ciasto - 162322 przepisów (strona:1453/10822)

Ciasto marchewkowe w formie marchewki 167

powstała piękna marchewka. Ciasto, które robiłam po raz pierwszy. Kojarzy mi się z piękną jesienią, która zbliża się wielkimi krokami. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 65 dag mąki pszennej 250 ml oleju 3 marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu Masa budyniowa : 1 opakowanie(...)lukrowa do obłożenia: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik Zielony barwnik Foremka 12x23 cm Ciasto: Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy

VioletoweKucharzenie
Szarlotka owsiana z konfiturą figową. 3 urodziny bloga... 175

współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), wprowadzając zmiany bardziej natury kosmetycznej niż technicznej. Ciasto upiekłam wieczorem a rano, gdy szarlotka dobrze wystygła, mogliśmy się cieszyć jej pysznym smakiem :) Składniki na tortownicę 26 cm Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej(...)słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 1/4 szklanki cukru Składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Wylepić ciastem tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (boki także). Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec przez około 15-20 minut

My simple kitchen
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 187

prostszego w pieczeniu niż ciasteczka z ciasta francuskiego. Do tego są szybkie do przygotowania. Więc gdy dostaniesz telefon od gości, że tego samego dnia Cię odwiedzą, nie martw się, że nic nie masz do kawy. Wystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie(...)ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo.  Mniejsze kwadraty, które wyjdą wykorzystać do zawijania jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami

W kuchni u Moniki
Pączki pieczone z budyniem 166

bardzo smaczne i zapewne jeszcze nie raz je zrobię. Skorzystałam z przepisu, który znajduje się na stronie  tu kliknij . Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości) Ciasto: 7g suchych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka (250ml), 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki roztopionego masła (ok.45 g przed roztopieniem), 1 jajko. Ponadto(...)wymieszać z cukrem i jajkiem. Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Mąkę odgarnąć na boki i do środka wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce.    Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić

W kuchni u Moniki
Ciasto walentynkowe 205

Składniki: CIASTO MIODOWE:  270g mąki pszennej tortowej, 125g margaryny do pieczenia, 117g cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 1 łyżka płynnego miodu. Ponadto: 3 galeretki o smaku agrestowym, 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, 500ml śmietanki 30%, puszka mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g), 1 galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny), 5 kostek mlecznej czekolady, 15g cukru wanilinowego, puszka brzoswiń(...)foremki silikonowej, która ma wgłębienia w kształcie serca ( u mnie to były 24 serca). Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretki stężeją delikatnie obkroić i wycisnąć serca. 2. Ciasto miodowe: Składniki na ciasto zagnieść.  Blachę o wymiarach: 38cmX25cmX7cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu

W kuchni u Moniki
Smażony makowiec 433

niecodzienna wersja makowca, może nie tyle ciasta, co wersja przygotowania maku do upieczenia tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie... Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa(...)dalej ubijając. Żółtka  mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą oraz wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Mak przepłukujemy ciepłą wodą. Do rondla przekładamy masło

kgwjanczewo
Ciasto kokosowe bez jajek 189

jajeczne w lodówce :) Jest spokojne, letnie popołudnie. Obiad już dawno za pasem. Należałoby pomyśleć o przyjemnym, słodkim podwieczorku. Nabrałam ochoty na własnoręczny wypiek. Jakieś szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto.  Sięgnęłam na półkę po miskę, wydobyłam z szafki mąkę, wyciągnęłam cukier, przygotowałam tortownicę do pieczenia. Zaglądam do lodówki po resztę składników, a tu zonk! Brak jajek! A ochota(...)ciasto nie przechodzi...  No to w te pędy lecę pytać Wujka Googla, co tu zrobić w takim przypadku. Ano ciasto bez jajek upiec! Przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli .  Wyrosło całkiem ładnie, w konsystencji miękkie, choć dość zwarte, przyjemnie kokosowe w smaku. Wyśmienity patent na nagły deficyt jajecznego składnika w lodówce! Składniki na małą

Grunt to przepis!
Ciasto z borówkami amerykańskimi. 725

wtedy promienieje i jest pełen energii. Ale nie ma co narzekać, póki co mamy jeszcze piękne słoneczne dni. W ten ostatni dzień wakacji chcę Was poczęstować pysznym i prostym ciastem. Kupiłam sporo borówek amerykańskich, część zjadłam, a drugą wykorzystałam do ciasta ucieranego. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne i kwaśne za sprawą borówek amerykańskich. Takie szybkie i proste w wykonaniu ciasta(...)często smakują najlepiej. Jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego i długo nie chce stać w kuchni, to ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że choć w lekkim stopniu osłodziłam Wam ten ostatni dzień wakacji. Życzę miłego dnia i uśmiechu na twarzy :-).   CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI.           Składniki: 190 g miękkiego masła 150 g mąki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Cytrynowa kostka z masą dyniową 168

Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :)   Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 160 g margaryny 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem. Przygotowanie kruchego spodu: Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra

Trzeci talerz
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 155

Pyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)ciasto i formę do babki FLEUR DE LIS (co oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego

Mała Cukierenka
Ciasto ucierane z truskawkami i kakao. Zebra truskawkowa 165

Szybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół.   Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszamy razem z masą cukrowo-jajeczną. Dodajemy olej, kilka kropli aromatu. Całość miksujemy na najwyższych obrotach, do całkowitego połączenia.   Dzielimy masę na ciasto na dwie części. Do jednej wsypujemy płaską łyżkę niesłodzonego kakao. Dokładnie mieszamy, tak żeby kakao nie pozbijało się w grudki. Piekarnik nagrzewamy na 180⁰C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia

Karo in the Kitchen
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 132

Ostatni tydzień wakacji pachnie u mnie domowym ciastem ze śliwkami, czekoladą i owsianą kruszonką... Szkoda, że w roku szkolnym będę miała mniej czasu na cieszenie się takimi smakami. Na pewno nie na tyle często, by kilka razy w tygodniu raczyć się smakiem domowych wypieków. Chcąc jak najlepiej wykorzystać te ostatnie dni wolności, upiekłam dzisiaj ciasto wyjątkowe. To znaczy - moje wypieki(...)zawsze są wyjątkowe, bo do każdego podchodzę z sercem i mimo, że nie zawsze wychodzi, uparcie dążę do polepszenia swoich umiejętności.  Ciasto wyjątkowe - bananowe, na orzechowym maśle z czekoladą, śliwkami i owsianą kruszonką... a na dodatek tak pięknie pachnie cynamonem! Składników nie jest mało, ale to przez moje niezdecydowanie i chęć wykorzystania tego, w co akurat były zaopatrzone moje

Kuchnia Ellie
błyskawiczne śliwkowe ciasto 98

ciasto ze śliwkami błyskawiczne Są trzy przyczyny dla których jest to jeden z moich ulubionych wypieków. Pierwszą z przyczyną jest łatwość wykonania, drugą gwarancja że ciasto zawsze się uda. Wreszcie trzecią najważniejszą rzeczą jest rewelacyjny smak ciasta,  który w połączeniu z aromatem pieczonych śliwek daje, prawdziwą niezapomnianą ucztę dla naszych zmysłów. składniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)stopionym masłem Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm  ),wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 50 minut.  Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia

Miód i pieprz
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 151

Pyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)ciasto i formę do babki FLEUR DE LIS (co oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego

Mała Cukierenka
Pyszne ciasto z borówkami 136

Ostatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu.  Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami.  Przepis z cukierni Lidla. Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm. Ciasto: 300 g maki tortowej pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru(...)borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g) opakowanie cukru wanilinowego sok z połowy cytryny  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając żółtka i szczyptę soli. Ciasto podzielić w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania