ciasto - 163812 przepisów (strona:1473/10921)

Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 189

wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie okruszki.     Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 200 g masła 3 duże żółtka (lub 4 mniejsze) 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)rabarbaru 150-170 g cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania   Przygotowanie: Mąkę wymieszać w misce z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, albo siekaczką do ciasta, tak, aby nie było widać kawałków masła - chodzi o konsystencję wilgotnego piasku. Dodajemy roztrzepane żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwa kawałki - jeden nieco większy od drugiego

Kulinarne Inspiracje
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 207

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę(...)masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i wbić jajka. Za pomocą miksera/bądź dłoni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią lub ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia.  W międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka

Ugotować
Śląski kołacz 168

Całotygodniowe zbieranie jabłek z sadu skusiło mnie na wykonanie tego wspaniałego placuszka, który przypomina mi czasy spędzane u rodziny na śląsku. Ciasto łączy w sobie orzeźwiający smak jabłek, doprawiony nutką aromatycznego cynamonu, który nie dość, że wpływa na smak ciasta, to również na jego fantastyczny zapach. Jednak nie tylko wnętrze tego ciasta jest zachwycające, już same okruszyny smakują wyśmienicie(...)sprawą dodatku wiórków kokosowych...cudowne... delikatne...maślane, jednocześnie zupełnie inne niż te tradycyjne rodem z ciasta drożdżowego, te są miękkie i nieziemsko rozpływają się w ustach. Wszystkim zapaleńcom cynamonu gorąco polecam!!! Ciasto: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 0,5 kostki masła cukier waniliowy Posypka: 20 dag masła 20 dag cukru

Kuchenne aromaty
Chocolate banana bread 212

Banana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową

W poszukiwaniu inspiracji
Słodkie środy - Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami 167

naszym cotygodniowym cyklu słodkości chciałyśmy zaprosić Was na klasyczne ucierane ciasto, które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni. To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze(...)jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory.  Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik Jadzi (z brzoskwinaimi) 290

temu, że powracam to zajadamy się od czasu do czasu serniczkiem wilgotnym od brzoskwini w syropie i słodkim dzięki chrupiącej bezie. Polecam:) Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm. Ciasto: 250 g margaryny lub masła; 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Mąkę, cukier puder i proszek(...)przez sito, dodać zimną margarynę lub masło i posiekać nożem razem z sypkimi składnikami (masło/margarynę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformowaną kulę ciasta podzielić na dwie części (większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować

In my kitchen
Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami 194

cukier i sól, dodaj pokrojone na kawałki masło i dobrze posiekaj lub rozetrzyj dłońmi do czasu otrzymania konsystencji kruszonki. Następnie do miski dodaj maślankę z drożdżami i zacznij wyrabianie ciasta - wyrabialiśmy około 10 minut przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki - my dodaliśmy 4 łyżki. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione(...)gładkie, przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto odgazowujemy, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie w koło, tak aby ciasto miało około 4-5 mm grubości. W miseczce rozcieramy ze sobą posiekany marcepan, cukier i miękkie masło tworząc pastę, a następnie całą pastę marcepanową rozsmarowujemy na cieście drożdżowym - równomiernie. Ciasto

Plate of Joy
Pieczone pączki 249

wymieszać. Następnie przełożyć spieniony rozczyn i dobrze całość wymieszać przy pomocy łyżki. Dodać stopniowo jajka, po jednej sztuce i dobrze wymieszać. Kiedy ostatnie jajko zostanie wmieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy miksera na średniej - wysokiej mocy (w KitchenAid 4 prędkość), wyrabiamy około 7 minut, po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Następnie dodajemy masło, po małych kawałeczkach cały czas dalej(...)miksując ciasto, wyrabiając kolejne 7 minut,  na tym etapie powinniśmy otrzymać gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto.  Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto należy odgazować poprzez uderzenie ręki i jeszcze szybko zagnieść. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące

Plate of Joy
Strucla z rabarbarem i amarantusem 189

ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki  8 g cukru wanilinowego szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 małe jajko w temp. pokojowej Składniki na masę: 4 długie łodygi rabarbaru 50 ml wody(...)wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli; dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy przygotowany zaczyn, łyżkę oliwy i wbijamy jajko. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut

My Culinary Art
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką 229

Pyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto delikatne i nie za wysokie ale za to bardzo pyszne. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kruszonka 75 g mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 75 g tartych migdałów Back Mit 100g cukru 100 g masła oraz 500 g rabarbaru Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały

Monia miesza i gotuje
Ciasto w 5 minut z mikrofali 322

Trudno mi było uwierzyć, że ciasto z mikrofali może być smaczne, zanim sama go nie zrobiłam. Na pewno smakiem nie przebije pieczonego w piekarniku, jednak podane do kawy zachwyci niespodziewanych gości. Największą jego zaletą jest szybkie przygotowanie. W smaku przypomina murzynek, a może bardziej ciasto z mlecznej kanapki dostępnej w sklepach.   Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)Wykonanie: z olejem rzepakowym z dżemem z wiśni i brzoskwiń z olejem kokosowym  Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i olej, wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć

Kuchcik gotuje
Ciasto czekoladowe z truskawkami 208

Witajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku(...)mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało się rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko, dodać po woli cukier. Dodać olej i jogurt ciągle miksując

Panda i jej świat
Francuskie poduszeczki z jabłkami 212

Francuskie poduszeczki z jabłkiem to pomysł na szybką, niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na słodko. Przed pieczeniem ciasto francuskie nacięłam, aby uzyskać ciekawy wzór. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami  lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat ciasta francuskiego(...)cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w bardzo drobną kostkę. Następnie wsypać do nich cukier brązowy oraz cynamon. Całość ze sobą wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować i ponacinać (ja z jednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie na jednym kawałku nałożyć 1 łyżkę jabłek, a drugi płat ciasta

Ugotować
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 206

prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek TEGO ciasta skutecznie poprawi humor(...)będzie stanowić idealne rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Zapraszam! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : budyń - szklanka mleka 2% - 1/2 opakowanie budyniu waniliowego - tabliczka białej czekolady ciasto  - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista żytnia) - 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej - 100 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 duże jajka

Kuchnia Ellie
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 254

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy

Poezja smaku