znam nikogo kto nie lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje zawsze najlepiej...nazajutrz! Zróbcie na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa(...)jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka Pokrój w kostkę zimne masło i przełóż do miski. Wszystkie składniki na ciasto wyrób na gładką kulę, którą podziel na 2 części. Jedną włóż na pół godziny do lodówki, a drugą, z której będzie posypka -do zamrażalnika. Blachę o wymiarach m/w 23x30 wyłóż
Z Kuchni Do KuchniViolaPassion Pierwsza moja Tarta w życiu Tak dobrze czytasz pierwsza Jestem człowiekiem takim jak Ty !!!!, i wciąż się uczę. A ciasta i desery są moją słabą stroną,i mówię o tym z ręką na sercu. Zamierzam to zmienić. ;-) Ku memu zdziwieniu każdy z Tartą se poradzi. W dodatku to ciasto nie ma ograniczeń.!!!! Możemy ją faszerować wszystkim, to tylko(...)owoce mix w tym przypadku mrożone : porzeczki ,maliny ,jeżyny, jagody Sposób: Mąkę ,masło, sól, olej woda (nie wszystko) Łączymy za pomocą robota, lub ręcznie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie, w razie potrzeby stopniowo dodajemy resztę wody. Chłodzimy ciasto. Najlepiej w zamrażarce. To ciasto nie lubi ciepłej ręki. Rozwałkowujemy ciasto, i wkładamy do formy. Zakrywając brzegi. Nadmiar
Viola cooks with passiontartaletki. Kruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami. Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki
kolorowotorcikowoDostałam od siostry pudełeczko jeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie(...)Ciasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź posypać cukrem. SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - kostka masła - 120 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 170 g cukru - 2 jajka - cukier waniliowy - 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia - kilka kosteczek czekolady posiekanej W rondelku stop masło z mlekiem, cukrem. Przestudź masę
SMYKWKUCHNItabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 30% 400-500g jagód 4 łyżki mąki pszennej 300-400g borówki amerykańskiej Na początku zróbcie kruche ciasto, wszystkie składniki dodajcie do miski, tylko masło powinno być pokrojone w kostkę i wyróbcie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części i z każdej odbieramy odrobinę na kruszonkę. Ciasto zawińcie(...)worki i schłodźcie w lodówce około 20-25min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę, jajka i mąkę ucieramy na gładkie ciasto dodajemy do niego jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie wygląda jak wylewa się nad ciasto. Podsuszamy
Kuba Gotujelepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie(...)dokładnie z mąką, tak aby nie było wyczuwalnych grudek. Następnie dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, wybijamy jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i wyrabiamy rękami na gładkie, luźne ciasto. Ciasto można godzinę schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy owoce. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy
Kulinarne przemysleniaKlasyczne ciasto na późne lato czyli pyszne ciasto ze śliwkami to idealny smakołyk do popołudniowej kawy. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 130 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy (16 g) 10-12 większych śliwek(...)cukier puder do posypania ciasta przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, całość od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wlewamy wystudzone mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, wszystko razem
Smakowite DaniaCiasto JAMAJKA to połączenie ciemnego biszkoptu z galaretką i bananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm: biszkopt 5 dużych jajek 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 1 budyń czekoladowy(...)Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180 ºC przez około 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części . Jedną część posmarować dżemem, następnie dodać pokrojone (wzdłuż) banany
UgotowaćDomowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi. Składniki: ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 1łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 250 ml wody nadzienie: koncentrat pomidorowy 500 g pieczarek 1 cebula żółty ser - starty oliwki puszka tuńczyka(...)sosie własnym lub w oleju olej, oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokruszone drożdże, olej i ponad pół wody. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wodę. Czym dłużej zagniata się ciasto drożdżowe tym lepsze wychodzi. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć
Mama GotujeMamy sezon na wiśnie więc nie może zabraknąć słodkich wypieków z ich udziałem. Polecam Wam pyszne kruche ciasto z orzechową kruszonką. Jest przepyszne i całkiem szybko się robi. Ciasto jest niskie i po pokrojeniu w niedużą kostkę prezentuje się jak małe ciasteczko. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)cukru Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zimne masło i posiekać nożem. Rozetrzeć wszystko w dłoniach, dodać jajko i zagnieść ciasto. Foremkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę
Monia miesza i gotujePrzepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy z Was może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa. Składniki (na 1 dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli jedno jajo 260 gram mąki(...)puder do posypania po upieczeniu Letnie mleko mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem oraz roztrzepanym jajkiem. Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, dodaję pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiam i przekładam do obsypanej mąką miski. Odstawiam na 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Twaróg mieszam z cukrem i ekstraktem wanilii. Jagody płuczę
Mango PapajaSernik „od zawsze” należał do moich ulubionych ciast. Jedne z pierwszych wypieków to sernik pieczony z przepisu mojej Mamy (jeszcze wrócę do tego przepisu) i sernik na zimno, na serkach homogenizowanych. Od tamtej pory bardzo wiele się zmieniło i powstała cała „seria serników”. Sernik jagodowy dawno wypatrzyłam na blogu Doroty – Moje Wypieki . Jej wypiek był dla mnie inspiracją(...)powstał mój przepis na… sernik jagodowy. Jako ciekawostkę dodam, że 30 lipca jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki
mojewypiekiinietylkowiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a jeszcze bardziej zapach pieczonego ciasta. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy "w niebie". Ciasto wyszło puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę wypróbować to polecam. Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto. Składniki 550 g mąki pszennej(...)ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić. Odstawić do wyrośnięcia. Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek lekko
O kuchni z uczuciemDelikatne ciasto biszkoptowe z wnętrzem z owoców i galaretki, oblane kakaową polewą. Wychodzi zawsze, sami dobieramy smak galaretki i owoce jakich użyjemy. Owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę(...)zachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu) 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju
Kuchcik gotujeSezon jagodowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu u Kasi i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto(...)pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce i podpiekamy
Ewusiowe Smaki