PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ 200łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy
Cytryna&Co.
Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami 208pokrojonych w paseczki 500ml bulionu warzywnego łyżka jogurtu do zabielenia 2 łyżki mąki do zagęszczenia sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia 2 łyżki posiekanego koperku oliwa do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę oraz 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy na 15 minut. Do garnka
Życie ze smakiem
Ziemniaczana sałatka z kurczakiem 179łupinkach , skorupkach Studzimy , obieramy , kroimy w kostkę dowolnej wielkości , ja preferuje małą . Udka z kurczaka pozbawiamy kości , można także usunąć skórę , osobiście odcinam tylko te tłustsze kawałki , resztę zostawiam . Mięso kroimy w kostkę , podobnej wielkości co jajka i ziemniaki . Cebulę siekamy drobno . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Wszystkie składniki wkładamy do miski , dodając posiekany szczypiorek , majonez, chrzan , musztardę , sól i pieprz
Ogrodnik w podróży
Tarta z resztek na niedzielny obiad 356niej włożyć resztki mięsiwa, warzywa, jakiś wyschnięty żółty ser i zawsze wyjdzie smaczny i pożywny obiad. Zawsze zostają mi resztki kurczaka. Gotuję z niego bulion na zupę. Część mięsa dodaję do zupy, a resztę zostawiam na tartę. Podobnie jest z pieczonym kurczakiem. W moim domu nic się nie zmarnuje i podejrzewam, że również Wy gotujecie ekologiczne i oszczędnie(...)Spód do tarty okrągła foremka o średnicy 26 cm 180 g pszennej mąki 70 g mąki grahamki 150 g masła, zimnego ½ łyżeczki solo 2 łyżki wody Nadzienie 200 g mięsa z kurczaka 1 mały brokuł 1 mała cebula 2 łyżeczki szczypiorku 250 g pieczarek 3 jajka 250 ml mleka ½ łyżeczki papryki w proszku 30 g żółtego sera sól i pieprz
codojedzenia
Schab z kurkami 182łyżka jajko - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz vegeta Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, ale nie do końca mięsa, natrzeć wewnątrz i zewnątrz, solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie umyć kurki osączyć, na sicie, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię(...)pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nakładać do kieszeni schabu farsz, lekko dopychając łyżką drewnianą, spiąć brzeg wykałaczkami. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 60 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusi
Restauracja afrykańska MEATing Room w Warszawie [RECENZJA] 162pobudziło kubki smakowe i chciałem więcej. Z dań głównych próbowałem marynowanej wołowiny w nigeryjskich przyprawach z duszoną cebulą i papryką habanero (26 PLN). Również pikantne i charakterne danie. Mięso delikatne i kruche. Wręcz rozpływało się w ustach. Jako dodatek do wołowiny podano mi Jollof rice po senegalsku w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych ziół. Drugim daniem głównym było(...)Maffe, czyli duszona jagnięcina z sosem na bazie orzeszków ziemnych i pomidorów (34 PLN). Smak tego dania był zaskakujący, mięso idealnie przyrządzone. Dla mnie to był hit spośród próbowanych dań. Serwowane porcje dań były konkretne i syte, a na mnie czekał jeszcze deser. Zamawiam i kolejne pozytywne zaskoczenie. Próbowałem plantanów na słodko, połączonych z płynną czekoladą i kokosem
kulinarnyJa
Zupa gołąbkowa z kukurydzą 164łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , paprykę , 2 l wody ( tyle
Ogrodnik w podróży
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA + FILMIK 163Pieczone udka kurczaka to pyszne i smaczne danie. Mięso dobrze doprawione pieczemy w piekarniku dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą skórkę. SKŁADNIKI : 6 udek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pokrojona cebula w talarki kilka pokrojonych pieczarek(...)PRZYGOTOWANIE : Udka z kurczaka przecinamy na pół, następnie wycinamy z większej części dolną kość. Kawałki mięsa doprawiamy do smaku, odkładamy na godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rozkładamy cebulę i pieczarki, Na to układamy kawałki kurczaka, skórą do góry, po wierzchu posypujemy jeszcze papryką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180-190 % C. Podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 162targu pomału można kupować pierwsze tulipany, a w sklepach pojawią się niedługo nowalijki. Przygotowałam więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól pieprz 125 g ravioli z mięsem
Kuchnia w oparach
Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? 191kurczaka! Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? Jest wiele dobrych sosów do kurczaka, a jednym z nich jest sos curry z jabłkiem i porem. Jestem fanką sosów do mięsa i tych na ciepło i tych na zimno. Moje dzieci wręcz domagają się sosu, kiedy przyrządzam smażone lub pieczone mięso , również ryby . Często też gotuję miso bezpośrednio w sosie ale ugotowanie
codojedzenia
Kurczak a’la Tandoori 195Koncentratu Czosnkowego Hotz ((lub po łyżeczce czosnku i imbiru granulowanego)) 2 łyżeczki Miodu lub Erytrytolu Sól ((do smaku)) Tłuszcz do smażenia ((najlepiej Ghee)) Natka Kolendry ((opcjonalnie)) Przygotowanie na patelni Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do niego przyprawy, wymieszaj i odstaw najlepiej na 30 minut lub dłużej. Cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż mięso i cebulę
Oslov.
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 196naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor i strukturę – nikt(...)gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce
Karo in the Kitchen
Colesław (surówka obiadowa) 224jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa z grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu(...)bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę. Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych). Polecam Wam też inne dodatki warzywne… – Surówka z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą – Kalafior duszony w śmietanie
Kulinarne S.O.S.