ciasto - 162322 przepisów (strona:1451/10822)

Ciasto piernikowe z rabarbarem 179

niego przygotuje. Przeglądając przepisy, doszłam do wniosku, ze rabarbar służy głównie do deserów. Jak zapewne już wiecie, nie jestem mistrzynią cukiernictwa i zwyczajnie nie przepadam za pieczeniem ciast. Zawsze po takiej operacji moja kuchnia wygląda jakby przeszło przez nią tornado;) Jednak rabarbar kusił, a w międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z rabarbarem. Podczas pieczenia(...)jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!  Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się:  Panna Malwinna ,  Bartek ,  Gin ,  Sianko ,  Justinka ,  Zuzia  i  Mops . Składniki : 150g

Codzienne Gotowanie
Prowansalska tarta pomidorowa 119

smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu. Składniki: ciasto: 235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła 3 łyżki wody z lodem nadzienie: 150 g koziego(...)sera 3 łyżki posiekanej bazylii bazylia do dekoracji pieprz 3 - 4 pomidory oliwa sól morska Wykonanie: Przygotować ciasto: Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund. Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Z ciasta uformować krążek

Mama Gotuje
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 335

znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki(...)dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście. Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek

Świat Ciasta
Czekoladowe ciasto z gruszkami 539

Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:) Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :) SKŁADNIKI 120 g miękkiego masła 10 płaskich łyżek cukru trzcinowego 3 jajka 10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej(...)malakserze ucieramy masło z 8  łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.  Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Krucha szarlotka 231

jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza. składniki: kruche ciasto 450 g mąki pszennej 250 g zimnego pokrojonego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli dodatkowo 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki  cukru(...)waniliowego   Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części.  Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić.  Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Rustykalna tarta ze śliwkami 116

masła (82% tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach).   ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie :   Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe(...)składniki  Wyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią  spożywczą, wkładamy  do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm na kształt przypominający koło, delikatnie podsypując mąką.  Przenosimy delikatnie na blachę, z ostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta

Proste Potrawy
Sezamowiec z masą chałwową 255

Witajcie Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej. Ciasto kruche: 3 szklanki(...)mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Ciasto z budyniem i jabłkami 7632

była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Kruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały składają się na wypiek idealny. U mnie pieczony na niedzielę – gdy kawałka domowego ciasta nie może(...)zabraknąć. Szkoda, że nie możecie poczuć jego zapachu… Ciasto z budyniem i jabłkami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli Budyń z jabłkami: 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru

Poezja smaku
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 272

część przerabiam na puree, a mniejsze okazy zostawiam w zimnej spiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny.      Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni. Próbowałam już wielu przepisów, ale dopiero ten okazał się idealny. Dlaczego? Bo już w czasie wyrabiania mnie zachwyca. Jest gładkie, mięciutkie, delikatne, pięknie wyrasta(...)jest to, że tak wspaniale smakuje! Kolejną magiczną cechą jest to, że potrafi zniknąć chwilę po wyjęciu z piekarnika. Ale to chyba nie czary :)      Z tego ciasta upiekłam drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem

Rozpustne gotowanie
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 163

rustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto;  1,5 szklanki maki pszennej  pół kostki masła (10 dag)  3 łyzki cukru  3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc(...)dużych jabłek  2 łyzki maki 5 łyzek cukru cynamon  konfitura z mirabelek ok 2 łyzki 1 jajko Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 153

Tort, ale nie dla mnie, dla jednego sześciolatka mojej koleżanki. Tort miał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu(...)wyszło tak jak chciałam. Równowaga smaków. Nie ma przekroju tortu, ale postanowiłam Wam to wynagrodzić i każdy z etapów wykonania tortu udokumentowałam w formie zdjęć.  No to zaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnego naparu kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki

Blondynka Gotuje
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 203

Zastanawiam się, czy szarlotka nie należy do ciast ( oprócz sernika), które robię najczęściej.Staram się jednak eksperymentować  zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE  Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina

W kuchennym oknie Ewy
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 157

powstał przypadkiem, a do którego powstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując standardową tartę z jabłkami zapomniała formę wyłożyć ciastem dając od razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające(...)się piec jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry

Kuchenne Wariacje
Bananowa tarta z bezą 178

herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...?  Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie muffinami. Czasem jeszcze(...)względu na skład chemiczny, jest nielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód, ale całość i tak wyszła intensywnie bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki jabłecznik z powidłami śliwkowymi i lodami waniliowymi 201

Dziś proponuję szybki i prosty przepis na jabłecznik z powidłami śliwkowymi. Smakuje wyśmienicie na ciepło w zestawieniu z lodami waniliowymi. Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka cukru trzcinowego - 1 kostka margaryny  - 3 jajka  - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia  - 15g cukru wanilinowego   Składniki(...)masę:  - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu  - pół słoiczka powideł śliwkowych  Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć

upichcona

Proponowane wyszukiwania