oszczędnie gospodarować jedzeniem lub pieniędzmi. Kiedy mamy mało w lodówce, brak czasu na zakupy a jeść się chce. Danie dla studenta. Do ugotowania tej zupy użyłam kości i kawałków mięsa kaczki , która wcześniej piekłam i która mieliśmy na obiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego wywaru, który potem jest(...)mamy, pomijamy ten krok przy gotowaniu zupy, też dobra wyjdzie. PRZEPIS GROCHÓWKA KRYZYSOWA Składniki grochówka kryzysowa (ok 4 litry zupy): 400g grochu suchego w połówkach kości i resztki mięsa, skóra z kaczki pieczonej (również sos z pieczenia) – można pominąć w wersji wege, można zastąpić kawałkiem kiełbasy czy boczku coś z włoszczyzny co mamy np: 1 korzeń pietruszki, 1 plaster
Dorota Smakujeugotowane flaki kupione w B… więc połowę pracy miałam za sobą, już ugotowane flaki znacznie skracają czas przygotowania flaków wołowych. Do garnka wkładamy wołowinę z kością, wlewamy wodę, gotujemy mięso ok. 30 minut, jeśli pojawią się szumowiny na powierzchni wody to je ściągamy łyżką cedzakową. Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone i ugotowane wcześniej flaki, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoś pysznego na obiad. Dziś mam dla Was przepis na kurczaka z cydrową kaszą perłową z dodatkiem warzyw. Pyszna propozycja o ciekawym smaku, która na pewno Wam posmakuje. Mięso jest bardzo miękkie i rozpada się bez użycia noża, a kasza sama w sobie jest bardzo sycąca. Spróbujcie zrobić je sami! 😉 Składniki: 8 udek kurczaka bez skóry 150 g boczku pokrojonego(...)sól, pieprz, oliwa do smażenia Sposób wykonania: Oczyszczone udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy po ok. 4-5 minut na stronę, aż mięso ładnie się zarumieni. Usmażonego kurczaka odkładamy na talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni podsmażamy boczek, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz. Dodajemy drobno posiekany czosnek, który chwilę smażymy
Mostek w kuchnikaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 250 g śmietany(...)łyżki mąki pszennej 1 pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy
Smakowite Daniałyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałku, doprawiamy pomysłem na soczyste żeberka i solimy. 2. Mięso układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180°C. 3. Po upieczeniu odlewamy sos i układamy w naczyniu. 4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Dodajemy(...)szklanką wody i chwilę gotujemy. 6. Na koniec sos łączymy z fasolą ( bez zalewy), zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i sosem polewamy mięso. 7. Danie gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilapara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso czyścimy. Nakłuwamy, by przyprawy z marynaty przeszły do środka. Olej mieszamy z octem cukrem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mięso marynatą. Odstawiamy na noc. Pieczemy
R'n'G Kitchenkurczaka 2 ogórki konserwowe 1 duży por (biała część) 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Skrzydełka obieramy z mięsa, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do mięsa. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę i odsączony seler, ogórki i jajka pokrojone
KardamonovyUdka z kurczaka to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w naszym domu. Dobrze przyprawiona, chrupiąca skórka a w środku soczyste mięso. Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej
Życie zaczyna się w kuchniprzyjaciółmi. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin czy napojów wysokoprocentowych. Pytacie czasami jak to jest z tymi pieczarkami – myć, oczyszczać, obierać? Ja ich nie obieram, wg mnie nie ma takiej potrzeby, ale płuczę pod bieżącą wodą(...)godziny. [caption id="attachment_8821" align="aligncenter" width="685"] Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej[/caption] Zobacz inne przepisy na przekąski z pieczarkami: Ziołowe Pieczarki Panierowane – Szybka Przekąska Pieczarki Faszerowane Mięsem I Serem Żółtym Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym Bigos Z Pieczarek Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami Artykuł Pieczarki w zalewie
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta chili sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą chili. Odstawić na 10 minut. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory wyjąć(...)zalewy, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, zrumienić. Dodać cebulę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Można wlać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów lub wody. Pomieszać. Dodać ugotowaną kaszę. Wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem. Zdjąć z ognia. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wymieszać, aby ser się
Danka Pichcibidi-language:#0400;} Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis. Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka oregano 1/2 szklanki startego(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem. Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy passatę, oregano, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy parmezan, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchensmaku Udka z kurczaka oczyść ze zbędnych gratisów jak błonki itp. Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj wyciśnięty praską czosnek i gotuj do miękkości. Po czym wyjmij udka, oddziel mięso od kości i pozostaw na talerzu, dodasz je ponownie do zupy pod koniec gotowania. Na patelni podsmaż na dowolnym tłuszczu pokrojoną w kostkę paprykę, cebule i wyciśnięty praską czosnek(...)ostrą papryką do smaku i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dołóż odcedzoną i wypłukaną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz wcześniej obrane z kości mięso drobiowe. Ponownie doprowadź do wrzenia i po 10 minutach można serwować. Najlepsze warzywa do zupy, wyhodujesz z nasion dostępnych w naszym sklepie www.CentrumZielonyOgrodnik.pl . Smacznego! Artykuł Zupa gulaszowa drobiowa pochodzi
Ogrodnik w podróżySkładniki (na 5 porcji – 10 gołąbków) - 200 g ryżu białego, - kapusta włoska (ok. 1,5 kg) - duża cebula (ok. 250 g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g), - mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 500 g), - 3 ząbki czosnku, - 5 łyżek natki pietruszki (ok. 20 g), - 1,5 l wywaru warzywnego np. z domowej kostki rosołowej, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kapusty wkładamy do posolonego wrzątku i stopniowo wyjmujemy zewnętrzne liście. 4. Z podgotowanych liści wycinamy gruby nerw. 5. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 6. Łączymy przestudzony ryż z mięsem, podsmażoną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. 7. Na środek liścia kapusty nakładamy nadzienie, zbieramy boki do środka i zwijamy w rulon
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMożna z niej przyrządzić pasty, pasztety, gulasze i curry, zupy, sałatki czy chleb. Bardzo lubię ciecierzycę. Warto ją jeść, bo jest zdrowa, fajnie smakuje i tania. Warto zastąpić nią mięso, ponieważ jest bogata w białko i witaminy. Warzywne curry z ciecierzycą Jeśli jeszcze nie poznaliście ciecierzycy to spróbujcie ugotować warzywne curry z jej dodatkiem. Jest pyszne! Mało tego jest bardzo(...)mieszać w kuchni i często przyrządzam falafel z groszkiem i ciecierzycą. Są przesmaczne! Sałatka z ciecierzycą Gotowaną ciecierzycę można dodać do różnych sałatek na bazie świeżych warzyw, ryb czy mięsa. Szybka sałatka to sałatka z dodatkiem tuńczyka. Przepisy z ciecierzycą są mało skomplikowane. Sałatka z cieciorką jest tego przykładem. Domowy hummus z ciecierzycy Hummus to najbardziej znana pasta z ciecierzycy
codojedzeniaPyszna i prosta sałatka. Taka do wykonania w kilka chwil. Idealna do wędlin. Polecam do świątecznych mięs, lub tak do podjadania z pieczywem. Jednym słowem, prosto, szybko i bardzo smacznie :) Potrzebujemy: 1 puszka groszku zielonego 1 słoiczek buraczków tartych 4 łyżki majonezu pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania ewentualnie sól do smaku Wykonanie: 1. Groszek dokładnie odsączamy(...)niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą. 2. Odstawiamy żeby sałatka przegryzła się, następnie podajemy do mięs i wędlin
Izabelawkuchni