mięso - 63110 przepisów (strona:1433/4208)

ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 138

targu pomału można kupować pierwsze tulipany, a w sklepach pojawią się niedługo nowalijki. Przygotowałam więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól pieprz 125 g ravioli z mięsem

Kuchnia w oparach
Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? 172

kurczaka! Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? Jest wiele dobrych sosów do kurczaka, a jednym z nich jest sos curry z jabłkiem i porem. Jestem fanką sosów do mięsa i tych na ciepło i tych na zimno. Moje dzieci wręcz domagają się sosu, kiedy przyrządzam smażone lub pieczone mięso , również ryby . Często też gotuję miso bezpośrednio w sosie ale ugotowanie

codojedzenia
Kurczak a’la Tandoori 165

Koncentratu Czosnkowego Hotz ((lub po łyżeczce czosnku i imbiru granulowanego)) 2 łyżeczki Miodu lub Erytrytolu Sól ((do smaku)) Tłuszcz do smażenia ((najlepiej Ghee)) Natka Kolendry ((opcjonalnie)) Przygotowanie na patelni Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do niego przyprawy, wymieszaj i odstaw najlepiej na 30 minut lub dłużej. Cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż mięso i cebulę

Oslov.
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 175

naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor i strukturę – nikt(...)gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku.   Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce

Karo in the Kitchen
Colesław (surówka obiadowa) 189

jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa z grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu(...)bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę.   Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych).         Polecam Wam też inne dodatki warzywne… – Surówka z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą – Kalafior duszony w śmietanie

Kulinarne S.O.S.
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem. 137

farsz. Pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy do czasu aż cała woda wyparuje. Pieczarki studzimy. Na mięso kładziemy dość gruby plaster sera żółtego na to  porcję farszu grzybowego, następnie  rolujemy tworząc  roladkę. Każdą roladkę  panierujemy  w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej

Radość kipiąca uśmiechem.
SOS KOPERKOWY : pyszny, prosty przepis 137

koperkowy przepis. Łatwy i sprawdzony przepis na domowy sos koperkowy.            Pyszny i prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka. Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam(...)minucie zdejmujemy z ognia.  Na tym etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele.  Smacznego :) Sos koperkowy

Moja Książka Kucharska
POMARAŃCZOWA ŻURAWINA DO MIĘSA 72

przeszłości kupić świeżą żurawinę. Ale nie bardzo miałam pomysł, co z nią zrobić. Zero inspiracji. Ale tym razem doznałam swego rodzaju objawienia i przygotowałam naprawdę smakowitą, pomarańczową żurawinę do mięsa. Składniki: 100g świeżej żurawiny 50ml wody 45g cukru 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pieprzu szczypta soli żurawinę umieść w małym garnuszku z wodą(...)gotuj często mieszając dodaj skórkę i sok z pomarańczy, sól i pierz gotuj cały czas mieszając i rozgniatając owoce aż uzyskasz konsystencję dżemu. Gotowe! Smacznego! Artykuł POMARAŃCZOWA ŻURAWINA DO MIĘSA pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 140

obieraniem i gotowaniem. Upieczony ziemniak lepiej nadaje się poza tym do robienia gnocchi niż gotowany. Razem z ziemniakami upiekliśmy batata i buraczki. W niedzielę, żeby ułatwić sobie zadanie, mięso do chili o zapiekanki zesmażyliśmy razem, a potem podzieliliśmy na dwie części. W całym menu najbardziej czasochłonne są gniocchi, za to dwa inne dania: spaghetii i zupa to łatwizna, do zrobienia(...)menu jak i poszczególne dania. Wszystkie łączy jedna cecha: świetnie smakują po odgrzaniu, bo nabierają wtedy smaku i wyrazu. Doskonale też nadają się do mrożenia i przechowywania. Lista zakupowa Mięso, owoce morza Mielony indyk 500 g 7 Mielone wołowo-wieprzowe 500 g 7,5 Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza

Niedzielny kucharz
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 216

kreatywnością lokalnych kucharzy potrafiących wyczarować pożywne, rozgrzewające dania z podstawowych, dostępnych składników. Tak oto powstały słodkie pierogi z Bersuhl, miasta dziwaków, gdzie do ryb dodaje się cukru! Soczyste, różowe mięso łososia od lokalnych rybaków, obtoczone w słodko-kwaśnej marynacie i zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę. Czas, aby rozkochały się w nich także(...)łyżki pieprz – 2 szczypty sos sojowy – 3 łyżki SOS: śmietana – 5 łyżek koperek – 2 łyżki pieprz, sól PRZYGOTOWANIE 1. ŁOSOŚ (5 min) Łososia umyć, oddzielić mięso od skóry. Sprawdzić czy nie ma ości. Rybę pokroić w trójkąty o wymiarach mniej więcej 3x3x5. 2. MARYNATA (5 min) Składniki marynaty dodać na patelnię, wymieszać. Podgrzać i gotować

Nerds Kitchen
Gotowanie na parze – jak gotować, co i czemu warto? 142

liczy się od momentu zagotowania się wody w dolnej części parowaru. Kolejność układania ma znaczenie – na dole parowaru powinny znajdować się produkty, które potrzebują więcej czasu na ugotowanie (np. mięso), ponieważ tam ten proces przebiega najszybciej. Gotowanie warzyw na parze trwa stosunkowo krótko , więc powinny się one znajdować na najwyższych partiach garnka. Aby ich nie rozgotować należy sprawdzać ich stopień(...)jakiś czas. Umiejętne rozłożenie składników sprawi, że czas przyrządzenia posiłków zostanie rozłożony i będą mogły dojść o podobnej porze. Aby przyspieszyć cały proces gotowania na parze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie

Kulinarne Przeboje
Mini tosty z awokado i kurczakiem 153

mięsa kurczaka przygotować można nie tylko pyszny obiad . Kurczak podany na śniadanie w prostej formie sprawdzi się wspaniale. Mini tosty z awokado i kurczakiem W zależności od dnia czasami mam ochotę na ciężkie i zapychające śniadanie , czasami na lekkie, czasami wytrawne a czasami na słodkie. Nie bez przyczyny mówią, że kobieta zmienną jest Na słodko lubię croissanty, bułeczki drożdżowe(...)awokado i pieczonym kurczakiem. Kurczaka przyprawiłam do smaku sosem bbq i solą. Awokado zaś jedynie potraktowałam bardzo delikatnie sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mi osobiście połączenie wyrazistego mięsa z kurczaka i awokado bardzo podchodzi. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka

mecooks
Kopytka 215

kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy je dobrze odparować. Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków (można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy jajka, przesiane mąki i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Stolnicę oprószamy mąką i kolejno z każdej porcji formujemy wałeczki, które kroimy ukośnie na ok. 3 cm kawałki(...)specjalnych do mrożonek) i ponownie wkładamy do zamrażarki. Kopytka można podać jako samodzielne danie, np. polane ulubionym sosem, okraszone masłem lub z cebulką i skwarkami, albo jako dodatek do mięs, gulaszu… i nie tylko. Odsmażone na drugi dzień też mają zwolenników i nic nie tracą ze swoich walorów smakowych. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kopytka appeared

mojewypiekiinietylko
Klopsy + film 147

sosie własnym, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Klopsy znakomicie smakują podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.     składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka mąki czarny pieprz sól przepis(...)dużą patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulę, delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy

Smakowite Dania