Kule mięsno-ryżowe 171czytałam był blog Grumko, który aktualnie już nie istnieje. To właśnie ze strony Ireny i Andrzeja pochodzi ten przepis. Trochę go zmodyfikowałam. Składniki: 40 dag mielonej wołowiny (u mnie mięso wolowo-wieprzowe) 1 szklanka ryżu 3 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżka kolendry (u mnie suszona) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina tymianku 2 łyżki(...)oleju / oliwy 3 łyżki tartego żółtego sera (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Do miski przełożyć mielone mięso, ryż, zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, tymianek i ewentualnie ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kule. 2. W rondlu rozgrzać wodę (1 szklanka), dorzucić trochę kolendry i posiekaną cebulę. Wrzucić kule, przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu przez
Kuchnia domowa Ani
Grochówka z kiełbasą 196Grochówka z kiełbasą i boczkiem. Grochówka to zupa z grochu całego lub łuskanego, żółtego lub zielonego, przeważnie na mięsie lub boczku z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Sycąca i rozgrzewająca zupa grochowa. Grochówka podawana jest bardzo często na imprezach masowych typu festyny czy dożynki. Jednak najlepsza grochówka najczęściej kojarzona jest z wojskiem. Tradycyjna, polska zupa grochowa(...)wymaga moczenia przez całą noc, ja wolę grochówkę z grochu łuskanego, gdyż taką zupę grochową przygotowuje się o wiele szybciej, a smak jest taki sam. Najczęściej grochówkę gotuję na mięsie np. polecam też przepis na Grochówkę na żeberkach. , tym razem miałam wędzony boczek i kiełbasę. Ugotowałam więc Grochówkę z kiełbasą i boczkiem. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gołąbkowa z klopsikami 1456bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu Przyprawy: sól, pieprz, cukier, chilli, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy Klopsiki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1-2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, papryka słodka mielona(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną (lub bułką tartą) oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki i podsmażamy z każdej strony na rumiano *** *** Gdy klopsiki stracą już surowy kolor przekładamy je na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną
Blog z Apetytem
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 165Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
Korniszonki
Papryka faszerowana soczewicą 161Papryka faszerowana soczewicą przepis na szybki obiad bez mięsa Papryka faszerowana soczewicą - przepis idealny na każdy dzień tygodnia, świetnie się sprawdza jako obiad lub ciepła kolacja. Nie wymaga przy tym żadnych zdolności kulinarnych, każdy jest w stanie go przygotować i to w niespełna godzinę, podobnie jak oryginalne węgierskie leczo Faszerowana papryka w sezonie letnio-jesiennym często gości na naszym stole(...)kupić w każdym sklepie, bez cenowych szaleństw i problemów z dostępnością to ogromna zaleta. Jednym słowem, szybko, tanio i zdrowo. Mimo, że jest to przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa, to dzięki soczewicy otrzymujemy solidną porcję białka. Czy można chcieć czegoś więcej? Papryka nadziewana soczewicą i cukinią może być zapiekana w piekarniku, jak to zrobiła Agnieszka lub uduszona w sosie
Cztery Fajery
TORTILLA W STYLU GRECKIM 266się sprawdzi jako propozycja obiadowa lub kolacyjna, a także jako przekąska imprezowa. Sos tzatziki to grecki dip na bazie jogurtu z ogórkiem oraz czosnkiem, który świetnie komponuje się z mięsem oraz warzywami. Taka tortilla jest bardzo prosta w przygotowaniu i gotowa w kilka chwil, gdy mamy już kupione gotowe placki. A gdy mamy więcej czasu na stanie w kuchni(...)Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Sałatę lodową szatkujemy i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidory
Kuchnia MagdaLeny
TORTILLA W STYLU GRECKIM 266się sprawdzi jako propozycja obiadowa lub kolacyjna, a także jako przekąska imprezowa. Sos tzatziki to grecki dip na bazie jogurtu z ogórkiem oraz czosnkiem, który świetnie komponuje się z mięsem oraz warzywami. Taka tortilla jest bardzo prosta w przygotowaniu i gotowa w kilka chwil, gdy mamy już kupione gotowe placki. A gdy mamy więcej czasu na stanie w kuchni(...)Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Sałatę lodową szatkujemy i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidory
Kuchnia MagdaLeny
Kurczak curry według przepisu z YT + filmik 199mielona słodka papryka pieprz sól pół łyżeczki cukru 2 listki laurowe oliwa i oczywiście ryż Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry i pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Ziemniaki kroimy w kostkę
Kawa z mlekiem
Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym 334Faszerowane mięsem cukinie zaspokoją każdy, nawet największy głód. Przekonajcie się sami. Składniki: 3 średnie cukinie pół woreczka ryżu 30 dag mięsa mielonego z szynki 2 pomidory żółty ser sól, pieprz olej słodka i ostra papryka majeranek Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy po długości na pół i wydrążamy środek. Następnie solimy i układamy na wysmarowanej
Krokusowy Dom
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 241smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają :) Składniki: Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka i ostra Na ciasto(...)łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: * oregano suszone * 1 jajko * 4 łyżki mleka Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia
Pieprzyć z Fantazją
Sorbetowe lody malinowe. Domowe lody z malin i mleka 230Sorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak
Korniszonki
Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią 196włoskiego wina 40 g masła 1 ząbek czosnku w łupinie kilka listków szałwii + do dekoracji (nie można zastąpić – to ona nadaje smak daniu!) sól morska opcjonalnie: biały pieprz Mięso oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy na około 100-150 gramowe plastry. Plastry cielęciny rozbijamy tłuczkiem – najlepiej przez przezroczystą folię. Doprawiamy lekko solą (słony smak nada szynka). Kładziemy(...)każdy plaster mięsa plaster szynki oraz dwa liście szałwii i spinamy płasko wykałaczką. Na patelni rozpuszczamy masło wraz rozgniecionym płaską stroną noża czosnkiem (wraz z łupiną). Gdy będzie gorące, kładziemy kotlety od strony szynki i smażymy ok. 1-2 minuty (aż do zrumienienia), przekręcamy i smażymy kolejną minutę. Zdejmujemy czosnek. Wlewamy wino i lekko je odparowujemy przez ok. 2 minuty
Poezja smaku
Pieczone żeberka z sosem BBQ 159łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny. Krok 3 Wyjmij żeberka(...)jednej strony. Włącz w piekarniku opcję grill, lub, jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 210 stopni i wstaw żeberka pod górną grzałkę. Zapiekaj 5-7 minut, aż mięso zacznie się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i posmaruj z drugiej strony żeberka. Znowu zapiekaj przez 5 minut. Wyjmij żeberka i zostaw na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego! Artykuł Pieczone żeberka
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 147się w Lombardii, a inaczej w Abruzzi, Kalabrii i na Sycylii. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się(...)powtórkę z włoskiej kuchni i zrobiliśmy zestaw pięciu dań za 150 zł łącznie dla 2 osób. Znalazły się w nim polpette di polo Jamiego Oliviera, risotto panissa z mielonym mięsem , zdrowy Alfred, czyli zapiekanka Alfredo oraz szybkie minestrone z pesto . Pięć włoskich przepisów W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wybrać się w kulinarną podróż do Włoch. Trochę dlatego, że nie mieliśmy
Niedzielny kucharz
Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem 168chrupiące i zwarte. Wszystko to zasługa odpowiedniej proporcji odpowiednich składników, których zresztą jest tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest(...)patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku, łyżkę mieszanki ziół oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem
Niedzielny kucharz