Sezon na młoda kapustę trwa w najlepsze. Trwa krótko więc warto z niego korzystać. Delikatne mięso z wieprzowej polędwiczki duszone w młodej kapuście smakuje wyśmienicie. Danie szybkie, proste i jednogarnkowe. Składniki dla 4 osób. - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 główka młodej kapusty - 1 duża czerwona cebula - olej - sól wędzona dla intensywności smaku, bardzo dobrej jakości jest dostępna na www.Skworcu.com.pl(...)obsmażamy z każdej strony polędwiczkę. Dodajemy również cebulę pokrojoną w kostkę żeby ją z blanszować. 2. Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy sól, podlewamy wodą i dusimy razem z mięsem. Pod koniec doprawiamy pieprzem. Czas duszenia ok. 30 minut pod przykryciem. 3. Polędwiczkę kroimy w plastry , mieszamy z kapustą i podajemy z ziemniakami lub pieczywem
Apetyczna babeczkajajka do panierki · Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy usuwamy ogonki i odkładamy na bok 2. Mięso bardzo drobno kroimy i przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz ostra papryką 3. Następnie dodajemy drobno pokrojona paprykę oraz posiekany szczypiorek i starty na tarce o dużych oczach(...)Wsypujemy mąki, dokładamy majonez i dokładnie mieszamy 5. Mięso układamy na każdy kapelusz pieczarki, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz bułce tartej 6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 7. Pieczemy 30 minut w 180 °C 8. Kotlety gotowe 9. Smacznego
Kulinarna Chwilamożna zagospodarować nadmiar farszu do nadziewanej kaczki. Składniki: 200 g wątróbki kaczej 200 g mielonego mięsa drobiowego jajko bułka sól pieprz natka pietruszki majeranek 1 czubata łyżka Przygotowanie: Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość zależy od upodobań ), majeranek
R'n'G Kitchencały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i dużego pieroga można dowolnie faszerować warzywami, mięsem, serami. Świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość. Cazlone z warzywami(...)farszu możecie dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę. Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz
Zasmakuj Kuchniszklanki bulionu warzywnego -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 oleju -2 łyżki sosu sojowego -po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki -2 czerwone papryki -1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3cm). Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i również drobno pokroić. Obsmaż mięsko z cebulą na oleju w garnku. Następnie zalej wodą dopraw do smaku(...)oraz pół szklanki bulionu i gotuj aż mięso będzie pół miękkie. Dodać pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania odlej jedną chochlę sosu do szklanki dodaj mąkę, wymieszaj aby nie było grudek i dodaj do gulaszu. Wymieszaj i zagotuj. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem jaśminowym. Artykuł Gulasz z papryką pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEolejem. Jeśli używacie form ze zdejmowanymi brzegami, to należy koniecznie owinąć formę folią aluminiową, aby mieszanka jajeczna nie wypłynęła podczas pieczenia. Mieszankę ziemniaczaną wyłożyć na dno formy i wyrównać. Mięso pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Szparagi podzielić na dwie części (100g i 250g), 100g szparagów drobno pokroić i wyłożyć na kurczaka. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, posypać(...)mięso i szparagi. W misce połączyć mleko, 3 jajka i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Mieszankę jajeczną wylać na ser i wyłożyć resztę szparagów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Smacznego Tarta ziemniaczana ze szparagami i kurczakiem Tarta ziemniaczana ze szparagami i kurczakiem Tarta ziemniaczana ze szparagami i kurczakiem Tarta ziemniaczana
Smaki ArmineUniwersalna surówka z białej kapusty to pyszna i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników. Pasuje do większości obiadów składających się z mięsa i ziemniaków. Moim zdaniem pasuje również do ryby, dań z grilla czy klusek z mięsnymi sosami. Dlatego też nadałam jej nazwę uniwersalnej. Ja takie surówki mogę również jeść jako samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Wspomniana uniwersalna surówka oprócz(...)pieprzem i dokładnie wymieszałam. Surówkę wstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się schłodziła i przegryzła. Jak wspomniałam na początku, surówkę można podać jako dodatek do obiadu zawierającego mięso, lub smażoną rybę. Pasuje również do dań z grilla czy innych potraw. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeSurówka z ogórków kiszonych pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne :) Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych. Surówka z ogórków kiszonych jest ultra-prosta z wykonaniu. Do wykonania będziesz potrzebował jedynie pięciu składników. Jestem ogromnym fanem prostych i praktycznych przepisów, dlatego znalazł się(...)drugiego dania. # Ugotuj Przepis : Drukuj Surówka z ogórków kiszonych Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych. Kategoria Sałatki i surówki Łatwość Łatwy Czas przygotowania 8 min Całkowity czas 8 min Ilość porcji 4 porcje Składniki 330 g ogórka kiszonego 6 sztuk średniej wielkości
ugotuj-przepis.plopisać smak salsy mango chili. Wybitne połączenie smaków – słodkości, ostrości i kwasowości z nutą świeżości. Takie połączenie idealnie komponuje się do pieczonego łososia, do pieczonych i smażonych mięs, jako dodatek do tortilli, tacos, czy do nachos’ów. Kiedy pierwszy raz jej spróbowałam od razu się w niej zakochałam. Należy jednak pamiętać, że jej sekretem jest idealne mango(...)drobno pokrojone. Kolendrę i miętę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski. Całość zalewamy sokiem z limonki, dosalamy, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone np. do mięsa. Smacznego! Artykuł Meksykańska salsa mango chili pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongpomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;) Składniki: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 passaty pomidorowe 2 puszki czerwonej fasoli 1 duża puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 300 ml wody 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki(...)oliwy Przygotowanie: 1. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. 3. Dodajemy mięso i czosnek, smażymy kilka minut. 4. Wlewamy passaty i wodę, doprowadzamy do wrzenia. 5. Paprykę kroimy w małe paski i wrzucamy do garnka
Prosto z KotłaUdka po szatańsku Propozycja na niedzielny obiad, delikatne, soczyste mięso z kurczaka w pikantnej aromatycznej przyprawie o intensywnym smaku Składniki: · 5 udek z kurczaka · Cebula · Papryka czerwona · Papryka żółta(...)łyżka kurkumy · Szczypta imbiru Sposób przygotowania: 1. Udka myjemy, dzielimy na połowy, wsypujemy sól oraz 2 łyżki curry i dokładnie mieszamy, żeby mięso było całe w przyprawie 2. Układamy na blaszce w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C 3. Po upieczeniu układamy w naczyniu 4. Cebulę
Kulinarna ChwilaPrzyprawa Kebab Gyros · Przyprawa do ziemniaków · Oliwa Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i każdy plaster na połowę 2. Doprawiamy przyprawą kebab Gyros i solą 3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju 4. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 5. Ziemniaki obieramy(...)oraz solą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy do chwili zarumienienia w 180°C 7. Po upieczeniu układamy w naczyniu na przemian ziemniaki, mięso i brokuł 8. Majonez mieszamy z ketchupem i polewamy potrawę, wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem 9. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera
Kulinarna Chwilajuż trzeci tydzień przed nami Połowa wyzwania wykonana W tym czasie odkryłam wiele nowych potraw, których wcześniej nie miałam motywacji do ich przygotowania. Powoli też ,,zapominam” smak mięsa i przestaje mi go brakować. Myślę, że na dłuższą metę nie miałabym problemu z rezygnacji z mięsa, ale już za jajkami tęsknię bardzo. Co prawda tofucznica oraz pasta ,,jajeczna
365 dni dookoła kuchni