mięso - 63110 przepisów (strona:1440/4208)

Klopsiki ziołowe 128

proszku do pieczenia Składniki umieszczamy w misce, mieszamy szybko, aby uzyskać jednolitą masę. Z gęstej masy formujemy placki. Smażymy na suchej patelni, z obu stron. Klopsiki: 200 g drobiowego mięsa mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 400 g pomidorów w puszce 1 kulka mozzarelli (125 g) Oliwę, czosnek, natkę i pestki(...)miksujemy. Pesto mieszamy z mięsem, doprawiamy solą. Formujemy małe kotleciki. Mozzarellę kroimy w plasterki. Na patelni podgrzewamy pomidory. Dodajemy klopsiki i dusimy ok. 5 minut. Delikatnie przewracamy klopsiki na drugą stronę, na każdym wykładamy plasterek mozzarelli i dusimy kolejne 10 minut. 1 porcja (duża/mała) ma ok. 613/427 kcal B – 44/31 g, T – 30/21

Kucharzyca
Gołąbki z młodej kapusty 91

Petarda! <3 Składniki: 1 młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 700 ml mleka 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Liście wycinamy, lekko sparzamy. Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu

R'n'G Kitchen
SAŁATKA MAKARONOWA DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka 299

niskim indeksie glikemicznym . Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu. Składniki na 2 porcje : 120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki 30g makaronu pełnoziarnistego garść rukoli 1 łyżeczka ziaren słonecznika Dressing: 1 łyżka(...)piórka, gruszkę w kostkę (razem ze skórką), awokado w półplasterki, ogórka obrać ze skórki i w kostkę. Pokrojone warzywa i owoce dodać do rukoli, następnie dodać też przestudzone mięso i makaron. Składniki wymieszać. W niewielkim słoiczku energicznie wymieszać olej rydzowy z octem z czerwonego wina i tak powstały dressing dodać do sałatki. Znowu wymieszać. Jeśli nie lubicie oleju rydzowego możecie

Dietolog
Hamburger wołowy z serem provolone 157

Grillowane warzywa:   1 cukinia 1 bakłażan 2 małe czerwone cebule kilka gałązek świeżego tymianku 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz   Przygotowanie:   Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrób rękoma aby ładnie się kleiło. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wołowinę podziel na 4 równe kotlety(...)bułki.     Burgera podawaj z grillowanymi warzywami lub innymi ulubionymi dodatkami.   Jak widzicie hamburger wołowy to jest żadna filozofia. Wystarczy zadbać o dobrej jakości mięso i kolorowe, świeże dodatki. Ważny jest także sos, ja wybrałem lekko pikantny, mocno pomidorowy z kawałkami warzyw sos do steków i burgerów od  Roleskiego

kuron.com.pl
SOS TZATZIKI 100

tzatziki to sos o kremowej konsystencji, przygotowywany na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku. Doskonały dodatek do mięsa z grilla bądź też pieczeni lub innych mięs pieczonych w piekarniku. Idealnie nadaje się także jako dodatek do sałatek czy grillowanych warzyw. Robi się go łatwo i szybko a jego smak jest bardzo wyrazisty. Nie wyobrażam sobie grilla bez tego sosu, gości

Zrób to smacznie
Grillowania łopatka wieprzowa 96

oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek tymianku 1 łyżka mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Posiekane zioła wrzucamy do soku pomidorowego wymieszanego z olejem i przyprawami. Marynatą zalewamy mięso, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie, plastry mięsa grillujemy z obu stron

R'n'G Kitchen
kurczak z kaszą i botwinką 142

kaszę bulgur, a całość doprawiłam delikatną pietruszką. składniki: 200 g piersi z kurczaka pęczek botwinki 100 g kaszy bulgur 500 ml wody lub bulionu warzywnego sól pęczek pietruszki wykonanie: Mięso pokroiłam w niewielkie kawałki i wrzuciłam na patelnię podlewając 4 łyżkami wody, doprowadziłam do wrzenia. Gdy mięso się ścięło dodałam botwinkę - liście i łodyżki drobno posiekane, a buraczki pokrojone

babka w formie
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 126

potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Farsz z kaczki: Na patelni rozgrzać masło i zrumienić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkować na około

Oryginalny smak
Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów 130

patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie dodać posiekane suszone pomidory i wlać kremówkę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą

Oryginalny smak
Kurczak z bobem 130

oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Zmniejsz ogień na minimum i przygotuj sos.  Pozostały ciepły tłuszcz powstały ze smażenia mięsa wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i łyżeczką mąki. Na patelnię z mięsem wsypujemy bób i zalewamy wszystko powstałym sosem jogurtowo-koperkowym. Chwilkę podgrzewamy na malutkim ogniu i gotowe. Podajemy

I LOVE LIFE
Kotlety w kropki na nutę indyjską 102

wiadomo w Indiach mięsa wieprzowego się spożywa bardzo mało, chyba że wśród chrześcijan. Moje kotlety są właśnie z łopatki wieprzowej i smakują wybornie w indyjskich smakach, polecam. Zabieramy się za kotlety. Wieprzowe kotlety po indyjsku z papryką. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lekkie kotleciki z cukinią 111

których nie muszę doglądać stojąc przy patelni. Mielone z warzywami robię często na wiele różnych sposobów. Czasem dodaję ugotowaną kaszę i podaję tylko z sosem. Czasem, jak tutaj, mieszam mięso z cukinią. Szczególnie, gdy nie umiem się zdecydować, czy chcę placki z cukinii, czy kotlety mielone. 4 porcje: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cukinia(...)sera Provolone lub innego o wyrazistym smaku Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy. Cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używasz sera o mało wyrazistym smaku dodaj zioła, np. tymianek lub lubczyk. Z masy formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut

Kucharzyca
Wegekotlety, czyli kotlety z brokuła lub kalafiora z kaszą quinoa 177

Odkąd postanowiłyśmy ograniczyć jedzenie mięsa, a przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w naszej diecie, to kombinujemy. Trochę szukamy u innych wegeblogerów, a czasem jakiś przepis jest całkowicie luźną inspiracją. Tak właśnie było z tymi kotletami. Został nam ugotowany poprzedniego dnia kalafior, a przepis, który nam się podobał miał w składzie kalafior, ale surowy. Ponadto była kasza jaglana(...)plik PDF z przepisem na wegańskie kotlety książka kucharska dobrej gospodyni - wegekotlety z brokułem lub kalafiorem Wege i wega od dobrej gospodyni Choć jesteśmy na początku drogi do odstawienia mięsa i produktów odzwierzęcych, to już kilka potraw na stałe weszło do naszego jadłospisu. Pierwszy z nich to wegetariańskie spaghetti , które robimy już od wielu lat i bardzo je polecamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Faszerowana kapusta po ormiańsku 157

Faszerowana kapusta po ormiańsku to fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Inspiracją był tradycyjny przepis z mięsem i ryżem i właśnie taką zapiekaną kapustkę dostaniemy w Armenii. Nasza kapusta jest wegetariańska. Zamieniłam wołowe mięso na pieczarki, a ryż na kaszę gryczaną. Kapustka wyszła bardzo smaczna i chociaż uwielbiam ryż we wszystkich daniach, nawet w cieście

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania