Karkówka to niewątpliwie mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania jednogarnkowe, a moim hitem jest karkówka z pieczarkami ( przepis ). Dzisiejsza wersja jest trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta chili 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić
Danka Pichcicukinia 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 5-6 pieczarek sól, pieprz 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta kminu rzymskiego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki umyć, pokroić w paski lub kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać(...)bulionem tak, aby wody było 1 cm nad powierzchnią kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia. 3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać doprawione mięso. Podsmażyć 2-3 minuty, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone warzywa i smażyć do miękkości. Można
Danka Pichcischabu są tradycyjne kotlety schabowe w panierce smażone na oleju. Jednak tym razem chciałam trochę je urozmaicić i zrobiłam zapiekane z warzywami oraz serem. Duszone w ten sposób mięso pod przykryciem jest miękkie i soczyste. Jeżeli szukacie nowych pomysłów na schabowe to polecam ten poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 200 g pieczarek(...)podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem. 2. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajko wybić na talerz, rozbełtać widelcem. Kotlety obtoczyć
Danka PichciKiedyś słyszałam zdanie, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak u mnie w domu tak nie jest, ponieważ uważam, że jest wiele dań bezmięsnych, które są bardzo smaczne i sycące. Przygotowuje się je nieraz szybciej niż te z mięsem. Należą do nich na przykład krokiety brokułowo-ziemniaczane ( przepis ), a ostatnio zrobiłam pyszne i proste w przygotowaniu kotlety jajeczne
Danka Pichcipieprz 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor. Ostudzić i przełożyć do ryżu. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy
Danka Pichciłyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chili (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki marynaty przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć. Usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty. Całość wymieszać. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne(...)Pokroić w kawałki. Cebulę obrać, pokroić w cząstki. Boczek pokroić na kawałki. 4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian paprykę, mięso, cebulę, boczek do wyczerpania składników. 5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Przygotowane szaszłyki obsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do brytfanny. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do brytfanny. Przykryć i wstawić do piekarnika
Danka Pichci