później myjemy mięso i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy podsmażone warzywa. Całość solimy, na początku około

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania