Pierś kurczaka w czosnku niedźwiedzim z białą kaszą gryczaną i tartym burakiem 210przygotowałam ją w czosnku niedźwiedzim i podałam z białą kaszą gryczaną i tartym gotowanym burakiem. Lubię proste przepisy, a pierś kurczaka to chudy, smaczny i szybki w przygotowaniu kawałek mięsa. Tym razem danie wykonałam w kilkanaście minut, a do kurczaka dodałam czosnku niedźwiedziego. Używacie w kuchni czosnku niedźwiedziego? Ma podobne właściwości do zwykłego czosnku, ale ma nieco delikatniejszy smak, który(...)kostkę, oprószyć solą i pierzem. Dymkę drobno pokroić. Liście czosnku niedźwiedziego wypłukać i również pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i po chwili dodać mięso. Podsmażyć kilka minut ciągle mieszając, a następnie dodać posiekany czosnek niedźwiedzi.Dusić pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodać jogurt i śmietanę, wymieszać i od razu podawać. Białą kaszę gryczaną
Dietolog
Burgery z papryką 170Składniki (na 1 porcję) - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)Mieszamy mięso mielone z drobno pokrojoną w drobną kostkę papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 2. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 4. Blanszujemy warzywa. 5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw. Burgery z kurczaka z papryką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Karkówka duszona w młodej kapuście 1623pół szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego *** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Na podsmażone mięso wykładamy
Blog z Apetytem
Steki z zębacza w panko 181Zębacz pasiasty, zębacz pospolity, zębacz smugowy - gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - spotykany również w Bałtyku. Mięso zębacza jest białe i jędrne. Jest bardzo smaczne i dlatego uchodzi za przysmak w wielu krajach. Dziś zębacza przygotowałam z sałatką w panko, ryba jest jędrna, mięsista, idealna na obiad czy wczesną kolację(...)panierka pochodząca z Japonii. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe niż te używane u nas. Dzięki panierce panko, obtoczone w niej mięso staje się znacznie bardziej chrupiące. Zębacz panierowany w panko. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Kotlety schabowe inaczej 38173przepis na kotlety schabowe inaczej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kotlety schabowe inaczej? Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję(...)wtedy rozbijać). Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim w pojemniku i szczelnie go zamknąć. Wstawić pojemnik do lodówki, by mięso marynowało się przez kilka godzin (a najlepiej całą noc). Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej
Kulinarne Przeboje
Makaron z kurczakiem 199piersią z kurczaka Makaron z kurczakiem to u nas klasyk, a w szczególności pojawia się wtedy, kiedy pierś z kurczaka zostanie z poprzedniego dnia i szukamy na nią pomysłu. Mięsa jest zbyt mało, żebyśmy się wszyscy najedli tak jak poprzedniego dnia, a w sam raz na to, żeby przygotować z niego coś kreatywnego! Do tego dania posłużyć może: kurczak pieczony(...)się w głowie, dlatego tak bardzo kocham sezon na jadalne kwiaty szczypiorku. Potrawka z kurczaka, taka na szybko, przygotowywana jest w zasadzie na bazie 2 składników. Wykorzystuję do niego mięso z kurczaka oraz śmietankę 30%. Dodatkiem są właśnie kwiaty szczypiorku. Inne przepisy z wykorzystaniem makaronu: Sałatka z kurczakiem Spaghetti z sosem pieczarkowym Szakszuka z makaronem Kanapka drwala Makaron z kurczakiem
MamaOskarka
Pieczona karkówka marynowana w musztardzie 176ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Karkówkę myjemy i suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Mięso nacieramy musztardami oraz wszystkimi przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc) Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy olejem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku(...)nagrzanym do 190°C przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby wierzch mięsa się zarumienił. Podajemy na ciepło jako danie główne z ziemniakami lub kaszą bądź na zimno jako dodatek do kanapek
Qchnia po prostu
Sałatka z młodych ziemniaków i kurczaka gyros 215około 280 g bez zalewy) 1 dymka (cebulka + szczypior) 4 łyżki poszatkowanego koperku 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy
Qchnia po prostu
Indyk ze szparagami 200pomidorków koktajlowych – 2 ząbki – 1 cebula – 1 pęczek szparag – grana padano do posypania (opcjonalnie) – 2 łyżki oliwy z oliwek – czarne oliwki marynata do mięsa – 1 sztuka piersi z indyka – 1 szt. czerwonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka miodu(...)sól i pieprz do podania: sałata i pieczone ziemniaczki Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Pierś indyka kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiartki. W miseczce mieszamy 2 łyżki
I LOVE LIFE
Risotto z kurczakiem i szparagami 225Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Duszona młoda kapusta z koperkiem (dodatek do dań głównych) 154Cześć! Taką kapustę robię jako dodatek do mięsa na obiad. Smaczna, lekka, bez zasmażki z odrobiną tłuszczu. Składniki: * 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg * 1 pęczek kopru * 1 łyżka topionej słoninki bądź masła * 1 cebula * sól, pieprz * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Kapustę umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam na 4 części i wycięłam głąb, pokroiłam(...)Przykryłam pokrywką. Dusiłam ok 15 minut na małym ogniu, kilkakrotnie przemieszałam. Na koniec posoliłam, dodałam posiekany koper i przyprawiłam do smaku pieprzem. Taką kapustę podawałam z mięsem na obiad. Notatki: * można stopić słoninkę na skwarki i na takim tłuszczu dusić kapustę, można zrobić lżejszą wersję dodając masło * przyprawiać wedle własnego smaku Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją
Filety z kurczaka pieczone z mozzarellą i pomidorami 266zielonego pesto 2 kule mozzarelli 2 pomidory 3 łyżki oleju sól, pieprz świeża bazylia Sposób wykonania: Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 cieńsze filety. Mięso wrzucamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, polewamy olejem. Mieszamy. Filety przekładamy na dużą blachę piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Po upływie tego czasu(...)każdy kawałek mięsa smarujemy 1 łyżeczką pesto i układamy na wierzchu plastry pomidorów. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Następnie na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Zapiekamy przez 5 minut. Upieczone filety posypujemy świeżymi listkami bazylii
Qchnia po prostu
Grillowany mielony z boczkiem i puree koperkowym 174patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego(...)posiekanego koperku 1 łyżeczka masła szczypta gałki muszkatałowej - surówka 1 mały ogórek świeży ok. 8 dużych rzodkiewek łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski i dodajemy cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy
Alutka-Gotuje
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku. 199skórka jest miękka. Piersi z kurczaka przetnij w poprzek uzyskując cztery sznycle. Każdy kawałek rozłóż na desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku, posmaruj sosem sezamowym. Na każdy plaster mięsa posmarowany sosem połóż dwa obrane
kuron.com.pl
Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 254ketchupem, wykorzystujemy do przygotowania równych dań z ich udziałem. Jak chcecie to mnie za te parówki na blogu ukamienujcie, bo parówki to samo zło, bo większość zawiera MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Parówki to produkt, który może mieć bardzo dobry skład, jak i zawierać surowce najniższej jakości w slangu zwany „papierem toaletowym”. Wszystko zależy od producenta, ale i od ceny. Dobra(...)Bardzo dobre parówki łatwo rozpoznać podczas ich jedzenia są twardsze i bardziej zbite, no i kosztują od 15-20 zł za kg. Te mniej jadalne mają poniżej 90% mięsa, mają miękką konsystencję, są słonawe i rozpływają się w ustach bez gryzienia. Ale nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów z parówkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię