poza tym są miękkie i trudno je przesuszyć. W sosie sprawdzą się jednak wszystkie części kurczaka, wypróbujcie udka z kością lub pierś, dobrze wkomponuje się tu również delikatne mięso z indyka. Takiego kurczaka w sosie najbardziej lubię podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:) 500 g udek kurczaka bez skóry i kości, mała cukinia, duży pomidor (lub garść pomidorków koktajlowych(...)przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię i cebulę. Smażyć kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora, koperek i śmietankę. Gotować
Lekcje w kuchniłatwo dostępnych, lubianych składników. Tak jak wszystkie zapiekanki, jest to danie, do którego możecie wykorzystać wszelkie resztki. Zamiast kiełbasy dobrze sprawdzi się na przykład, boczek, szynka lub kawałki pieczonego mięsa. Spróbujcie też wersji z mięsem mielonym. Eksperymentując z dodatkami zawsze otrzymacie troszkę inną zapiekankę makaronową. Duża blaszka makaronu w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny
Lekcje w kuchniszybka w przygotowaniu potrawka z piersi kurczaka z pieczarkami, marchewką i groszkiem . To idealny posiłek na chłodne dni. Potrawka z kurczaka ma różne oblicza, czasem przygotowuje się ją na mięsie i warzywach z rosołu, można do niej dodać ulubione składniki i przyprawy. Moja jest dość klasyczna , ale oprócz marchewki i groszku świetnie sprawdzą się tu Wasze ulubione jarzyny. Spróbujcie(...)oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i plasterki pieczarek, smażyć do zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i marchewkę z groszkiem, zalać całość bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec dodać śmietankę i posiekany koperek, doprawić. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić
Lekcje w kuchniKurczak Teriyaki / Teriyaki Chicken Dziś zapraszam na zyskującego coraz większą popularność kurczaka teriyaki . Delikatne, drobiowe mięso w wyrazistym sosie fantastycznie smakuje w towarzystwie brokułów i ryżu. Do dzisiejszego kurczaka teriyaki będziemy potrzebować kilku charakterystycznych składników kuchni azjatyckiej, między innymi sosu sojowego, oleju sezamowego i świeżego imbiru. Sos powinien być mieszanką smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Warto doprawić go do smaku(...)pamiętając, by uzależnić ilość sosu sojowego od tego, ile zawiera soli. Do kurczaka teriyaki podałam brokuły w podobnym, słodko-kwaśno-słonym sosie z dodatkiem sosu ostrygowego, Oczywiście możecie do mięsa podać zwykłe brokuły bez sosu lub inne warzywne dodatki, ale polecam je wypróbować w takiej odsłonie. Kurczak po azjatycku to świetny pomysł na szybki i łatwy obiad. Smacznego:) Przepis
Lekcje w kuchniOprócz szpinaku i papryki fantastycznie sprawdzą się pieczarki albo leśne grzyby i tak naprawdę wszystkie Wasze ulubione warzywa. Dobrze doprawione i podsmażone, będą smakować świetnie w towarzystwie sera i mięsa. Do zapiekania użyjcie ulubionego sera żółtego, sporej ilości parmezanu lub mozzarelli. Do kurczaka możecie też użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu lub ulubionych ziół. Jeśli spodziewacie się dużego grona gości(...)plastry żółtego sera. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa. Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast: 2 chicken breast, 1/2 of a red bell pepper, 1 onion, 2 cloves of garlic, few slices of cheese (use favourite melting cheese
Lekcje w kuchniJeśli spodziewacie się tłumów, po prostu zwiększcie odpowiednio ilość składników. Przepis jest banalnie łatwy - piersi z kurczaka wystarczy przeciąć na kotlety i zamarynować w pikantnej mieszance przypraw. Dodajcie do mięsa tyle chili, ile lubicie i jak bardzo pikantne dania lubią Wasi. goście. Mięso wystarczy tylko wstawić do piekarnika, a na końcu posypać serem. Nie może być łatwiej, prawda? Kurczak
Lekcje w kuchniBeef Stew with Polish Pickles Dzisiejszy gulasz wołowy z ogórkami to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę wzbogacić, dodajcie pieczarki, suszone grzyby albo(...)płynem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia). Dodać listek laurowy i przyprawy. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać pokrojone ogórki i musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Simple Beef Stew with Polish Pickles Recipe
Lekcje w kuchniKluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem / Potato Cheese and Spinach Dumplings Dziś zapraszam na pyszny obiad bez mięsa . Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem są niesamowicie proste w przygotowaniu i bardzo sycące, sprawdzą się jako samodzielne danie (na przykład w piątek) lub jako dodatek do mięsa. Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko. Możecie do nich wykorzystać
Lekcje w kuchniQuick Potato and Tuna Casserole Dziś na obiad poleca się szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem . Przy minimum składników i czasu możecie przygotować pyszne, błyskawiczne danie bez mięsa . Aby nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i tuńczykiem była rzeczywiście szybka , musicie wcześniej ugotować ziemniaki. Ja zawsze robię to wieczorem, nie obieram ziemniaków, gotuję je w mundurkach. Później wystarczy tylko(...)brokuły albo paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce, w końcu o to chodzi w zapiekance, prawda? Zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem to łatwy obiad bez mięsa dla początkujących. Podajcie ją z surówką lub sałatą. Polecam, smacznego:) Zobaczcie też, jak przygotować najlepszą ZAPIEKANKĘ GYROS - FILM TUTAJ Przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z serem, tuńczykiem i beszamelem
Lekcje w kuchniDomowy tłusty rosołek z kładzionymi kluskami jest prostym i smacznym daniem. Chciałam też podsunąć pomysł na to jak szybciej gotować zupy. Mianowicie co jakiś czas robię zapas jarzyn i mięsa. Włoszczyznę obieram ze skórki, kroję tak jak do zupy. Przekładam do woreczków na mrożonki i mrożę już takie gotowe porcje rosołowe jarzyn. Później chcąc przygotować zupę, wsypuję jedynie do wody(...)zawartość takiego woreczka z różnymi warzywami oraz mięso. To znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie zupy, ale też oszczędza nasz czas. Lepiej obrać i pokroić więcej warzyw jednorazowo, zrobić to raz i porządnie. Niż za każdym razem bałaganić chcąc ugotować zupę. Gwarantuję że zupa z mrożonych jarzyn smakuje tak samo dobrze i zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Artykuł Rosół z kluskami
ProstePesto.plokoło 1 1/3 szklanki) 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju roślinnego Szczypta soli Nadzienie: 1 główka sałaty rzymskiej lub jakiejkolwiek Kawałek czerwonej kapusty Pęczek rzodkiewek Szklanka pieczonego mięsa 4 łyżeczki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj nadzienie. Posiekaj cienko czerwoną kapustę, porwij sałatę na małe kawałki, pokrój rzodkiewki w plasterki, porwij na małe kawałki(...)mięso. Przełóż całość do misy. Dodaj łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, wymieszaj. Odstaw. Krok 2 Wsyp do misy mąkę i sól. Wymieszaj. Wlej wodę i olej. Mieszaj drewnianą łyżką, aż mąka połączy się z płynami. Przełóż na blat i wyrabiaj około 5 minut aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Uformuj kulę, podziel na 4 części (do patelni o średnicy
Niedzielny kucharzgarnka by oszczędzić sobie zmywania. Składniki: 600g pieczarek 3 małe cebulki 4 ząbki czosnku 3 ziemniaki marchewka łyżka oliwy z oliwek 100ml śmietany 30% czerstwa bułka 100ml mleka 300g mięsa wołowego sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Sposób przygotowania: W dużym garnku na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn oraz(...)pieczarki nabiorą koloru dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dopraw do smaku, soląpieprzem i gałką
wysmienity