ciasto - 162322 przepisów (strona:1473/10822)

Mini Calzone ze Szpinakiem 200

przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas(...)rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków. Mini Calzone ze Szpinakiem - Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: duża cebula 350 g rozdrobnionego

Słodka Strona
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 516

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika(...)stołu ;)  Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1 żółtko pół szklanki cukru pudru Mąkę przesiekać z margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Masa makowa: 3 szklanki maku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 228

więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie(...)stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą im smakować :) Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej , 3/4 szklanki mleka , 5 dkg świeżych drożdży , 1 jajko , 2 żółtka , 3/4 szklanki cukru , 50 g roztopionego i przestudzonego masła , 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego, 1 łyżeczka drobno startej skórki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 373

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno

Made By Mom And Son
Ciasto "Krówka" 362

łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze.  Potrzebne nam (na dużą tortownicę(...)ciasto: - 4 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy lub ziarna z jednej laski wanilii (ja użyłam ziarenek) - 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy) - 200 g masła - 4 żółtka - łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża puszka kajmaku (masy

W poszukiwaniu inspiracji
Do agrestu podejście drugie 165

przygotować. W zeszłym roku jedyne agrestowe podejście skończyło się spektakularną klęską w postaci zakalca, tym razem więc postanowiłam wybrać coś bezpieczniejszego. Coś, co musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero(...)powiedzieć, że będzie mu smakowało. Wyszły wyborne! Słodko kwaśne, bardzo agrestowe, idealne. Tym razem agrestowa próba zaliczona na piątkę z plusem. Ponieważ nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu na takie ciasto, skorzystałam z proporcji na kruche ciasto i bezę z Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa  The Australian women's weekly . Tartaletki z agrestem i bezą Składniki: (na 6 sztuk) ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 170

cake Marian Keyes - jednej z moich ulubionych łasuchowych książek. Marian nie przejmuje się dodatkiem barwników - jedzenie ma być kolorowe i apetyczne. Nie zwraca też zbytniej uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna(...)dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach. Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do góry nogami 153

Pewnego pięknego dnia chciałam upiec ciasto z rabarbarem (tak, tak, jeszcze mi się nie znudził). Miałam już jedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę zmęczona, robiło się późno, i właściwie to wcale nie chciało mi się nic robić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu  Kocham gary  znalazłam(...)przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło ogromnego wrażenia. Ten rabarbar jakiś taki... Niewyjściowy . Kiedy jednak ukroiłam pierwszy kawałek, szybko zmieniłam zdanie. Ciacho bowiem smakuje bosko! Jest dość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 178

troszeczkę... Jakiś czas temu dostałam spory worek jabłek od Brata C., z jego ogrodowej jabłonki. Trochę kwaśne, raczej twarde, nieco obite. Smaczne, ale bez większego zachwytu świeże. Do ciast - idealne. Właśnie one zmotywowały mnie do przygotowania tego wyjątkowego ciasta. Jabłecznik ten u  Oli  znalazłam wieki temu (no dobra, ponad miesiąc. Ale w tempie, w jakim kolekcjonuję nowe przepisy(...)zgubić czy zapomnieć o niesamowitych pysznościach) i wiedziałam, że będę musiała go upiec. Pełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu. C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 168

łyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, odcinając(...)wystające brzegi. Ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub grochem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem. Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buchty z jagodami 481

cukrem i skórką z cytryny. Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)godziny. Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić.  Następnie odrywać w miarę równe kawałki ciasta, formułować z nich kule, następnie spłaszczać, napełniać 1 - 2 łyżeczkami jagód i sklejać. Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Buchty piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Szybki drożdżowiec z serem 373

Szybkie ciasto drożdżowe – najlepsze na ciepło ;) Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1/2 szklanki letniego mleka 3 jajka 3/4 kostki masła (ok. 180 g) 5 łyżek cukru 1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdży łyżeczka soli Poza tym: ser biały masło cukier brązowy W letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka(...)cukier, sól. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 20 min. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 min. Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Na górę układamy rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez

kuchcikownia
Pychotka 3860

Wyjątkowo delikatne ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :). Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny, 25 dag  4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka  1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury, u mnie  frużelina truskawkowa(...)orzechów włoskich od www.Skworcu.com.pl Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć je w całości i nie zniszczyć bezy. Surowe

Apetyczna babeczka
Piernik przekładany masą jogurtową 1218

makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek.  Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie(...)przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki) Przygotowanie: ciasto  100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia

Niezły Młynek
SĘKACZ REGIONALNY 454

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku ! Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka(...)cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią.  Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy masłem, zawijamy papierem śniadaniowym, obwiązujemy nitką. Wałek umieszczamy przy ogniu lub spiralach elektrycznych kręcąc

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania