mięso - 63110 przepisów (strona:1413/4208)

Lekka zupa z cukinią na lato 74

cukinię w cienkich plasterkach. Po wyłączeniu gazu dopraw solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Wskazówki :) Jeżeli gotujesz "od zera", czyli zaczynasz od gotowania drobiu w wodzie, pamiętaj, żeby dokładnie umyć mięso przed włożeniem do wody. Staraj się nie wylewać wody po pierwszym obgotowaniu mięsa. Zwyczajnie szkoda smaku. Zupa staje się jeszcze ciekawsza, kiedy użyjesz dwóch kolorów cukinii - zielonej i żółtej! :) Wypróbuj

Gary Bez dna
Kotleciki z kurczaka i ryżu 134

kurczaka, który czeka swój czas w lodówce, ale możesz także wykorzystać mięsko, które zostało np. z zupy czy wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje! Kurczak jest chudym mięsem, jest więc doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - oznacza to, że dostarczy nam odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki połączeniu z ryżem kotleciki nabierają fajnej struktury(...)gotuj 15-20 minut do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Odstaw ryż do ostygnięcia. 2. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. 3. Posiekaj cebulę. 4. Połącz ryż z mięsem, cebulą, 1 jajkiem i przyprawami, po czym dokładnie wyrób masę. 5. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju

Z notatnika dietetyka
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 122

pozoru nie mają nic wspólnego ze zbożami i nigdy byśmy się go tam nie spodziewali. Do takich produktów należą: niektóre wyroby garmażeryjne (takie jak parówki, pasztety czy wędliny), mięso mielone (może zawierać dodatki białek zbożowych), konserwy oraz panierowane wyroby rybne, dania w proszku (np. sosy, zupki), gotowe sosy (ketchupy, majonezy, musztardy, sojowy i inne), jogurty i serki (mogą zawierać błonnik(...)szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Dodatkowo naturalnie bezglutenowe są także: świeże warzywa i owoce, rośliny bulwiaste (bataty, maniok, topinambur, ziemniaki), rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, kasztany jadalne, jaja, mięso i ryby nieprzetworzone, tłuszcze, miód, syropy cukrowe (np. z agawy), alkohole niebarwione, ocet jabłkowy, spirytusowy oraz winny. Czytanie etykiet Na diecie bezglutenowej czytanie etykiet musi stać się drugą naturą człowieka

Z notatnika dietetyka
Tortille po meksykańsku 87

czosnek, cebulę i chili. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego  właściwości . 2. Zmiel wołowinę. 3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, mięso i posiekaną papryczkę chilli i przesmaż wszystko. 4. Gdy mięso zmieni kolor dodaj pomidory i czerwoną fasolę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i kolendrą i smaż wszystko 10-15 minut podlewając

Z notatnika dietetyka
Kotlet mielony z kalafiorem 117

pół szklanki bulionu, oregano, natkę pietruszki, garam masalę, sól, pieprz. 1. Czosnek obierz i posiekaj. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Mięso z indyka zmiel, dodaj 2 łyżeczki zimnej wody i wyrób na gładką masę. 3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalafior pokrój w drobną kostkę. 4. Gdy wszystkie(...)przepisy na domowe bulionetki - pozwolą Ci zaoszczędzić sporo czasu) i duś pod przykryciem kilka minut, po czym podnieś pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. 6. Lekko przestudzone warzywa wymieszaj z mięsem i ponownie wyrób masę ręką. 7. Uformuj kotlety i smaż je na lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj trochę wody i przez chwilę duś pod przykryciem

Z notatnika dietetyka
Kotlety z kaszy bulgur 155

jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie mięsa. Wiem, że z równych względów wiele osób również ogranicza lub eliminuje mięso ze swojej diety. Żeby jednak nie odczuwać specjalnie braku kotleta na talerzu, dziś zrobiłam na obiad kotlety z kaszy bulgur - mały eksperyment w kuchni, ale wyjątkowo udany. Kasza bulgur Kasza bulgur jest jednym z podstawowych składników kuchni bliskowschodniej. Jest bogata

Z notatnika dietetyka
Szaszłyk drobiowy 86

sztuki Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować: 2 filety z kurczaka, 2 cebule, cukinię, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę. 1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. 2. Cebulę pokrój w cząstki, cukinię w półplastry, a papryki w kostkę. 3. Mięso i warzywa nakładaj na przemian

Z notatnika dietetyka
Papryka faszerowana kuskusem 119

Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, możecie podać jako samodzielny posiłek lub tylko jeden z jego elementów. Jest też świetną propozycją dla osób na dietach wegetariańskich i wszystkich ograniczających ilość mięsa w diecie (a wszyscy powinniśmy trochę to mięso jednak ograniczyć...). No i oczywiście dla wszystkich miłośników papryki 😉 Papryka faszerowana kuskusem - przepis na 4 porcje Do przygotowania papryki będziesz potrzebować

Z notatnika dietetyka
Kurczak z kapustą po azjatycku 170

łyżki ciepłej wody     *** Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem *** *** Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę (użyłam czerwonej) tniemy w piórka *** *** Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, mieszamy i podsmażamy całość przez około 6 minut *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu *** *** Sos wlewamy

Blog z Apetytem
Pizza na spodzie z kalafiora 101

pizza, czy zapiekanka – koniecznie musicie spróbować, bo jest pyszna Pizza na spodzie z kalafiora Składniki: 400 g mrożonego kalafiora jajko sól, pieprz łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 250 g mięsa mielonego 200 g pomidorów z puszki cebula oliwa ser (u mnie w wersji wegańskiej) Sposób wykonania: Kalafior ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, odcedź wodę, przełóż(...)rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż ok. 8 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze ok. 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż sos mięsny

365 dni dookoła kuchni
Zupa Paprykowa 125

ziarna pieprzu ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2.   Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do większego garnka. 3.   Do ziemniaków dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 4.   Dodajemy(...)mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową i przyprawy ziele oraz pieprz. 5.   10 minut przed końcem gotowania, dodajemy papryki pokrojone w paseczki i pastę paprykową. 6.   Zupka gotowa. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 142

odpowiedź ! Zjedz to co lubisz : ) Tak przyrządź to szybko i miej z głowy ; ) To jeden z takich przepisów. Ja mam fazy na sałatki, potem mi przechodzi. Mam fazy na mięso ..coraz bardziej chciałabym mieć ich mniej … Tym razem do pracy zrobiłam sobie miskę dobra. Czemu miskę dobra ? Bo zawiera wszystko co lubię, bo szybko się ją przygotowuje i jest(...)kawałkach i batata oraz fetę. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W mały słoiczku mieszamy składnik na sos, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. ** jeśli chcesz dołożyć kawałek mięsa np. kurczaka, dołóż go do batatów na patelnię ( tylko w małych kawałkach ) uparuj, dopraw i będzie pysznie ! Pamiętaj do miski możesz dodać pomidory suszone, pestki wszelkie, po prostu

Kuchnia na wzgórzu
Swojski garnek 119

kwaśnej śmietany 12 lub 18 %       *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę pokrojonego w półplasterki pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy *** *** Dokładamy podsmażone klopsiki

Blog z Apetytem
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 111

mięsny z boczniaków Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie lubię. W kuchni musi być ciekawie

Ogrodnik w podróży
Roladki drobiowe po meksykańsku 4189

Papryki, awokado i cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili oraz pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki mieszamy ze sobą *** *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego oraz układamy pełną łyżkę farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki *** *** Obtaczamy w mące i ponownie formujemy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania