Jeśli chodzi o „białko” – do wyboru mamy wołowinę, kurczaka (dobrze doprawionego, nieco pikantnego, w chrupiącej panierce), ser halloumi oraz Plant Beef (które fantastycznie „udaje” mięso, za którym osobiście nie przepadam). I tak jak np DeliVery Cheese jakoś szczególnie mnie nie zachwycił, Spicy Avocado trafia w mój gust idealnie. Pomijam już swoją wielką miłość do awokado(...)wszystko smakuje lepiej ) – połączenie wszystkich wymienionych wyżej składników składa się na burgera idealnego (?) – bułka, mięso, ser, warzywa, gęsty sos. Wszystkie składniki były świeże*, wilgotne i po prostu pyszne. Gorąco polecam! FRYTKI Z SOSEM ŚMIETANOWO-CEBULOWYM Jeśli czytałeś moje wcześniejsze posty na temat MAX Burgers to wiesz, że moją ulubiona przekąską tej sieci są frytki z sosem serowym, sosem
SandraFrej.comŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem
KorniszonkiPieprz · Szczypta czosnku · Przyprawa do kurczaka S posób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, plastry na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka 2. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, układamy na półmisku i odstawiamy na bok 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy(...)papryki, doprawiamy solą czosnkiem oraz pieprzem, prużymy 10 minut 5. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową oraz wlewamy śmietanę, chwilę gotujemy 6. Następnie miksujemy warzywa i polewamy sosem mięso 7. Danie gotowe 8. Smacznego
Kulinarna Chwilapołowę bulionu, miksujemy dokładnie, wylewamy do garnka. Z resztą wywaru blendujemy wszystkie warzywa zielone i przelewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie ulubioną jarzynką. Zagotowujemy wszystko na wolnym ogniu. Mięso z piersi kurczaka odsączamy ręcznikiem papierowym, kroimy w niezbyt drobną kostkę, solimy i pieprzymy, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Zalecam użyć szerokiej patelni(...)wiekszej ilości oleju, tak, aby kawałki mięsa były w nim zanurzone do połowy. Będą wtedy chrupiące i szybko się usmażą. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie solimy. Pomidorki sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na talerz wylewamy zupę, dodajemy jogurtowego kleksa, kawałki usmażonego kurczaka i połówki pomidorkó w. Smacznego
Kulinarne przemysleniaSezon szparagowy w pełni, dlatego przygotowałam dla Was propozycję obiadową z ich wykorzystaniem. Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szparagami. Mięso w sosie jest soczyste i pełne aromatu, a suszone pomidory i szparagi wyjątkowo dobrze się komponują. Danie możecie połączyć z pieczonymi ziemniaczkami albo makaronem, w zależności od Waszych upodobań . Drukuj Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi(...)suszonych pomidorów (w oleju lub bez) 8 sztuk szparagów (około 1/2 pęczka) 200 ml śmietanki 18 % 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 10 g tartego parmezanu przyprawy: do mięs, papryka słodka, pieprz, sól Instrukcja Szparagi umyj i ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie ugotuj
Przepisy na widelcuNajbardziej chyba znanym sosem do spaghetti jest sos boloński, któego głównymi składnikami jest mięso mielone i sos pomidorowy. Czerwona soczewica najlepiej nadaje się na zamiennik mięsa i bardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną
greenscarfNajgrubszą część piersi nacinamy z boku na długości ok. 3 cm. Wkładamy nóż do środka i staramy się wyciąć jak największą kieszonkę, nie przecinając przy tym mięsa na wylot. Powtarzamy na każdej piersi. 3. Do środka każdej kieszonki wsupujemy ok. 1/2 łyżeczki bazylii. 4. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na 8 plastrów(...)smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Najlepiej jest smażyć piersi na średniej mocy palnika - tak, aby nie spaliła się panierka, ale też żeby mięso nie było w środku surowe. Podałam kurczaka z makaronem spaghetti z dodatkiem zielonego pesto. Smacznego
Prosto z KotłaPrzepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję(...)około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony
Rozdomowiona2.Makaron z sosem śmietanowo-serowy m 3. Makaron z serem na słodko 4. Makaron z boczkiem i jajkiem 5. Makaron z zielonym pesto 6. Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym 7. Makaron z kiełbasą 8. Kurczak w sosie serowym. Kurczak w sosie gorgonzola 9. Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym z kurczakiem 10. Błyskawiczny sos pomidorowy 11. Błyskawiczny sos śmietanowy(...)kurczakiem do makaronu 12. Makaron z mięsem i ogórkami w sosie pomidorowym The post Proste przepisy z makaronem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie
Martyna Cooksodpowiada, wtedy można je jeszcze doprawić solą i pieprzem. Jako dodatki polecam Ci moje sprawdzone przepisy na domowy i bardzo aromatyczny sos pieczarkowy, gulasz drobiowy oraz gulasz z mięsa mielonego i papryk. SOS PIECZARKOWY GULASZ DROBIOWY Z GRZYBAMI GULASZ Z MIĘSA MIELONEGO, PAPRYK I PIECZAREK Smacznego
Zasmakuj Kuchnisię również do słoików, kiedy to nie mamy czasu na gotowanie. 2 cebule 1 marchew 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 1 filet z kurczaka (250 g) Przyprawa do mięsa 1 łyżka mąki pszennej 250 g kiełbasy drobiowej 2 ząbki czosnku 1 1,5 szklanki wody 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Oregano Olej(...)smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką pszenną. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Obraną marchewkę oraz pieczarki kroimy w półplasterki. Drobiową kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew i paprykę. Gdy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy filet z kurczaka. Czekamy aż wszystko się przesmaży. Następnie dokładamy pieczarki
VioletoweKucharzeniemarchew 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), curry, majeranek, tymianek 3-4 łyżki oleju ok 1 kg młodych ziemniaków *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i obsypujemy przyprawami *** *** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Marchew ścieramy na tarce(...)dużych oczkach *** *** Ziemniaki obieramy, polewamy niewielką ilością oleju, obsypujemy delikatnie przyprawami i mieszamy *** *** W żaroodpornym naczyniu układamy kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Na wierzchu układamy ziemniaczki *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja
Blog z ApetytemDziczyzna to aromatyczne, szlachetne i bardzo wykwintne mięso, niegdyś nieodłączny element polskiej kuchni. Na szczęście cieszy się coraz większą popularnością i słusznie, bo jest bardzo zdrowe. Walory zdrowotne dziczyzny wynikają z diety dzikich zwierząt. Zwierzyna łowna żywi się roślinami, które oferuje im natura, a mięso wolne jest od antybiotyków i substancji chemicznych dodawanych do paszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wersji smażonej. Pokroiłam w grube plastry, doprawiłam, skropiłam oliwą. Wyszły pyszne kapuściane "steki":) Można polać je sosem jogurtowym i podać jako samodzielne danie albo wykorzystać jako dodatek do mięsa. A można również upiec w piekarniku, ale o tym następnym razem;) Smażona młoda kapusta Składniki (na 4 porcje): 1 główka młodej kapusty średniej wielkości (ok 1 kg) 2 nieduże ząbki(...)minuty). Za pomocą szerokiej łopatki przewrócić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż liście zwiędną, ale pozostaną al dente. Podawać z sosem, mięsem, pieczywem - wg uznania. Smacznego
Obiad gotowy