Proste i smaczne ciasto ze śliwkami, gdy sezon na śliwki w pełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto . Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cukier kryształ - 0,5 szkl 0,5 kg mąki orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 125 g margaryna(...)smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz do formy śliwki węgierki PRZYGOTOWANIE: Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany. Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej
Kuchnia Danusigruszek. Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota, jednak ja wolałam upiec jedno duże ciasto i pokroić na mniejsze porcje. Otrzymany wypiek ma chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów(...)Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette , czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające mu karmelowego smaku. Powstaje poprzez dłuższe niż zwykle gotowanie masła - rozpuszczone masło w jednej chwili z żółtego zmienia się na brązowe
Chilli Czosnek i OliwaMetrowiec - niegdyś bardzo popularne ciasto, dzisiaj chyba trochę zapomniane. Ciasto jasne: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilonowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne(...)Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity
Praktyczna plradę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy. Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta troszkę mi się rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę(...)będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 3 gruszki 9 łyżek cukru 2 pomarańcze
Kulinarne przygody GatityOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu
Kulinarne przygody Gatitystoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do tych cynamonowo-maślanych szczególnie. Z okazji drożdżowego święta na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite . W części, gdzie(...)wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 torebki suszonych drożdży 500 ml letniego mleka 850 g maki pszennej Nadzienie
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli rabarbar. Choć może powinnam napisać owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się(...)kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-). Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło(...)zimno. Inspiracja Madame Edith . Tarta warzywna Proporcje na formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityprzegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie(...)drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki
Moje domowe kucharzeniejabłka pieczone, i jabłkowe przetwory... Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE ! Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 2 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru NADZIENIE: * około 1,5 kg kwaśnych jabłek(...)szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą
kolorowotorcikowopropozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka(...)kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 słoik prażonych jabłek łyżka cynamonu garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 szklanka mąki mąki 1 łyżka cynamonu Masło
Czerwień i błękitwyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru(...)masy : Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać. Przygotowanie ciasta : Na pierwszą część ciasta biszkoptowego nałożyć śmietanę, na śmietanę położyć Katarzynki, lekko dociskając Na ciastka wyłożyć resztę śmietany, rozsmarować, a na wierzchu położyć drugą część ciasta biszkoptowego, udekorować dowolnie
Proste PotrawyDzień Matki proponuję ciasto które łatwo upiec :) Składniki : 5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej 250 g tłuszczu do pieczenia sól łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej Wsypać proszek i dodawać(...)jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane
Proste PotrawyPrzepyszne i bardzo efektowne ciasto. Przepis dostałam od znajomej. Nazwałam je Beatką II, gdyż jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 1 i 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy(...)piernika Dr. Oetkera Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik
Praktyczna pljuż wspominałam strzępiec to jedno z moich ulubionych ciast. Dzisiaj strzępiec w jeszcze jednej odsłonie. Przepis taki sam jak tutaj . Modyfikacja polega jedynie na tym, że zamiast jasnego budyniu użyłam czekoladowego, a oprócz powideł dodałam kawałeczki śliwek. To wystarczyło aby zmienić smak i wygląd ciasta. 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki(...)białek 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką, proszkiem i cukrem posiekać. Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. posmarować powidłem i poukładać owoce. Następnie zetrzeć
Praktyczna pl