Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

Przepis na : kolacja

To danie samo “skacze do ust” ( salta in bocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym charakterystyczny smak nadaje słona szynka parmeńska i ziołowa szałwia. Duszone są w sosie na bazie białego wina i masła – danie wyjątkowo proste i szybkie. Można podawać je w zasadzie z każdym dodatkiem – z pieczonymi ziemniakami, makaronem czy puree. Ja użyłam gotowych, świeżych gnocchi i podsmażyłam na oliwie połówki mini-sałaty rzymskiej. Wyszło przep... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

szynka, sosy, kotlety, kotlet, mięso, makaron, makarony, pieczone ziemniaki, indyk, ziemniaki, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, polędwiczka, obiad, ciasto na pizze, pizza , kolacja, makaron z szynką, pieczona szynka, polędwiczki w sosie, sos do pizzy, szybki obiad, pizza na patelnie

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.