ciasto - 163812 przepisów (strona:1440/10921)

Walentynkowe bułeczki cynamonowe 205

dostosowanie ich do aury dnia miłości to przyjemne zajęcie. Każdy z Was pewnie w jakiś sposób stara się umilić ten dzień i jakoś go wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta , które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem.   Walentynkowe bułeczki Składniki(...)bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie cynamonowe 150 g masła, miękkie 50 g cukru 1,5 łyżki cynamonu Lukier 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny posypka w kształcie serc Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól

codojedzenia
Kruchy placek z marmoladą 191

Przygotowanie kruchego placka jest łatwe i szybkie. Najlepsze dżemy do tego ciasta to takie, które mają wyraźny smak, np. malinowy, śliwkowy, morelowy lub agrestowy. Idealnie pasuje marmolada różana, którą ja właśnie zastosowałam. Składniki: -300 g mąki -85 g cukru pudru -200 g masła lub margaryny -2 jajka -1 łyżka śmietany -300 g marmolady Przesianą mąkę wysypać na stolnicę(...)szerokiej miski, dodać cukier puder, zimne masło lub margarynę. Posiekać tłuszcz nożem, po czym dłońmi rozcierać  wraz z mąką i cukrem. Dodać jedno jajko i zagnieść ciasto w gładką kulkę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę. Można ciasto zostawić na noc. Po schłodzeniu ponownie zagnieść ciasto, połowę rozwałkować i położyć na blachę. Brzegi ciasta przycisnąć

Kulinarne przemyslenia
FRANCUSKI WARKOCZ NADZIEWANY 360

Drób..mozzarella..pomidory i ciasto francuskie. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie zróbcie. Palce lizać ! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety(...)storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w dwa rzędy obok siebie na środku ciasta, zostawiając boki ciasta wolne. Na wierzch układamy plastry mozzarelli i plastry pomidora. Wolne boki ciasta nacinamy do środka co kilka cm, następnie raz z jednej raz z drugiej strony paski nakładamy na środek ciasta, robiąc a'la warkocz. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) 248

mojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć

moj przepis na
Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi 218

Makowiec z płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń

dolcevitainmykitchen
Deser- jajka sadzone na słodko. 168

Kolejny sprawdzony przepis. Ciasto francuskie, bita śmietana, puszka brzoskwiń W tej chwili wszędzie dostaniemy gotowe ciasto francuskie, nawinięte na papier do pieczenia. Mrożone ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Przyszykuj szablony z papieru i wytnij jaja z ciasta: 10 większych ( 10 x 7 cm) , 5 połóż na blachę wyłożoną papierem, z pozostalych pięciu wytnij mniejsze jaja ( ok.6

dolcevitainmykitchen
Ciasto z kruszonką- Streuselkuchen. 211

Klasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam

dolcevitainmykitchen
Jabłecznik z budyniem. 182

Jabłecznik z budyniem. Edyta Guhl. Szarlotkę lub jabłecznik piekę najczęściej jesienią, wtedy jabłka są dojrzałe i przepięknie pachną. Najsmaczniejsze są ciasta z Antonówką, ale inne stare odmiany też dobrze smakują, najgorzej wychodzą ciasta z woskowanymi jabłkami z Nowej Zelandii lub Południowej Afryki. Podobno jabłko do ciasta powinno byc twarde i kwaskowe. I takie sa moje jabłuszka

dolcevitainmykitchen
Mini pizze z oliwkami i serem fetta 209

porcji ciasto wychodzi 6 małych pizz. Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, obsypać mąką, szczyptą soli, cukrem. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką elastyczną masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski i przykryć folią spożywczą(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę oskrobać, pokroić w piórka i obsmażyć na gorącej patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi zmięknąć. Odłożyć na papierowe ręczniczki do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Thermomix ciasto -do naczynia miksującego dodać drożdże, cukier, sól, 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać czas 2 minuty, obroty 1, temperatura 37 C -dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, letnie mleko, letnią wodę, wyrobić ciasto

Kuchnia Pokoleń
Ciasto toffi + film 218

Ciasto toffi to przepyszny deser na bazie biszkoptu z masą kajmakową i orzechami oraz bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie sprawia żadnych trudności. Pięknie wygląda i doskonale smakuje tworząc bardzo smaczną kompozycję, która zadowoli nie jedno podniebienie.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki(...)ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt

Smakowite Dania
Napoleonka 202

Delikatne kruche ciasto z pysznym budyniowym kremem, czyli znana wszystkim napoleonka. Ciasto piekę od wielu lat i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko Krem: 3/4 litra mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru 100 g masła 10 łyżek mąki pszennej tortowej Dodatkowo(...)cukier puder do posypania Ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść razem z pozostałymi składnikami na ciasto. Uformować w kulę i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę. Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Przełożyć do foremek o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp

Bullio
Makowo- wiśniowa panienka 478

Kolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉  Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami.  Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie(...)tego wiśniowego spodu. Koniec końców- ciasto mega smaczne i nie tylko świąteczne :) Możecie je śmiało przygotować na przyjęcie imieninowe, parafialny odpust 😋 czy inne uroczystości, na których wypadałoby postawić coś słodkiego na stole 😀 Składniki na formę 24x36cm Placek wiśniowy: 4 białka 3/4 szklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżka cukru z wanilią 1łyżeczk proszku

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto pomarańczowo-ananasowe (Torta di ananas e arancia) 201

Uwielbiam wilgotne i aromatyczne ciasta, którego każdy kęs rozpuszcza si ę  w ustach. Takie własnie jest ciasto z dzisiejszego wpisu. Ciasto niesamowicie delikatne, miękkie, pachnące pomarańczami, z dodatkiem świeżego ananasa. Ciasto w sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Smacznego! **** Adoro le torte morbide e molto aromatiche, che si sciolgono in bocca. Oggi(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jaja, start ą  skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone mas ł o. Całość miksujemy na jednolit ą  masę. Na koniec do ciasta dodajemy miąższ ananasa pokrojony w kostkę. Ciasto dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Sciogliete il burro sul fuoco a fiamma media.  Lasciate raffreddare. In una ciotola mescolate la farina con il lievito vanigliato

La grande e la piccola cuoca
Poduszeczki francuskie z jabłkami 179

Proste ciastka z ciasta francuskiego. ciasto francuskie *, 4 twarde jabłka, 4 łyżki cukru, 50 ml brandy, cukier puder Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić cukier. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki jabłek, gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Gdy zrumieni się druga strona cząstek jabłek, wlać brandy, zamieszać. Gotować aż płyn odparuje. Odstawić jabłka(...)ostudzenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać z niego krążki (średnica ma być większa od długości cząstek jabłek), na jednej połowie krążka układać jabłko, brzeg ciasta posmarować rozmąconym białkiem, przykryć drugą stroną krążka, lekko docisnąć brzegi. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Gorące posypać cukrem

królestwo garów