Kuskus z wołowiną 173kuleczkach nazywa się maftoul . Kuskus libański również jest większy od izraelskiego, jednak jego nazwa – Mograbieh dosłownie oznacza „z północnej Afryki”. Kuskus ugotowany z dodatkiem kurkumy. Podany z mielonym mięsem wołowym duszonym w pomidorach i obficie doprawionym mieloną kolendrą, papryką słodką i kuminem. 2 porcje: 200 g kuskus 400 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki(...)bardzo tłusta, gdy tłuszcz się wytopi, można go odlać lub odjąć przy pomocy łyżki. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy krótko, ok. 5 minut. Do mięsa dodajemy kuskus oraz natkę, mieszamy
Kucharzyca
Majonezowe Udka bez kości pieczone w szpinaku i pieczarkach 171/suszonej cebuli 🍽 makonez.ok.3 łyżki 🍽 sól i pieprz do smaku 🍽.2 łyżki papryki czerwonej mielonej dowolnej 🍽 1 łyżka czosnku 🍽 1 łyżka suszonej bazyli Przygotowanie : 1. Mięso myjemy,nacieramy przyprawami oraz majonezem. Mieszam. 2. Pieczarki myję a następnie kroję w plastry. 3. Szpinak myję i kroję drobno. 4. Koper myję i drobno siekam(...)naczyniu żaroodpornym kładę pieczarki,szpinak, cebulę, mięso ,posypuję koprem. 6. Piekę pod przykryciem ok 70 minut. 7. Podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie Patki
Pieczone mielone z pasternakiem 171grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia. 4 porcje: 2 większe pasternaki (ok. 200 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 1 mniejszy burak (ok. 100 g) 500 g mięsa drobiowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub cząbru 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 1 pęczek koperku 400 g naturalnego gęstego jogurtu (może być grecki) 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki garam masala opcjonalnie: mały ząbek czosnku Warzywa obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso mielimy lub siekamy drobno. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz warzywa, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy dłonią lub łyżką. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Jeśli posiadacie opcję grillowania
Kucharzyca
Gulasz wołowy z truskawkami 135Nieskromnie powiemy, że połączenie wołowiny i owoców wyszło wyśmienicie. W przepisie użyliśmy własnego ketchupu z cukinii i dżemu truskawkowego z pieprzem zielonym. Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 cebule 3 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka mąki 2 marchewki 150 ml ketchupu z cukinii 1 łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 4 liście(...)laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Pokrojone mięso wrzucamy do cebuli, smażymy przez kilka minut, dodajemy posiekany czosnek i dusimy chwilę pod przykryciem. Oprószamy mąką, smażąc mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 2 godziny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po tym czasie dodajemy przyprawy, ketchup, pokrojoną
R'n'G Kitchen
Kurczak po węgiersku 163pikantny Pudliszki 1/2 słoiczka koncentratu Pudliszki Około 50 ml oleju Krok po Kroku 1 Podudzia z kurczaka obsypujemy przyprawą (resztę przyprawy dodamy do potrawy) i smażymy na oleju. Przesmażone mięso przekładamy do garnka. 2 Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w pióra i dodajemy do udek. Do garnka dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. 3 Pieczarki kroimy(...)plasterki i dodajemy do mięsa z cebulą. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz ketchup pikantny Pudliszki. Całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut. Życzę smacznego! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Artykuł Kurczak po węgiersku pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Musztardowo - miodowe kurczaki 217gorczycy) 1 łyżka miodu (np. gryczanego) 2 łyżki oleju sól Sposób wykonania: Ostrym nożem nacinamy skórę na kurczakach. Musztardy, miód, olej oraz sól mieszamy ze sobą. Powstałą marynatą polewamy mięso a następnie nacieramy nią każdy kawałek z osobna. Kurczaki w marynacie odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso wykładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą glazurą. Całość wkładamy
Qchnia po prostu
Ćwikła 293mnie i mojej siostry przygotowywała zwykłe buraczki bez chrzanu. Jednak smaki się zmieniają i obecnie ja i siostra bardzo lubimy ćwikłę. Buraczki z chrzanem to świetny dodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam! Ćwikła Składniki: 500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych) 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku(...)się połączyły. Po kilku godzinach spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku chrzanem, solą i/lub pieprzem. Ćwikłę przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do mięs i wędlin. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 179francuskie kurczaki perigold, dostępne w jednym z hipermarketów, są naprawdę dobrej jakości) o wadze do 1,8 kg. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. My lubimy dobrze wypieczone mięso o chrupiące skórce. Składniki: Kurczak w całości 300 g mielonego kurczaka lub indyka 150 g wątróbki drobiowej 1 ząbek czosnku 100 g orzechów pistacjowych 100 g żurawiny 2 szklanki ugotowanej(...)gotuj na bardzo wolnym ogniu 18 minut. Po tym czasie odkryj kaszę, dodaj pół łyżeczki soli i spulchnij widelcem. Wysyp na płaski talerz do przestygnięcia. Krok 2 Zmiel mięso z kurczaka z wątróbką. Dodaj do masy wystudzoną kaszę, pistacje w całości i żurawinę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i sporo świeżo mielonego pieprzu – z 1 łyżeczkę. Wymieszaj całość. Krok 3 Kurczaka
Niedzielny kucharz
Restaurant Week - Stare Kino 183menu - mięsnego oraz wege. Mnie w udziale przypadło to wegetariańskie i muszę przyznać, że to już kolejny raz, gdy bezmięsna wersja dań zdecydowanie triumfuje nad tymi z dodatkiem mięsa. Przystawka: 👉 Jajko przyrządzane w temperaturze 67°C na espumie z zielonych szparagów z posypką pomarańczową Ktoś sobie pomyśli, ale wyczyn - podać jajko! A jednak, ponieważ było ono przyrządzane metodą sous(...)już kwestia gustu. Jedni coś lubią, a drudzy nie. 😉 👉 Placuszki z cukinii, groszku i sera Halloumi serwowane z tabbouleh i sosem ramesco To danie, mimo, że bez dodatku mięsa, trafiło z żołądka wprost do mojego serduszka! Świeże, lekkie, aromatyczne i niebanalne. Myślę, że przekonał mnie zwłaszcza dodatek Halloumi, którym ostatnio objadam się bez opamiętania. Placuszki byłe mięciutkie i dobrze
Cooking Monster
ZAPIEKANE PULPETY 197Pyszna i sycąca propozycja obiadowa, w formie zapiekanych pulpetów. SKŁADNIKI Pulpety: 0,6 kg mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1 jajko, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru(...)łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku
słodki bratek
Kotlety mielone z indyka z ryżem 216osoby będące na diecie Przyszła wiosna, więc i na talerzu trzeba coś zmienić. Starając się, aby jedzenie było mniej kaloryczne, ale smaczne i sycące, zrobiłam kotlety mielone z indyka. Mięso z indyka jest mniej tłuste i zdrowsze niż wieprzowe. Wnętrze kotletów urozmaiciłam papryką, przyprawami i ryżem. Kotleciki wyszły bardzo delikatne, a z aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i surówką(...)pomidora i papryki smakowały rewelacyjnie. Moje ulubione zdrowe danie na szybki obiad. Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na kotlety z indyka z ryżem: 1 kg mielonego mięsa z indyka 200 g ryżu 1 jajko 1 papryka czerwona 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki chili
Kuchcik gotuje
Sos koperkowy z curry 146Taki sos na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu, świeżym koprem i przyprawą curry sprawdzi się idealnie do kanapek z wędliną, domowych zapiekanek, białych mięs (szczególnie kurczaka), do soczystego mięsa z grilla. Dziś grillowana pierś z kurczaka podana była z opiekanymi ziemniakami ziołowymi, mizerią oraz takim właśnie sosem – strzał w dziesiątkę! SKŁADNIKI: 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego płaska
Zasmakuj Kuchni
Pieczeń drobiowa z pieczarkami i papryką 193sosu pomidorowego Cebulę i czosnek drobno kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut
wesoła kuchnia
Udka Tandori , pyszny kurczak 144nacięcia . Ponownie odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie Obsmażamy z obu stron na dużym ogniu i wkładamy do piekarnika wygrzanego do 200 C .Zapiekamy do momentu , aż mięso pięknie się zrumieni , a nakłute widelcem będzie łatwo się oddzielać . Najłatwiej użyć do tej potrawy, patelni którą można używać w piekarniku z metalową lub odpinaną rączką Serwujemy na gorąco
Ogrodnik w podróży
ROLADKI Z MARCHEWKĄ 141bądź schabu 500 g marchewki 1 cebula 250-300 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 2 łyżki masła ząbek czosnku sól,pieprz 1 łyżka śmietany, jogurtu bądź majonezu Mięso umyć,osuszyć i rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w kostkę. Marchewkę obrać,połowę pokroić w kostkę,resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę(...)następnie dodać cebulę i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,sól,pieprz oraz śmietanę bądź majonez - odparować i odstawić by trochę ostygło. Na przygotowane mięso nałożyć farsz i zwinąć w roladki,można spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu,podlać rosołem bądź przegotowaną wodą i smażyć,aż mięsko będzie miękkie. W międzyczasie zagotować posoloną wodę
Niespełnione zdolności kulinarne