przymierzałam się do przygotowania udek po kujawsku, które kusiły na rozmaitych blogach i stronach. Skorzystałam ze strony Przepisy Joli i również takiego kurczaka przygotowałam. Aromatyczny, mięciutki w środku, mięso odchodzące od kości a na wierzchu chrupiąca panierka. Polecam i Wam bardzo serdecznie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie słodka papryka sól pieprz 2 łyżki majonezu(...)obydwu stron natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Przyprawione udka odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 0 C. Udka przełożyć na blaszkę lub do naczynia posmarowanego olejem. W miseczce wymieszać ketchup i majonez. Mieszanką posmarować dokładnie
Kocham..lubię..gotuję..soli względem wagi ryby - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 2% soli względem wagi ryby. Rybę posypujemy i nacieramy odważoną solą, zewnątrz i wewnątrz. Na grzebiecie tam gdzie jest więcej mięsa, soli rozprowadzamy więcej, na płatach bocznych można posypać mniej. Zasoloną rybę wkładamy do miski, zakrywamy folią lub pokrywką i odstawiamy do lodówki na 12 h. solenie 1 godzinne(...)względem wagi ryby - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 6-8% soli względem wagi ryby. Rybę posypujemy i nacieramy odważoną solą, zewnątrz i wewnątrz. Na grzebiecie tam gdzie jest więcej mięsa, soli rozprowadzamy więcej, na płatach bocznych można posypać mniej. Zasoloną rybę wkładamy do miski i odstawiamy na 1 godzinę - po 30 minutach, zasolone ryby przemieszać. Ociekanie: Po zasoleniu, ryby dokładnie
Kocham..lubię..gotuję..piec kurczaka 2 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, kurczaka posmarować roztopionym masłem klarowanym i piec 20-30 minut do zarumienienia skórki. Przy mniejszym kurczaku dostosujcie czas do wagi mięsa - należy piec pod przykryciem 1 godzinę na każdy kg mięsa (uwzględniamy wagę kurczaka i farszu). Upieczonego kurczaka wyciągnąć z piekarnika i dać mu odpocząć 10-15 min przed rozkrojeniem. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..tymianku, 1 łyżeczka suszonej bazylii. Kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym – sposób przygotowania: Pierś z kurczaka najpierw oczyszczam, a później osuszam i kroję w mniejsze plastry. Następnie wrzucam mięso do miseczki i doprawiam, po czym dokładnie mieszam, aby przyprawy pokryły całego kurczaka. Cebulkę drobno siekam, pora kroję w cienkie plastry, a marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach(...)głębokiej patelni rozgrzewam masło i krótko podsmażam cebulkę. Następnie dodaję także mięso i podsmażam przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaję do zawartości patelni pora oraz marchewkę i zalewam całość bulionem. Duszę potrawę pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietankę i całość zagotowuję. W rezultacie powstaje kremowy sos. Gotowe danie świetnie smakuje z kaszą
Natka Pietruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek -1 cebulka -170 g mięsa gotowanego -50 g sera żółtego startego -przyprawy -1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki, polecam swój przepis- link . 2. Ugotowane mięso ścieramy na tarce o grubych oczkach
zdrowo i aktywnieminut Koszt: Tanie Kocham zapiekanki za to, że są typem dania, do którego można dodać dosłownie wszystko. Ja na nie mówię pochłaniacze lodówki, bo zawsze z każdej resztki mięsa czy warzyw upichcę jakąś dobrą zapiekankę na obiad. Tym razem trafiło u mnie na weekendowe czyszczenie z warzyw przed wtorkowymi zakupami na targu warzywnym. Byłam trochę więcej poza domem(...)większego znaczenia. Najlepiej użyć swoich ulubionych, bo wtedy przynajmniej będzie pewność, że będzie smakowało. To samo tyczy się rodzaju białka, nie musi to być tuńczyk, a możecie użyć mięsa czy innej ryby. Dodatkowo ryż, który występuje w mojej wersji możecie zamienić np. na makaron czy kaszę. Jedno się nie zmienia-ser! W każdej wersji musi znaleźć się obowiązkowo. 😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zdrowo i aktywniezaledwie parę minut. Takie danie można śmiało zabrać w pudełko do pracy. Wybór warzyw tutaj nie jest ściśle określony, możecie dać inne swoje ulubione warzywa a tuńczyka zamienić na mięso. Żeby zaoszczędzić czas na obróbce mięsa, polecam wykorzystać gotowe wędzone mięsko. Na koniec możecie dodać odrobinę (lub więcej jak kto woli) sosu np. czosnkowego, oczywiście domowej roboty (jogurt+czosnek
zdrowo i aktywniełyżki oleju papryka słodka sól i pieprz Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek i wciskamy go w karczek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a potem obsypujemy papryką. Karczek smażymy z obu stron. Gdy mięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się
Gotujemy i jemyowoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cukru, sól i czarny pieprz do smaku, świeży tymianek Fasolę zalać zimną wodą i zagotować. Odstawić na ok. 1 godz. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć w głębokim rondlu na gorącym oleju. Dodać posiekaną cebulę i chwilę dusić aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Zalać mięso
Gotujemy i jemyGolonka po bawarsku w jasnym piwie Golonka to niezwykle smaczny kawałek mięsa z wielką kością, otoczony równie dużą ilością tłuszczu. Sekret przygotowania dobrej golonki to czas – czas gotowania mięsa w wywarze jarzynowym, marynowania oraz pieczenia. Polecam ten przepis na golonko w piwie – jest prosty i zawsze się udaje
Gotujemy i jemychilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać(...)Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas warto odwrócić mięso. Zamarynowane golonki układać na blasze do pieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy
Gotujemy i jemyłyżki tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Krok 1 Steka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak żeby był w temperaturze pokojowej. Dobrze posól i popieprz mięso. Rozgrzej mocno patelnię. Połóż na niej steka, dociśnij lekko. Smaż 3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Uzyskasz steka średnio wysmażonego. Stek rare potrzebuje około 2 minut(...)grubości steka. Podany czas dotyczy steka o grubości 2 cm. Podczas smażenia włącz okap. Zdejmij steka z patelni i przykryj i odstaw, żeby soki równo rozłożyły się w mięsie. Krok 2 Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Przekrój cykorie na połowy, wytnij twardy głąbik. Połóż na patelni przecięciem do dołu. Smaż około 3 minuty, aż cykoria się przyrumieni. Przewróć
Niedzielny kucharzrozmarynu 1 łyżeczka tymianku Kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Sól i pieprz do smaku wg uznania Kwaśna śmietana Chili w młynku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle(...)kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy. Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki. Dla amatorów kremu odlewamy część
Kate's Kitchenmożna pospacerować lub zjeść lunch i napić się wina w środku w restauracji lub na zewnątrz w ogrodzie. Serwowana jest kuchnia tradycyjna. W sezonie letnim podawane są świeże grillowane mięsa. W menu także znajduje się opcja bufetu gdzie za 189 DKK (110zł) od osoby możemy zjeść grillowane mięsa, różne sałatki, zapiekane ziemniaki. Niestety wina i inny alkohol nie wchodzą
noteskulinarnyfigaPULPETY : 500 g mięsa z indyka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do indyka 1 ząbek czosnku sól do smaku PRZYGOTOWANIE(...)dzbana robota wlewamy wodę, solimy, podgrzewamy. Wkładamy koszyczek z 2 woreczkami kaszy, gotujemy 15 minut /o 1. Kaszę odcedzamy. Mięso przekładamy do czystego dzbana łącznie z jajkiem i przyprawami, miksujemy 20 s/o8-10. Zmielone wyjmujemy na talerz i formujemy pulpeciki. Do czystego dzbana wkładamy cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Ostrze wyjmujemy i wkładamy mieszadło. Następnie dodajemy pokrojone grzyby
Kulinarne Fantazje Marioli