schabu są tradycyjne kotlety schabowe w panierce smażone na oleju. Jednak tym razem chciałam trochę je urozmaicić i zrobiłam zapiekane z warzywami oraz serem. Duszone w ten sposób mięso pod przykryciem jest miękkie i soczyste. Jeżeli szukacie nowych pomysłów na schabowe to polecam ten poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 200 g pieczarek(...)podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem. 2. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajko wybić na talerz, rozbełtać widelcem. Kotlety obtoczyć
Danka PichciKiedyś słyszałam zdanie, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak u mnie w domu tak nie jest, ponieważ uważam, że jest wiele dań bezmięsnych, które są bardzo smaczne i sycące. Przygotowuje się je nieraz szybciej niż te z mięsem. Należą do nich na przykład krokiety brokułowo-ziemniaczane ( przepis ), a ostatnio zrobiłam pyszne i proste w przygotowaniu kotlety jajeczne
Danka Pichcipieprz 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor. Ostudzić i przełożyć do ryżu. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy
Danka Pichciłyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chili (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki marynaty przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć. Usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty. Całość wymieszać. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne(...)Pokroić w kawałki. Cebulę obrać, pokroić w cząstki. Boczek pokroić na kawałki. 4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian paprykę, mięso, cebulę, boczek do wyczerpania składników. 5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Przygotowane szaszłyki obsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do brytfanny. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do brytfanny. Przykryć i wstawić do piekarnika
Danka Pichcikalafiora 1/2 brokuła 1/2 papryczki chili kawałek pora sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu olej oregano do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Skropić olejem. Odstawić na 15-20 minut. 2. Bataty i marchewki obrać, pokroić w słupki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)drobno pokrojoną papryczkę chili bez nasion. Polać olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. 4. Kalafior i brokuła podzielić na cząstki, sparzyć wrzątkiem. 5. Naczynie wyjąć z piekarnika. Poukładać brokuły i kalafior. Trochę posolić. Na wierzchu poukładać kawałki
Danka PichciWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na
Korniszonkismaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka - 1 kg mięsa mielonego z indyka - 2 cebule - 2 jajka - przeprawy (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka) - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki oleju Bułkę moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem
Związek na patelniprzygotowania: Filet z kurczaka umyć, osuszyć, ewentualnie pozbyć się błonek, natrzeć oliwą i posypać ziołami włoskimi. Grillować na rozgrzanej patelni, podlewając odrobiną oliwy aż będzie miękki i upieczony. Odstawić mięso na deskę aby odpoczęło i pokroić na cienkie paski. Boczek pokroić na cienkie kawałki, ułożyć na suchej patelni i usmażyć aż będzie chrupiący. Sałatę umyć, porwać na małe kawałki(...)ułożyć w półmisku, dodać zgrillowane mięso kurczaka, posypać tostowymi grzankami oraz chipsami z boczku. Przygotować sos: Majonez połączyć w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać sok z cytryny oraz sos worcestershire, doprawić szczyptą pieprzu oraz solą. Wsypać parmezan i całość dobrze wymieszać. Sosem polać sałatkę, posypać po wierzchu resztą sera. Podawać od razu. Smacznego
Wanilia i Kardamonkurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił. Podziel kurczaka na porcje i podawaj! Smacznego! English version Orange roasted chicken (4 servings) Ingredients
karmelowy