mięso - 63110 przepisów (strona:1430/4208)

Schab z mleczkiem kokosowym i szpinakiem 206

pomysł mojej synowej. No może troszeczkę mojej ingerencji tam było. Człowiek całe życie się uczy i inspiruje pomysłami młodego pokolenia. Schab lekko rozbić. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Smażyć około 1,5 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć schab z patelni i na tej samej patelni obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać miód, chili(...)słodką paprykę, wlać mleczko kokosowe i do smaku dodać sos sojowy. Wymieszać. Schab doprawić solą i pieprzem i ponownie włożyć mięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć szpinak. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut. Podawać z ryżem makaronem lub ziemniakami. Pycha , smacznego

Kuchnia Pokoleń
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 399

jaki ma skład a i dodatki możemy dobrać pod swój gust i smak. Tutaj wersja podstawowa na smalec domowy z cebulą, ale polecam też z jabłkiem, ogórkiem, ziołami, boczkiem, mięsem itp. Składniki: smalec domowy z cebulą: 1 kg słoniny wieprzowej 200 g cebuli 2 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska do smaku pieprz majeranek Ostrym nożem odciąć od słoniny skórę(...)Można ją wykorzystać do przygotowania chipsów a ‘la prażynki . Następnie słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać do smalcu w momencie gdy wytopione skwarki pływają na powierzchni

Ola la LCHF
Jak długo można przechowywać żywność w lodówce? 146

dlatego dobrze jest produkty szczególnie wrażliwe na wysychanie, jak wędliny, umieszczać w specjalnych pojemnikach do przechowywania lub np. w folii aluminiowej (z wyłączeniem owoców). Na dolnej półce przechowuj surowe mięso i ryby Surowe mięso jest bardzo podatne na psucie się w wyższych temperaturach, dlatego najlepiej umieszczać je tam, gdzie temperatura jest najniższa. Warto je jednak pakować w plastikowe pojemniki

Kulinarne Przeboje
Mielone z grzankami i parmezanem 155

średniej wielkości kostkę. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Następnie dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety. Otaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

Smaki Na Talerzu
Jaglane kotlety z brokuła 194

zrobić jaglane kotlety z brokuła: Kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Brokuły i ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy

Dorota Smakuje
ZAPIEKANKA KEBAB-GYROS Z RYŻEM 169

ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Wszystko dokładnie

Kuchnia MagdaLeny
Colesław (surówka obiadowa) 220

jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa z grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu(...)bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę.   Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych).         Polecam Wam też inne dodatki warzywne… – Surówka z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą – Kalafior duszony w śmietanie

Kulinarny S.O.S.
SCHAB CIELĘCY Z SZAŁWIĄ I SZALOTKAMI 203

Moja ulubiona pani z bazarku poleciła mi "ładny schabik cielęcy". Upiekłam go dziś na obiad i był po prostu rewelacyjny. Mięso rozpływało się w ustach a upieczone szalotki były aksamitne i przepyszne. Składniki: kilogram schabu cielęcego z kością kilka szalotek 5 małych ząbków czosnku połówka cytryny garść świeżej szałwii sól, pieprz chlust oliwy i chlust wody 100 g masła (około(...)Schab umyłam, oczyściłam z błonek. Posoliłam i nadkroiłam kotlety. Pomiędzy kawałki mięsa włożyłam: plaster masła, pół ząbka czosnku, listki szałwii, plaster cytryny. Całość "posadziłam" w brytfannie na pokrojonych niedbale na połówki i ćwiartki szalotkach. Podlałam woda i oliwą, posypałam solą i pieprzem. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni pod przykryciem bez termoobiegu. Podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi topionym

Cytryna&Co.
AROMATYCZNE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 216

czosnku, pieprzu cytrynowego, soku z cytryny, octu jabłkowego i soli. Następnie podsmażyłam na klarowanym maśle, tylko tyle, żeby się zarumieniła a nie usmażyła i żeby zamknęły się pory w mięsie. Następnie zawinęłam każdy kawałek w 3 plastry szynki i włożyłam pod spód gałązki rozmarynu. Polałam masłem z patelni i zapiekłam około 20 minut aż szynka się zarumieniła a mięso

Cytryna&Co.
SOLIANKA 148

150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się(...)gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone w paseczki ogórki i kapustę. Gdy mięso już było miękkie dodałam cebulę, ogórki i kapustę. Doprawiłam kminkiem, solą i pieprzem. Podałam z plasterkiem cytryny i pajdą chleba Karol

Cytryna&Co.
BEEF JERKY - SUSZONA WOŁOWINA 194

Uwielbiam suszoną wołowinę i często kupuję paczkowaną, żeby mieć w torebce lub w samochodzie na wypadek napadu głodu. Tak więc, jeśli zobaczycie kobietę z kawałkiem mięsa w zębach na światłach - nie przejmujcie się - to tylko ja i beef jerky ;) Kupowana wołowina chcąc nie chcąc ma trochę chemii, bez której my nie przeżyjemy, za do kowboje świetnie dawali sobie radę ;) Postanowiłam(...)turę. Składniki: kawałek rostbefu 500 g garść gorczycy chlust oliwy 2 garści grubej soli (u mnie himalajska, ale może być morska lub inna) łyżka hiszpańskiej pikantnej wędzonej papryki Posmarowałam mięso i zostawiłam je na  min. 2 doby w lodówce. Następnie pokroiłam w plastry, rozłożyłam na papierze do pieczenia na kratce. Suszyłam ponad 2 godziny w temperaturze około

Cytryna&Co.
LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 218

gotujemy. W rondelku podsmażamy na oliwie z masłem pokrojone warzywa (ziemniaki, pora, cebulę, pietruszkę marchewkę i selera) z odrobiną cukru. Ugotowanego homara rozbijamy przez ściereczkę tłuczkiem i wyciągamy mięso odkładając kilka kawałków do ozdobienia kremu. Pancerza nie wyrzucamy, dodajemy z powrotem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory i przecier, doprawiamy solą, rozpuszczonymi w odrobinie wody(...)nitkami szafranu, estragon i posiekane mięso kraba.  Wywar przecedzamy (nie wylewamy!) dodajemy do warzyw i miksujemy aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Podajemy ze śmietaną kremówką i grzankami

Cytryna&Co.
TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, POMIDORKAMI I ORZECHAMI + CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ I CYTRYNĄ + KURKI Z ESTRAGONEM 169

smaku. CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ kawałek zadniej cielęciny kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej pęczek szałwii 1/2 cytryny oliwa z oliwek 100g masła sól, pieprz opcjonalnie: płaska łyżka mąki Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy każdy kawałek mięsa na plastrze jamon serrano. Na jednym końcu układamy kilka listków szałwii i kawałek masła, zawijamy

Cytryna&Co.
Köttbullar 166

Fiolka dała mi przepis swojej Mamą na köttbullary, które wyszły przepyszne, zupełnie inne (lepsze!!!) od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Ikea. Składniki: 500g mięso wołowo-wieprzowe (u mnie więcej wołowiny) 2 ugotowane rozgniecione ziemniaki mała cebulka jajko (lub jajko przepiórcze lub zamiennik wegański np. siemię lniane lub babka płesznik) sól, pieprz oliwa Cebulkę siekamy bardzo drobno i szklimy(...)maśle lub i oliwie. Mięso dokładnie mieszamy z ziemniakami, jajkiem, cebulką, solą i pieprzem. Formujemy kuleczki i smażymy na oliwie

Cytryna&Co.

Proponowane wyszukiwania