Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie(...)masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, wymieszać łyżką. Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 20x20) wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Pozostałą szklankę wysypać po wierzchu ciasta. Piec około 40 minut
na moim stole...słodkiej rozpuście i kilku wypasionych ciastach postanowiłam upiec coś zdrowego. Wymyśliłam ciasto z otrębami, mąką razową, pełną bakalii. Wilgoć nadaje mu cukinia, a składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki(...)oraz cukrem. Następnie dodać otręby i mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dodać bakalie, dobrze łącząc składniki. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/3 ciasta, a na ciasto połowę umytych i osuszonych jeżyn. Następnie wyłożyć kolejną część ciasta, na ciasto jeżyny i resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC - do "suchego patyczka". Ostudzone
Czerwień i błękitUwielbiam kiedy w naszym domu pachnie ciastem drożdżowym, chyba nic bardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko (tak jak ja :-)). Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza, bo drożdżówkę robię raczej spontanicznie, zazwyczaj
Rozpustne gotowanieodstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć(...)drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką, jak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy
Rozpustne gotowanieKolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem , czekoladowych babeczkach z rabarbarem , buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem(...)cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Teraz dodajemy żółtka, chwilę wyrabiamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w około 2 centymetrowe kawałki. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy
Rozpustne gotowaniesię dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice o średnicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA(...)tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest już chłodne, przecinamy na dwa blaty
Rozpustne gotowaniełyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta(...)się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej
Rozpustne gotowaniePyszne, miękkie ciasto czekoladowe z wilgotnym, mleczno-kokosowym nadzieniem. Nie tylko dla dzieci ;) Składniki na ciasto Mleczna kanapka z kokosem na blaszkę o wymiarach 25x35 cm CIASTO: 2 jajka 200 ml mleka 100 ml. oleju 100 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao NADZIENIE: 1 l. mleka 1 szklanka cukru(...)kakao, dokładnie mieszamy. Jaja ubijamy z mlekiem i olejem, dodajemy wymieszane, suche składniki i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę porcji ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie jeszcze ciepłą masę, wyrównujemy i na wierzch wylewamy resztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto
Rozpustne gotowaniePyszny, kremowy serniczek z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami to jedno z moich ulubionych letnich ciast. Jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy. Polecam!!! Składniki na letni sernik z brzoskwiniami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka domowego cukru waniliowego 2 jajka reszta proszku budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru brzoskwinie albo morele do dekoracji Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż
Rozpustne gotowaniePewnie większość z Was zna ciasto marchewkowe. Nie skłamię jeśli powiem, że bardzo je lubię. Tym razem zmodyfikowałam jednak nieco przepis i zamiast marchewki użyłam cukinii. Nikt nie chciał uwierzyć, że to ciasto z cukinii, wszyscy za to byli zachwyceni jego soczystością, miękkością i niebanalnym smakiem. Ciasto dodatkowo wzbogaciłam dodając do niego brzoskwinie :) i banany. Mówię Wam, pyszności! Składniki(...)ciasto z cukinią, brzoskwiniami i bananami na formę o wymiarach 28x40 cm 4 jajka 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciemnego kakao 2 szklanki obranej i startej na grubych oczkach cukinii 3 brzoskwinie 2 banany cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanieprzygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych(...)koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, gładki płyn wlewamy do dołeczka w mące i pozostawiamy na 10 minut (rozczyn powinien podwoić
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja tym razem dodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez! Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28(...)tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem
Rozpustne gotowaniePogoda nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam rodzince tartę. Co powiecie na kruche, maślane ciasto, obsypane słodką kruszonką, wypełnione rabarbarem i truskawkami? Mam nadzieję, że się skusicie, bo pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! W sam raz na majówkę, polecam! Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami CIASTO: 250 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru(...)Mąkę przesiewamy z solą i cukrem do miski, dodajemy masło i miksujemy, aż ze składników otrzymamy "kruszonkę". Teraz dolewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy okruchy w jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy kolejną łyżkę wody, do skutku). Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. NADZIENIE: 400 g rabarbaru pokrojonego
Rozpustne gotowanieDziś mam dla Was Kochani kolejny przepis na szybkie i proste w przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest(...)tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami: na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie
Rozpustne gotowanieDziś kolejny przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, tym razem z truskawkami, choć każdy inny sezonowy owoc będzie tutaj pasował ;) Główną rolę w tym cieście grają owoce, a wypiek bardziej przypomina truskawki spojone puszystym ciastem, coś na wzór clafoutis, więc jest soczyste i pełne smaku. Przygotowanie trwa kilka minut, czyli tyle samo ile jego zjedzenie ;) Można podać(...)pucharku, udekorowane bitą śmietaną, choć nam tak smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami: na formę o średnicy 28 cm 500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych) 1 małe jajko 1/4 szklanki cukru
Rozpustne gotowanie