mięso - 63110 przepisów (strona:1438/4208)

PLACKI ZIEMNIACZANE PO MEKSYKAŃSKU + FILMIK 108

Chrupiące placki ziemniaczane, polane sosem meksykańskim i posypane serem. Pyszne, chrupiące i pachnące, są rewelacyjne, polecam.  SKŁADNIKI :            SOS 500 g mięsa mieszanego 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 kartonik lub puszka pomidorów sól, pieprz, jarzynka do smaku 3 ząbki czosnku słodka, ostra papryka do smaku(...)mielonego          PLACKI :  1 kg ziemniaków  1 cebula  2-3 łyżki mąki pszennej 2 jajka  sól do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty

Kulinarne Fantazje Marioli
Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa 126

Boczniaki świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa w tradycyjnych daniach. Można zrobić z nich na przykład pyszną zupę grzybową, która smakuje i wygląda jak flaczki. Jeśli jeszcze jej nie gotowaliście, szykujcie się na dużą dawkę kulinarnych wrażeń. Przepis na fałszywe flaczki z boczniaków Składniki: około 200 gramów świeżych boczniaków, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, ćwierć korzenia selera, kopiasta(...)minut, zupa jest gotowa. Rada: flaczki są najlepsze, gdy się trochę przegryzą. Najczęściej jemy je z pieczywem. Artykuł Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Klopsiki z dorsza z cukinią i fasolką w sosie 134

żółtko 250 ml mleka 2 łyżki octu winnego sól Klopsy: Fasolkę obieram, kroję na trzy części i gotuję aldente w osolonej wodzie. Rybę, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, koperek. Całość mieszam i dokładnie wyrabiam. Formuję nieduże klopsy. Obtaczam w mące i układam na desce. Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę

wesoła kuchnia
Klopsy z cukinią, kuskusem i parmezanem 122

sosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Parmezan trzemy drobno. Mięso doprawiamy solą, mieloną kolendrą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy cukinię, ser i kaszę. Z masy formujemy kule. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Podlewamy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzrellą. Zapiekamy w 180 st.C przez ok. 40-45 minut. Porcja ma ok. 330 kcal

Kucharzyca
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 115

korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam wodę,dodaję fasolkę,pęczak liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 25 minut. Pod koniec dodaję kalafior, mięso i zagotowuję. Dodaję sól, pieprz. Gaz wyłączam i zostawiam zupę na 10 minut. Zarówno kalafior jak mięso dojdą.  Zasmażka: W małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam, chwilę

wesoła kuchnia
Wtorek: Wietnamskie noodle z cytrynowym kurczakiem 123

cytrynowego kurczaka, który jest dodatkiem do makaronu po wietnamsku, a właściwie na marynatę w jakiej jest macerowany. Warto zapamiętać, zapisać przepis na nią, ponieważ wspaniale zmiękcza i aromatyzuje on mięso. Cytrynowy sos z powodzeniem można wykorzystać przy okazji robienia dań z grila. Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 500 g polędwiczek lub filetów z kurczaka 200 g makaronu ryżowego(...)łyżki miodu lub cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 4 małe starte ząbki czosnku, średniej wielkości szalotka, lub połowa czerwonej cebuli posiekanej w krążki). Pokrój mięso w kawałki o wielkości kęsa. Włóż do marynaty. Marynuj 15 minut. Wyjmij z marynaty , nadziej na szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Usmaż szaszłyki. Uwaga: marynata łatwo się

Niedzielny kucharz
Chili con carne z indykiem 69

drobną kostkę. Do przesmażonej cebulki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone chili, kmin rzymski, oregano i całość chwilkę podsmażyć. Dodać mieloną pierś z indyka i razem wszystko przesmażyć aż mięso nie będzie surowe.  Do mięsa dodać wodę, pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone na drobniejsze cząstki, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać szczyptę cukru, wymieszać i poddusić pod przykryciem

Kocham..lubię..gotuję..
Fit burgery z indyka z warzywami 119

Pyszne, mięsne burgery wzbogacone cukinią i marchewką. Połączenie doskonałe i to bez smażenia, prosto z pieca! #wysokobiałkowe #warzywne #fit Składniki: – 400 g mielonego mięsa z indyka – 1/2 cukinii – 2 marchewki – łyżka oleju rzepakowego – cebula – 2 ząbki czosnku + przyprawy (sól, pieprz, świeża natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do kurczaka, papryka słodka) – 50 g mąki(...)sojowej Sposób przygotowania Cebulę i czosnek posiekać, a później podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Po chwili dodać startą cukinię oraz marchewkę. Mięso mielone z indyka przyprawić, dodać warzywa z patelni, mąkę i uformować burgery. Piec w piekarniku przez ok. 45 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Podawać np. z frytkami i papryką. Jeśli masz pytania, a może chcesz się

Mrs. Endorfina
Udka kurczaka po kujawsku 84

przymierzałam się do przygotowania udek po kujawsku, które kusiły na rozmaitych blogach i stronach. Skorzystałam ze strony Przepisy Joli  i również takiego kurczaka przygotowałam. Aromatyczny, mięciutki w środku, mięso odchodzące od kości a na wierzchu chrupiąca panierka. Polecam i Wam bardzo serdecznie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie słodka papryka sól pieprz 2 łyżki majonezu(...)obydwu stron natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Przyprawione udka odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 0 C. Udka przełożyć na blaszkę lub do naczynia posmarowanego olejem. W miseczce wymieszać ketchup i majonez. Mieszanką posmarować dokładnie

Kocham..lubię..gotuję..
Wędzone pstrągi 94

soli względem wagi ryby - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 2% soli względem wagi ryby. Rybę posypujemy i nacieramy odważoną solą, zewnątrz i wewnątrz. Na grzebiecie tam gdzie jest więcej mięsa, soli rozprowadzamy więcej, na płatach bocznych można posypać mniej. Zasoloną rybę wkładamy do miski, zakrywamy folią lub pokrywką i odstawiamy do lodówki na 12 h. solenie 1 godzinne(...)względem wagi ryby - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 6-8% soli względem wagi ryby. Rybę posypujemy i nacieramy odważoną solą, zewnątrz i wewnątrz. Na grzebiecie tam gdzie jest więcej mięsa, soli rozprowadzamy więcej, na płatach bocznych można posypać mniej. Zasoloną rybę wkładamy do miski i odstawiamy na 1 godzinę - po 30 minutach, zasolone ryby przemieszać. Ociekanie: Po zasoleniu, ryby dokładnie

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczony kurczak faszerowany wątróbką i boczkiem 145

piec kurczaka 2 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, kurczaka posmarować roztopionym masłem klarowanym i piec 20-30 minut do zarumienienia skórki. Przy mniejszym kurczaku dostosujcie czas do wagi mięsa - należy piec pod przykryciem 1 godzinę na każdy kg mięsa (uwzględniamy wagę kurczaka i farszu). Upieczonego kurczaka wyciągnąć z piekarnika i dać mu odpocząć 10-15 min przed rozkrojeniem. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym 264

tymianku, 1 łyżeczka suszonej bazylii. Kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym – sposób przygotowania: Pierś z kurczaka najpierw oczyszczam, a później osuszam i kroję w mniejsze plastry. Następnie wrzucam mięso do miseczki i doprawiam, po czym dokładnie mieszam, aby przyprawy pokryły całego kurczaka. Cebulkę drobno siekam, pora kroję w cienkie plastry, a marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach(...)głębokiej patelni rozgrzewam masło i krótko podsmażam cebulkę. Następnie dodaję także mięso i podsmażam przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaję do zawartości patelni pora oraz marchewkę i zalewam całość bulionem. Duszę potrawę pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietankę i całość zagotowuję. W rezultacie powstaje kremowy sos. Gotowe danie świetnie smakuje z kaszą

Natka Pietruszki
Zapiekane mini tortille 78

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek -1 cebulka -170 g mięsa gotowanego -50 g sera żółtego startego -przyprawy -1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki, polecam swój przepis- link . 2. Ugotowane mięso ścieramy na tarce o grubych oczkach

zdrowo i aktywnie

Proponowane wyszukiwania