Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka(...)opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się
BullioCiasto: 250 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować(...)Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Suchy placek drożdżowy zmiksować, wymieszać z migdałami. Formę do tarty wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć
królestwo garówcoś w jak nasz budyń ale z większą ilością żółtek). Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Crème Pâtissière(...)mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej Nadzienie: owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi) łyżka soku z cytryny Glazura: szklanka wody łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę
Mama Gotujeodstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Masło rozpuścić i ostudzić(...)następnie dodawać po trochu do ciasta nadal je wyrabiając. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta z których formować niewielkie krążki. Na środek układać po ½ łyżeczki dżemu lub marmolady a następnie zlepić dokładnie formując kule. Pączki układać na posypanej mąką stolnicy lub ścierce zlepioną częścią na dół. Aby ciasto się nie kleiło
Mama GotujePołączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą
Kuchcik gotujeAbsolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie
Moja Delicjapomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany(...)śliwek 3 łyżki brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka garść orzechów włoskich garść płatków migdałowych 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru brązowego ¼ kostki masła pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie Ciasto zagnieść – zacząć od wymieszania mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut
Kulinarne Inspiracjetrzecie urodziny Karolinki upiekłam taki właśnie tort. Ciężki, mocno czekoladowy, z kwaskowym wiśniowym nadzieniem i kremową, puszystą śmietanką. Nietypowy, bo nie na bazie biszkopta, a mojego ulubionego ciasta czekoladowego Patrycji . Oczywiście dla małej księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ(...)dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być mokry i oblepiony ciastem. Dżem wiśniowy podgrzewamy w rondelku, cedzimy, żeby nie było w nim kawałków
Kulinarne InspiracjeWaszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i mięciutka. Najlepiej smakuje podawana na ciepło. A jej kawałki macza się w oliwie z oliwek. Ja podałam ją z oliwą aromatyzowaną czosnkiem(...)morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej soli) DODATKOWO: 12 pomidorków koktajlowych (mocno słodkich) 15 czarnych oliwek (lub zielonych według uznania) 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka oliwy do posmarowania ciasta odrobina soli morskiej do posypania WYKONANIE: W naczyniu zamieszaj ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i oliwą, a następnie odstaw mieszankę na 10 minut. Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sól
Słodko-Słony Świat Ilonyotworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu(...)Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru pudru; 25 dkg masła; 4 jaja; 1 łyżeczka przyprawy do pierników; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; skórka otarta z cytryny; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem
In my kitchentego bloga nie poznał to go Wam polecam. Ciekawe filmiki są fajnym poradnikiem kulinarnym dla początkujących i tych wprawionych w gotowanie również:) Sama często chętnie je oglądam:) Składniki na ciasto: 700 g mąki pszennej; 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych; 320 g mleka; 2 duże jajka; 40 g oleju lub masła; 3 łyżki cukru; Składniki na nadzienie(...)szklanek wiśni; Ponadto: 1 jako do smarowania rogalików; cukier puder do posypania upieczonych rogalików; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać resztę składników, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozpuścić w małej ilości mleka, jeżeli mamy suche drożdże to po prostu dosypujemy do pozostałych składników ciasta. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut
In my kitchenCiasto proste, szybkie i łatwe w wykonaniu i pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Eveny, skusiłam się i ciasto upiekłam. I nie żałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:) Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku(...)puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo po jednym całym jajku, następnie dodać esencję waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch ciasta lekko wyrównać. Śliwki lub morele umyć, osuszyć i przepołowić na pół, wyjąć pestki. Owoce układać na cieście
In my kitchenPrzepis "przerzucony" z mojego poprzedniego bloga:) Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia . W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę(...)dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia
In my kitchenZebra - moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek ! Składniki: 5 jajek 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 łyżki gorzkiego(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodawać olej i wodę na przemian z mąką oraz proszek do pieczenia . Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik oraz łyżkę mąki. Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!). Na środku formy
Za drzwiami kuchniwiosnę ciast z owocami nigdy nie jest za wiele. Tym razem aromatyczne, ucierane ciasto z brzoskwiniami zatopionymi w śmietankowej piance, w sam raz na wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a masa śmietankowa ze słodkiej i kwaśniej śmietany idealnie podkreśla słodycz brzoskwiń. Wikwintnego charakteru nadaje mu również opruszenie gorzkim kakao. Za przepis dziekuję Camilce! Cmok!! Ciasto fanta z brzoskwiniami(...)śmietaną Składniki na tortownicę 24 cm Ciasto: 3 jajka 80 g cukru 100 g mąki 50 ml oleju 60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady) 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(U mnie Delecta) 3 krople zapachu( u mnie Delecta arakowy) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy z cukrem wanilinowym i cukrem
Mia Cucina Sofieta