ciasto - 164325 przepisów (strona:1464/10955)

Jabłecznik z karmelem 234

Ciasto jest niezwykle puszyste, po prostu pyszne. Podwójna warstwa masy krówkowej sprawia, że jest nieco słodsze i bardziej wilgotne. Moja rodzina je uwielbia więc nie mogło go zabraknąć na imieninach mojej mamy :) Do wypieku ciasta użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 od Młynomag .  Ciasto podałam na porcelanie "Jesień" Bogucice . 2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag(...)kakao (można pominąć) 4 duże jabłka szkl grubo posiekanych orzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć

Smakołyki Asi
Sernik z kratką 294

Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 100 g masła 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli masa serowa 1,20 kg sera białego 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajko(...)cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części  1/3 do 2/3. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Na oprószonej stolnicy rozwałkować  większą część ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C  i podpiec przez 15 minut. Żółtka oddzielić od białek.  Ser zmielony trzykrotnie  utrzeć

magiczna kuchnia Kasi
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 288

Klasyczna i pyszna, jedna z moich ulubionych - mowa oczywiście o pizzy hawajskiej. Słodki ananas, delikatna szynka, ciągnący ser, aromatyczny sos i najważniejsze - czyli ciasto :) Jest miękkie w środku i chrupiące po bokach. Jednym słowem koniecznie trzeba spróbować! SKŁADNIKI (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych(...)zalewie 100g ulubionej szynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

DefinicjaSmaku
Serowy leśny mech 337

Zielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki(...)krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem

Pyry na Gaz
Ciasto Marchewkowa Bajka 272

imprezę ostatkową proponuję pyszne ciasto z musem marchewkowym. Ciasto to urzekło mnie od pierwszego kęsa. Jest lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym.  Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki(...)mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 232

muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże(...)racuchów: Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła Tłuszcz do smażenia Jabłko (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy

Kuchnia Łukasza
PĄCZKI TRADYCYJNE 228

przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie opisałam również sposób na wcześniejsze nadziewanie jeszcze surowego ciasta, także wybór pozostawiam Wam. W każdym razie z ciastem łatwo się pracuje, a wykrawanie pączków to sama przyjemność, w której oczywiście wyręczają mnie moje Dzieci :D Z przepisu wychodzi sporo(...)siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji WYKONANIE: Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób zaczyn). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Ciasto przez kilka minut możesz wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera na 2 stopniu mocy. Wyrobione ciasto oprósz lekko mąką i uformuj w kulę

Słodko-Słony Świat Ilony
Pychotka, czyli Pani Walewska 754

Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki(...)Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek

Calzonella.com
Metrowiec 216

Kolejny smak dzieciństwa.  Pyszne, dwukolorowe ciasto przekładne delikatnym kremem budyniowym. Ciasto jest bardzo podzielne- z podanego poniżej przepisu wyjdą Wam dwa spore kawałki. Metrowiec jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ze stołu niż się go robi.  Ciacho podałam na porcelanie Bogucice- seria Jesień  Składniki: 4 jajka 8 łyżek wody(...)dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze z zaokrąglonym dnem. Blaszkę

Krakowskie smaki Ani
Pączki hiszpańskie 2187

Pączki hiszpańskie znane są też pod nazwą "gniazdka" lub "pączki wiedeńskie". Pod tymi określeniami kryją się krążki z ciasta parzonego, smażone, tak jak wszystkie karnawałowe smakołyki, w głębokim tłuszczu. Do przygotowania gniazdek potrzeba kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni: masła, jajek, mąki, soli i cukru. Nie obejdzie się niestety bez rękawa cukierniczego, najlepiej z dekoracyjną końcówką, dzięki(...)której pączki będą ładnie "zakręcone" jak te z cukierni. Pączki hiszpańskie przygotowuje się szybko, nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Na pewno potrzeba nieco wprawy w wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmujcie się, jeśli pierwsze pączki nie będą idealnie okrągłe. Ciasto parzone na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, więc konieczne jest udekorowanie

Smakołyki Bereniki
Truskawkowiec 191

już chyba ostatnie ciasto zrobione w tym sezonie z truskawkami, ale całe szczęście będą inne owoce i na pewno wyjdą tak przepyszne ciasta jak to. Przepis jest ze  strony , ale ja dałam większą blachę do pieczenia niż było w oryginalnym przepisie. Truskawkowiec Składniki: - 50 g margaryny Kasi - 4 jajka - 120 g cukru - 130 g mąka(...)sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach podstawy 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w 180st.C około 10 -15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i przekładamy razem z papierem

Kulinarne życie
Ciasto Kokosowe z alkoholem 177

Przepis na to ciasto znalazłam tu , bardzo mi się spodobał i postanowiłam wypróbować. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że przy pieczeniu ciasta miałam niespodzianki. Po zrobieniu masy na drugi dzień nie mogłam przygotować ciasta, bo za późno wróciłam z pracy, więc zostawiłam masę na kolejną noc w lodówce. Gdy następnego dnia zabrałam się za robienie ciasta, po ubiciu jajek otworzyłam(...)nową mąkę a w środku była niespodzianka – mąka miała lokatorów. Więc musiałam szybko iść do sklepu po nową, już myślałam, że nic nie wyjdzie z ciasta po zostawieniu ubitych białek na 20 minut, ale co się okazało, wyszło przepyszne ciasto i tak szybko zniknęło, że dopiero przy ostatnim kawałku zrobiłam zdjęcia. Ciasto Kokosowe z alkoholem Składniki: - 6 jajek - 3/4 szklanki

Kulinarne życie
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 193

Przepis na to ciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone(...)wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez

greenscarf
Szarlotka 219

plastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 min Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszać Piekarnik nastawić na 160*C Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremki Przełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym(...)jajkiem Wstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć folią aluminiową. Moje uwagi: Przepis na ciasto zachowałam w całości,  masę jabłkową przygotowałam po swojemu. Pokrojone w plastry jabłka posypałam cukrem i rozgotowałam je lekko,  potem osączyłam z nadmiaru soku ( nie miałam renety :( Wtedy do jabłek dodałam cynamon, gałkę i wymieszałam. Taką

Proste Potrawy
Pączki hiszpańskie 309

przepis. Ma być tłusto i słodko, czyli baaaaardzo tucząco i niezdrowo. Ale raz do roku, w dodatku w okresie karnawału, można sobie pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana(...)opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po jednym jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania