mięso - 63110 przepisów (strona:1433/4208)

Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 194

smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają :)  Składniki:  Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory  * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka i ostra Na ciasto(...)łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: * oregano suszone * 1 jajko * 4 łyżki mleka Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia

Pieprzyć z Fantazją
Sorbetowe lody malinowe. Domowe lody z malin i mleka 193

Sorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak

Korniszonki
Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią 139

włoskiego wina 40 g masła 1 ząbek czosnku w łupinie kilka listków szałwii + do dekoracji (nie można zastąpić – to ona nadaje smak daniu!) sól morska opcjonalnie: biały pieprz Mięso oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy na około 100-150 gramowe plastry. Plastry cielęciny rozbijamy tłuczkiem – najlepiej przez przezroczystą folię. Doprawiamy lekko solą (słony smak nada szynka). Kładziemy(...)każdy plaster mięsa plaster szynki oraz dwa liście szałwii i spinamy płasko wykałaczką. Na patelni rozpuszczamy masło wraz rozgniecionym płaską stroną noża czosnkiem (wraz z łupiną). Gdy będzie gorące, kładziemy kotlety od strony szynki i smażymy ok. 1-2 minuty (aż do zrumienienia), przekręcamy i smażymy kolejną minutę. Zdejmujemy czosnek. Wlewamy wino i lekko je odparowujemy przez ok. 2 minuty

Poezja smaku
Pieczone żeberka z sosem BBQ 111

łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)   Przygotowanie: Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny. Krok 3 Wyjmij żeberka(...)jednej strony. Włącz w piekarniku opcję grill, lub, jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 210 stopni i wstaw żeberka pod górną grzałkę. Zapiekaj 5-7 minut, aż mięso zacznie się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i posmaruj z drugiej strony żeberka. Znowu zapiekaj przez 5 minut. Wyjmij żeberka i zostaw na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego! Artykuł Pieczone żeberka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 105

się w Lombardii, a inaczej w Abruzzi, Kalabrii i na Sycylii. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się(...)powtórkę z włoskiej kuchni i zrobiliśmy zestaw pięciu dań za 150 zł łącznie dla 2 osób. Znalazły się w nim polpette di polo Jamiego Oliviera, risotto panissa z mielonym mięsem , zdrowy Alfred, czyli zapiekanka Alfredo oraz szybkie minestrone z pesto . Pięć włoskich przepisów W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wybrać się w kulinarną podróż do Włoch. Trochę dlatego, że nie mieliśmy

Niedzielny kucharz
Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem 127

chrupiące i zwarte. Wszystko to zasługa odpowiedniej proporcji odpowiednich składników, których zresztą jest tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest(...)patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku, łyżkę mieszanki ziół oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem

Niedzielny kucharz
Bigos z kapusty pekińskiej i kurek 131

Cześć! Taką kapustę można podać jako dodatek do mięsa albo zjeść solo. Zrobiłam taką na obiad i zjedliśmy bez dodatków. Bardzo smaczne, inne niż dotychczas jedzenie. Składniki: * 1,2 kg kapusty pekińskiej * 0,5 kg kurek * 1 cebula * 20 dkg boczku * śmietana 18% * sól, pieprz * koperek, natka pietruszki * masło * 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie) Kurki umyłam i smażyłam(...)smakiem. Notatki: * zasmażka nie jest konieczna * dodatek śmietany nie jest konieczny, ja robiłam w wersji ze śmietaną i bez śmietany. Kapusta z kurkami bez śmietany będzie świetnym dodatkiem do mięsa * ostrożnie z podlewaniem wodą, pekinka dość ma wody w sobie i 1/3 szklanki wody wystarczy Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Muffinki czekoladowe last minute 122

Muffinki czekoladowe - prosty przepis na szybkie babeczki Ten przepis na muffinki czekoladowe warto mieć zawsze pod ręką. Te babeczki przygotowuje się dosłownie 10 minut z nagrzaniem

Korniszonki
Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem 148

Sałatka makaronowa z ciecierzycą Sałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz

Korniszonki
Szarlotka super krucha 202

Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone

Korniszonki
Kotlety cielęce z plastrami cukinii 83

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso mielimy, wbijamy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, zioła prowansalskie, dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niedużą cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy mąką, „owijamy” każdy w mięso

R'n'G Kitchen
Nalewka z jeżyn - przepis tradycyjny na jeżynówkę 134

Jeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę

Korniszonki
Flaki z żołądków drobiowych 109

przykryciem. Gotowałam ok. 1 godziny do miękkości żołądków. Dodałam pokrojoną w kostkę surową marchew i pietruszkę. Pora pokroiłam w talarki i dołożyłam do garnka. Gotowałam do miękkości warzyw. Mięso z ćwiartki oskubałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Dorzuciłam do gotujących się żołądków. Zrobiłam zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Zagęściłam flaczki. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, paprykami, imbirem(...)gałką. Dosypałam 1 łyżkę majeranku. Odstawiłam na 20 minut by całość przeszła smakiem. Notatki: * wody podlewać w miarę potrzeby, przed zagęszczeniem powinno jej być przynajmniej 10 cm powyżej poziomu mięsa i żołądków * przyprawiać wedle własnego smaku, dobra przyprawa do flaków również podkreśli smak * miałam małego pora i do flaczków dodałam kawałek białej i zielonej łodygi * po oczyszczeniu żołądków może zostać

Pieprzyć z Fantazją
Schab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym 87

dłońmi , żeby zamknąć brzegu i ścisnąć wszystko co w środku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Umieszczamy na około 30 minut w lodówce ,żeby mięso stężało , wtedy przy smażeniu nie rozpadnie się . Smażymy na dość głębokim oleju , najlepiej rzepakowym . Kiedy kotlety będą rumiane z obu stron , zdejmujemy z patelni , odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy

Ogrodnik w podróży
Udka kurczaka w sosie pomidorowym z pieczarkami - fit 133

Propozycja na obiad z udkami kurczaka w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. To kolejna wersja dietetyczna, bez obsmażania mięsa. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, zalać passatą pomidorową, dodać pieczarki, a całą resztę zrobi piekarnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania