Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem 160duża łyżka masła 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Piersi z kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości . Najlepiej zrobić niezbyt małą , tak żeby nie zgubić smaku mięsa w sosie Cebulę siekamy dowolnie . Czosnek wyciskamy praską , a dynię obieramy i kroimy w drobniutką kostkę . Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy kurczaka , gałkę muszkatołową , kurkumę , miód , dynię , sól
Ogrodnik w podróży
Kuchnia dla zabieganych 157każdego dnia, nie stojąc przy garach przez nie wiadomo ile czasu. Wystarczy, jednego dnia przygotować kilka półproduktów, a następnie wykorzystywać je na różne sposoby. Np. podgotowane lub podsmażone mięso możemy użyć zarówno do zapiekanki, jak i tortilli czy tarty. Podobnie sos pesto – jednego dnia można połączyć go z makaronem (np. tym który był gotowany do zapiekanki), a drugiego zapiec(...)grzance i schrupać z sałatką (do której można również dorzucić to samo mięso, które było w zapiekance). I już jest różnorodnie i smacznie, taki sposób gotowania jest mi właśnie bardzo bliski, bo np gdy gotuję jakiś sos to jednego dnia podaję go z ryżem i surówką, a drugiego dnia z kaszą i jakimiś innymi dodatkami i mam dwa różne
Cynamonowe szczęście
Sos paprykowo - marchewkowy 159Mięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy
My World by Dagmara Rek
Kapusta po Dębowsku – kuchnia podkarpacka 219grochem. Na co dzień do kapusty dodawano głównie smażoną cebulę, czasem też fasolę lub groch. Na północy Podkarpacia podsypywano ją również garścią kaszy jaglanej lub jęczmiennej, by zagęścić potrawę. Mięso w kapuście gościło raczej rzadko. Prędzej były to skwarki ze słoniny użyte do maszczenia potrawy. Różnorodność smaków gotowanej kapusty tkwi również w używanych przyprawach i dodatkach. Często była to jedynie(...)groch łuskany oraz podsmażoną cebulę, na której przygotowana jest zasmażka z mąki i śmietany. Danie doprawione jest solą, pieprzem, kminkiem i ziarnami kopru. Stanowi doskonały dodatek do ziemniaków i mięsa. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Dębowa” i został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ”Pro Carpathia
Trzeci talerz
Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą 678płatów makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion
Smak mojego domu
Otwarcie Max Burgers Warszawa 148ekologią. W końcu wystrój lokali. Te wszystkie elementy składają się na fantastyczną całość, której kibicuję i którą podziwiam od lat. Możesz pomyśleć, że „przecież to buła z mięsem, nad czym tu się rozwodzić?”. Pierwsze moje pytanie – „a próbowałeś?” Czy wiesz, że.. Max-a bułki i sosy są na tyle wyjątkowe i lubiane, że można(...)już wyżej pisałam, to nie tylko fantastyczny smak (frytki z sosem serowym, jalapeno i czerwona cebulką są fantastyczne, a BBQ Sandwich, z sojowym produktem o nazwie Oumph! zamiast szarpanego mięsa, jest wręcz obłędny). Wyobraź sobie.. ..że czekasz cały rok na urlop. W końcu nadchodzi ten dzień, jedziesz do ukochanego członka rodziny (w moim przypadku do Babci). Wsiadasz wieczorem
SandraFrej.com
Gulasz warzywno-mięsny z makaronem 138pieprzu białowieskiego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 puszka fasoli pinto wraz z zalewą 1 łyżka maki kukurydzianej 50 ml zimnej wody 300 g ulubionego makaronu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki. Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Czosnek rozgniatamy i kroimy na mniejsze części. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mięso wrzucamy na gorący olej
R'n'G Kitchen
Spaghetti z mascarpone 201Znamy spaghetti z mięsem i pastą z pomidorów a dzisiaj przedstawię skromniejszą wersję, bez mięsa z serkiem mascarpone. Lekkie i smaczne danie. Szybko można przygotować, więc ciekawa potrawa dla zapracowanych. Składniki 1/2 paczki makaronu spaghetti 300 g pieczarek pokrojonych w paski 250 g serka mascarpone 1/2 główki czosnku mały jogurt naturalny 2 łyżki masła … Czytaj dalej Spaghetti z mascarpone
gotuj ze mną
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 178dodatek możecie zaserwować pieczone warzywa, lekką sałatkę ze świeżych warzyw lub ulubioną surówkę. Czas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 12 szt. Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa + dodatkowo forma(...)muffinki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Wbijamy jedno jajko. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, majerankiem, solą i pieprzem. Farsz wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Foremkę smarujemy oliwą i wykładamy na dnie i ściankach wcześniej ugotowanym i wystudzonym
kulinarnyJa
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym 192również wyciągnięcie z niego wody za pomocą soli. Rozbicie go, aby był równy, a następnie smażenie przez kilka minut na złoty kolor i odpoczywanie pod folią dają efekt soczystego mięsa, którego chyba nie uzyskacie w inny sposób. A jeśli macie swoje sposoby na soczystego i chrupiącego kurczaka to proszę, abyście podzielili się ze mną dobrą radą . Sok, który wypływa(...)jeśli jecie kurczaka z samymi warzywami, bez dodatku makaronu – zmienia on całkowicie smak potrawy na plus. Chodzi mi o sok, który zbiera się w talerzu, na którym odpoczywa mięso po usmażeniu. Stir-fry polega na krótkim smażeniu w mocno rozgrzanym oleju. Aby uniknąć nadmiernego przypalenia warzyw, trzeba podrzucać je w dużej i głębokiej patelni lub woku. Jednak dużym błędem
Słodkie Gotowanie
Polędwiczki z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze 216Kolejne błyskawiczne danie obiadowe, które praktycznie robi się samo:). Potrzebujemy jedynie kilku minut na przygotowanie mięsa do pieczenia. Jedno z naszych ulubionych dań. 500g polędwiczek drobiowych 4 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 150g tartej mozzarelli natka pietruszki do dekoracji 1. Filety mieszamy z musztardą i przyprawami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartą mozzarellą(...)Mięso zapikamy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchni
Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem 152oraz lekki obiad. Dla mnie i córki smakują z mnóstwem warzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos. Polecam! (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki: 250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 suchej bułka namoczonej w mleku /wodzie 1 jajko 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1/4 pora (małego) 1/3 pęczka świeżego koperku(...)czosnku majeranek sól, pieprz Ponadto: mąka do obtaczania pulpetów Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć
Di gotuje
Czwartek: Noodle w stylu tajskim z sosem z masła orzechowego 182zależy od wielkości filetów) aż po nakłuciu wypłynie przezroczysty sok. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Krok 3 W czasie gdy piecze się mięso ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak i wymieszaj. Posiekaj paprykę w kosiarkę, marchewki w paski i dodaj do makaronu. Mięso porwij widelcem na małe
Niedzielny kucharz
Zupa a la pizza. 203pizze. Pomyślałam, że zupa o smaku pizzy, też może nam posmakować. Nie myliłam się :) Zupa jest na prawdę bardzo smaczna. Zrobiłam ją po swojemu. Zupa powinna być przygotowana z mięsa mielonego, ja zrobiłam z pokrojoną piersią kurczaka. Dzięki dodatkowi przyprawy do pizzy i oregano, możemy naprawdę poczuć smak, zbliżony do smaku pizzy. Spróbujcie i oceńcie. Składniki: 2 duże piersi kurczaka(...)warzywa lekko zmiękną. Po tym czasie, dodać śmietanę i pokrojony na kawałki serek topiony. Smażyć jeszcze chwile, tak żeby serek się roztopił. Usmażone warzywa, dodać do garnka z mięsem. Zalać gorącą wodą. Ja razem z wodą, wlałam też przecier pomidorowy. Zagotować. Dodać przyprawę do pizzy i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut na małym gazie
Agusiowe smakołyki