Dziś znów obiad bez mięsa. Myślę jednak, że dla tych kotlecików naprawdę warto czasem z niego zrezygnować - są pyszną i zdrową alternatywą dla mięsnego obiadu. Kasza jaglana Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Słowo pochodzi z prawosławnego *jagъla , co oznacza po prostu proso. Jest to jedna z najstarszych kasz (proso uprawiane było już w epoce neolitu(...)Kasza jaglana nie tylko na słodko Choć kaszę jaglaną najczęściej kojarzymy ze słodkimi posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki
Z notatnika dietetykacodziennie rano. W piątek wrzucimy też listę zakupową, zawierającą spis wszystkich składników wykorzystanych w przepisach. Kurczak i jego zamienniki Dlaczego napisaliśmy, że tytuł jest ściemniony? Bo we wszystkich daniach mięso, albo można zastąpić innym składnikiem, ale z niego zrezygnować. Nggetsy świetnie wyjdą zrobione z drosza lub mintaja, lub kalafiora. Jeśli frankfirterki zniknął z zapiekanki – nic nie straci na smaku(...)kalafiora adobo – to klasyczne danie z kurczakiem. Jeśli nie macie w domu kurczaka, albo kalafior jest za drogi, użyjcie udek lub podudzi. Smażony ryż doskonale obejdzie się bez mięsa. To samo dotyczy burgeró, w których zawartość kurczaka i tak jest minimalna. To tyle w tym tygodniu. Życzymy miłego tygodnia w dobrych, kulinarnych nastrojach! Artykuł Menu na tydzień: 5 patentów
Niedzielny kucharzwsyp mąkę, do drugiej płatki kukurydziane i tarty parmenzan – wymieszaj go dobrze z płatkami. Do głębokiej misy wbij jajka i dokladnie rozkłóć rózgą lub widelcem. Krok 3 Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, następnie przełóż do jajka i dokładnie w nim obtocz polędwiczki. Na koniec wrzuć mięso do misy z płatkami i dokładnie w nim zapanieruj. Odłóż na wysmarowany
Niedzielny kucharzposiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, do panierowania: 1-2 jajka, bułka tarta, mąka tłuszcz do smażenia – masło klarowane, masło i olej Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Mięso lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Masło ułożyć wzdłuż kotleta. Zawinąć brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły. Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować. Kotlety oprószyć
królestwo garówząbki czosnku 2 łyżki miodu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego szczypta soli 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię umyć, pokroić w paski. Czosnek obrać, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać(...)olej, dodać mięso. Podsmażyć 3-4 minuty. Następnie dodać cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone papryki, cukinię i czosnek. Smażyć około 3 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać miód, sos sojowy. Wymieszać. Dodać wodę. Zmniejszyć gaz i dusić około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Spróbować
Danka Pichciwystudzić. Kukurydzę i ananasy odsączyć z zalewy. Białą część pora pokroić w drobną kostkę, a ananasa na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć mięso. Zostawić do ostudzenia. W misce umieścić mięso z kurczaka, ryż, kukurydzę, ananasa oraz pora. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Wyłożyć na półmisek formując owalny kształt. Przy jednym końcu
Pieguskowa KuchniaSzybki gulasz z papryką Dziś bardzo prosty gulasz z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, można powiedzieć obiad robi się sam. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 3 papryki czerwone · Sos z papryką w słoiczku · Sól(...)Olej do smażenia · Pieprz · Chili Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. 10 minut przed końcem prużenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 3. Wlewamy sos i chwilę gotujemy. 4. Danie gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna ChwilaPrzekąskowe Sajgonki Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego? Składniki: · 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Jajko · Kilka grzybów Mun · 10 dag kapusty pekińskiej(...)opakowanie papieru ryżowego · Olej Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko. 3. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby. 4. Kapustę drobno poszatkowaną. 5. Marchew obraną i startą na tarce o dużych oczach. 6. Wlewamy sos sojowy
Kulinarna Chwilasałatki. 1,5 szklanki kolorowego makaronu świderki 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek 125 g żółtego sera 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów z czosnkiem Sól, Pieprz 4-5 łyżek majonezu Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy
VioletoweKucharzenieMusaka to flagowe danie kuchni greckiej. Bazą są pyszne, dojrzałe pomidory, bakłażany i mięso mielone. W wersji wegetariańskiej mięso zostało zamienione na ziemniaki. Całość zalana jest grzybowym sosem. I pomimo tego, że jest przy tym daniu trochę pracy to warto, bo pyszne. Przepis pochodzi oczywiście z książki Jamiego Olivera Wege. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: suszone
wiecejwarzyw.plmaja do czerwca. By zachować wszystkie wartości smakowe i odżywcze śledzie są poddawane obróbce tuż po odłowieniu. Podczas usuwania wnętrzności pozostawia się trzustkę, a enzymy trzustkowe sprawiają, że mięso staje się delikatne i maślane, tracąc właściwości surowego mięsa. Te holenderskie rarytasy zawierają wszystkie najlepsze składniki odżywcze. 100 gramów matiasa to 16-22 g nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega
Kulinarne przygody Gatitybalsamicznego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni. Kiedy zacznie pachnieć i zmieniać kolor, zdjąć z ognia. Przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w nieduże paski. Przełożyć do miseczki z przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć około 5 minut do zrumienienia mięsa. Następnie przełożyć
Danka Pichcirozgrzewającą zupę. I taką właśnie pyszną, gęstą i rozgrzewającą zupę zrobiłam dziś na obiad. Mowa o krupniku, takim tradycyjnym, ale ugotowanym na pałeczkach z kurczaka, a nie na mięsie wieprzowym czy kiełbasie. Dlaczego tak? Bo akurat tylko kurczak był w lodówce. Mimo to zupa wyszła bardzo smaczna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 pałki z kurczaka kilkanaście ziemniaków(...)pokroiłam w półplasterki lub drobniej. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Selera obrałam i pozostawiłam w jednym kawałku. Pora drobno pokroiłam. Wszystkie wymienione warzywa dodałam do garnka z mięsem. Cebulę obrałam, drobno poszatkowałam i zeszkliłam na oleju. Cebulę dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną i wlałam tyle wody żeby tylko przykryłam składniki. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, roztarty
Waniliowe Improwizacjepomidorowej 10 listków bazylii 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru s ó l, pieprz oliwa z oliwek Pulpeciki (ok. 20 sztuk) 300 g mięsa mielonego z kurczaka 50 g bu ł ki tartej 2 ząbki czosnku 5 łyżek mleka oliwa z oliwek s ó l i pieprz Dodatki 400 g spaghetti(...)Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku oraz wyciśnięt ą bułkę tart ą . Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki
La grande e la piccola cuocaodkryłam wybitne walory smakowe pieczonego buraka i od tamtej pory przygotowuję go na wiele sposobów. Tym razem chce wam zaproponować sałatkę, która trafiła do mojego top 10 sałatek. Połączenie mięsa i pomarańczy a do tego musztardowy dresing spowoduje że będziecie w 7 niebie (oczywiście tylko tym kulinarnym ). Jeśli spodziewacie się gości, a chcecie ich oczarować swoją kuchnią, to serdecznie(...)słomki, mozzarellę i pierś w grubsze paski, pomidorki w ćwiartki. Filetujemy pomarańczę i każdy kawałek kroimy według własnego uznania. 4 Na płaskim talerzu rozkładamy sałatę na nią naprzemiennie paski mięsa, mozzarelli i buraka. Dekorujemy pomarańczą i pomidorkami. Całość polewamy sosem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Sałatka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy