ciasto - 163812 przepisów (strona:1454/10921)

Sernik krakowski 165

lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie. A spód jak wiadomo, prosty nie jest, bo lubi nasiąkać i się(...)serową warstwę. Zapraszam zatem na sernik krakowski, zwany również sernikiem z kratką. Swoją drogą może powinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:) Drukuj Sernik krakowski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 240 gr mąki 160 g masła 60 g cukru 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka

Mieszam w Garnku
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 181

roku w święta królowały u mnie ciasta s Anastazji,są smaczne,zawsze się udają.Ciasto,które Wam prezentuję dzisiaj piekłam pierwszy raz,uwielbiam wszelkie nowości i eksperymenty.Zawsze na szczególne okazje trochę ryzykuję,ale bez ryzyka nie ma sukcesu.Ciasto zachwyciło rodzinę i gości zarówno wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne. Ciasto z jabłkami:   30 dag mąki(...)przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce(najlepiej na noc)(ja tego nie zrobiłam,gdyż nie miałam czasu,ale myślę,że ciasto będzie lepsze jak poleży w lodówce) .Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Niespełnione zdolności kulinarne
Podwójny sernik 204

Mamy święta, więc na naszym stole nie może zabraknąć sernika. Sernik to chyba najpopularniejsze w naszym kraju ciasto, prawie każdy je lubi, tak samo jest u nas. Dzisiejsze ciasto jest bardzo słodkie, delikatne i puszyste, czyli posiada wszystkie cechy świątecznego ciasta. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: Spód: 200 g mąki pół opakowania proszku do pieczenia 75 g cukru(...)mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wykładamy cienką warstwą w formie do pieczenia. Spód i boki. Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 26 cm. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik na półkruchym spodzie 244

dawno robiłam Sernik na jogurtach bałkańskich , a już dziś znowu naszła mnie ochota na tradycyjny wyrób sernikowy. A gdyby tak przygotowa ć sernik z masą serową na spodzie z ciasta półkruchego ? Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu(...)mniejszych 1 i 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła [100g] 1/2 kostki margaryny [100g] 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4l mleka 5 łyżek kaszy manny - płaskie 1 aromat śmietankowy CIASTO PÓŁKRUCHE 300g maki pszennej tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta   Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego

Grunt to przepis!
mazurek a la snikers 186

składniki na ciasto: 200 g mąki 40 g cukru pudru 1 jajko 120 g masła, schłodzonego 1 łyżka śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę, sól i siekamy nożem. Na koniec dodajemy masło, również siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez(...)czasie ciasto rozwałkowujemy, troszkę większe niż dno foremki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, z nadmiar ciasta podwijamy na ścianki blaszki. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowego kajmaku lub ugotowane mleko skondensowane słodzone 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 150 g orzeszków ziemnych, solonych wykonanie: Jeśli używamy gotowego

Domowy Smak Jedzenia
Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 243

Przygotowałam przepyszne i puchate babki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami.  Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli(...)Polecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE: - 1 kg mąki - kostka margaryny - 6 jaj - 3/4 szklanki mleka 3,2% - niepełna szklanka cukru - paczka drożdży świeżych - woda różana (do kupienia w sklepach z kuchnią arabską) Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru

SMYKWKUCHNI
Babka na oleju z lukrem z kiwi 224

zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru

moj przepis na
Mazurek cytrynowy 189

już mazurek chałwowy, czekoladowy, kajmakowy, a dzisiaj kolej na  cytrynowy. Ciekawa jestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko(...)Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wyciąć jajko, a następnie brzegi ciasta podwyższyć na 2 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w 200 stopniach C około 15 minut. Masa cytrynowa 200 g śmietany kremówki 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru

O kuchni z uczuciem
Polewa czekoladowa do ciast 165

Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy(...)taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej. Polewa wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu 75 g czekolady

Mieszam w Garnku
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 203

Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opak białko jaja, 1 szt cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez(...)około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy z pieca, studzimy. Serek mascarpone miksujemy z dżemem na gładką masę. Cukru pudru dodajemy do smaku, w zależności od tego jak mocno słodkie ciasta lubimy. Masę przekładamy na zimne ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
Mazurek 217

poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać(...)kwestia gustu. Blaty biszkoptu wygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając

Ciastkozercy
Tarta imbirowa z gruszkami 198

Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki(...)tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz

Na Ciasteczkowych Papierach
Owsiana tarta z musem jabłkowym, mandarynkami i jabłkami 329

obieraniu. Nikt ich nie jadł i nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika , nieco je modyfikując. Przede wszystkim zamiast 3 żółtek dałam 1 jajko (rozmiar L), bo nie chciało(...)wyszło super. Trochę spód zmiękł pod wpływem musu jabłkowego, bo był bardzo mokry. Lepszy byłby więc zblendowany mus domowej roboty , jest zdecydowanie bardziej zwarty. Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe ciasto, mi najbardziej wtedy smakowało, chyba też dlatego, ze cały dzień na nie czekałam. Następnego dnia było bardziej miękkie, ale równie smaczne. Zniknęło błyskawicznie. Zuzia wcinała równo, nawet okruszki wyjadała z talerza

Anioszek w kuchni
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 188

słodko z mnóstwem czekolady. Przepis Moniki Mrozowskiej znalazłam w piśmie "Dobre rady", był on zamieszczony w ramach kampanii "Przetwory zbożowe-podstawa naszej diety". Nie wiem czy akurat to ciasto powinno być podstawą diety, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi go skosztować ;-) Przepis lekko zmodyfikowałam, ale efekt tak czy inaczej jest rewelacyjny. Dodać tu muszę, że dzieci też(...)chętnie podgryzają ten smakołyk :-D Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej) 100 g brązowego cukru 150 g gorzkiej czekolady (70%) 150 g masła 4 jaja 100 g mąki pszennej 100g czekolady mlecznej 1 spirytusowy aromat rumowy szczypta soli Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady

peggiwkuchni
Tarta gryczana ze śliwkami 173

ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten oraz diabetykom. No i miłośnikom śliwek. Pierwszy raz piekłam używając mąkę gryczaną i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Podobne ciasto uczyniłam też z mąki żytniej-razowej (o tym już niedługo), ale to gryczane bardziej mi smakowało :-) Tarta gryczana ze śliwkami TARTA GRYCZANA ZE ŚLIWKAMI Na ciasto(...)obłożenie:    0,5 kg wypestkowanych śliwek    2 łyżki zmielonych migdałów    1 łyżka fruktozy Mąkę gryczaną mieszamy z fruktozą, masłem i żółtkiem - wyrabiamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na cienki placek

peggiwkuchni