pęczek kolendry (jest intensywna – dodaj tyle ile lubisz), przetarte 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz i nieco suszonych pomidorów (może być gotowa przyprawa lub drobno posiekany jeden suszony pomidor. Mięso powinno marynować się 2-3 godziny, najlepiej zostawić w lodówce na noc, jeśli mamy tyle czasu. Przyprawione już mięso nakłuwamy na przemian (jak na zdjęciu) na patyczki. Sprawdź: Sprytna kuchnia
MarcinChefpush({}); Składniki: 2 filety kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros (może być też kebab lub przyprawa do kurczaka) 1 jajko 1,5 szklanki płatków śniadaniowych 2-3 łyżki oleju Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, posyp przyprawą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Następnie do kurczaka wbij jajko – wymieszaj, by jajkiem pokrył się każdy kawałek. W blenderze zmiksuj(...)płatki kukurydziane. Przesyp je do głębokiego talerza lub miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do kurczaczków polecam: Sos czosnkowy Słodko-ostry sos chili Sos musztardowy
Kulinarne S.O.S.push({}); Składniki: 2 filety kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros (może być też kebab lub przyprawa do kurczaka) 1 jajko 1,5 szklanki płatków śniadaniowych 2-3 łyżki oleju Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, posyp przyprawą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Następnie do kurczaka wbij jajko – wymieszaj, by jajkiem pokrył się każdy kawałek. W blenderze zmiksuj(...)płatki kukurydziane. Przesyp je do głębokiego talerza lub miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do kurczaczków polecam: Sos czosnkowy Słodko-ostry sos chili Sos musztardowy
Kulinarny S.O.S.Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pierś pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros. Odstawić na około godzinę. Sałatę poszarpać. Warzywa pokroić. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Chlebki pita delikatnie zwilżyć wodą. Podgrzać w kuchence mikrofalowej, lub w opiekaczu. Ja zrobiłam to w opiekaczu. Wystarczy minuta. Następnie ostrym nożem, odciąć górę i zrobić(...)kieszonkę. Do środka nałożyć trochę sosu, następnie sałatę, mięso, znowu trochę sałaty i warzywa. Wszystko polać od góry sosem
Agusiowe smakołykiPieczone ziemniaki z piekarnika Mięciutkie i aromatyczne ziemniaczki w złocistej, rumianej skórce. Świetny pomysł na pyszny dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub dań z grilla. Palce lizać! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma Dodatkowo: foliowy worek do pieczenia(...)pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się z wierzchu *** *** Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub potraw z grilla *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z Apetytemlanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli. Składniki: 1 łyżka smalcu 2 cebule 500 g mięsa z szynki wieprzowej 2 marchewki 200 g pieczarek 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 4 ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy. Dodajmy gorący
R'n'G Kitchen0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubicie delikatne, kruche mięso, które samo rozpływa się w ustach? Satysfakcja gwarantowana. Składniki: 4 plastry karkówki wieprzowej 600 ml bulionu wołowego 1 gruszka 1 łyżeczka mielonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Plastry karkówki lekko obsmażamy na suchej patelni. Gruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso przekładamy do rondla, dodajemy gruszkę, zalewamy bulionem, wsypujemy paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 60 min. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, dodajemy wywar, łączymy z całością. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku
R'n'G KitchenSzczypta czosnku · 2 łyżeczka curry · 2 łyżeczki mąki ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 3. Pod koniec gotowania dodajemy kurczaka i kostki rosołowe(...)Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone paseczki papryki oraz czosnek. 6. Warzywa łączymy z mięsem i doprawiamy curry. 7. Na koniec zaprawiamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwile gotujemy. 8. Zupka gotowa. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaKotleciki Myśliwego Smaczne kotleciki z warzywami w pysznym sosie. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Jajko · Sól · Papryka ostra · Majeranek · 3 łyżki(...)przecieru pomidorowego · 2 łyżki musztardy sarepskiej · 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, solimy, doprawiamy papryką ostrą, wsypujemy bułkę tartą oraz majeranek i wyrabiamy. 2. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, po usmażeniu układamy w naczyniu
Kulinarna Chwilamasz jak iść na burgera…? Dowiedz się jak zrobić pysznego burgera w domu. To łatwiejsze niż myślisz. To którego burgera wybierasz? Jak zrobić burgera w domu? Masz mielone mięso i dosyć zwykłych kotletów? A może po prostu chodzi za Tobą burger jakiego co jakiś czas wciągałaś lub wciągałeś na lunch? Zrób sobie pysznego burgera w domu! Wbrew pozorom(...)dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Przepis na zdrowe burgery z pęczaku i indyka Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Przepis na zdrowe burgery z soczewicy i grzybów Piętnaście minut
Niedzielny kucharzSkładniki na pulpety: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów Składniki na sos: 1,5-2 szklanki wody (+3 łyżki do rozrobienia mąki) 2 garści pieczarek 1 duży pęczek kopru (świeży lub mrożony) 4 liście laurowe
Prosto z Kotłałyżeczki płatków chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru oliwa do smażenia sól do smaku Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso. 2. Przekładamy je do garnka i zalewamy passatą. Podpalamy gaz pod garnkiem i zaczynamy podgrzewać sos. 3. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w pół-piórka(...)czym dodajemy ją do garnka z mięsem. 4. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. 4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. 5. Doprawiamy całość słodką papryką, chilli, cukrem, solą i pieprzem. 6. Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 30 minut. 7. Dodajemy odsączoną kukurydzę
Prosto z KotłaByła wersja gruzińska, teraz czas na azjatycką. Uwielbiam pierożki typu wonton, szczególnie z mięsem. W tym przepisie postarałam się odtworzyć ten smak farszu, mając pod ręką standardowe wyposażenie kuchni. Muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie ;) Składniki: Ciasto: 750g mąki pszennej 2 żółtka 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie
Prosto z Kotłasurówka do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora, cebuli i jabłka, z zieleniną. Bez majonezu, więc niezbyt tucząca. Zdrowa, pełna witamin i kolorów.Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs. 6 liści kapusty pekińskiej 1 małe jabłko 1 średnia czerwona papryka 1 mała cebula 1 duży pomidor 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju(...)oczkach tarki. W szklance wymieszać sok z cytryny, olej, natkę, koperek i przyprawy. Wszystkie składniki umieścić w salaterce. Wszystko zalać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać do obiadu, do wszystkich mięs, klusek, czy ziemniaków. Smacznego
Krylowa Kuchnia