ciasto - 163312 przepisów (strona:1485/10888)

Łabędzie z bitą śmietaną 36

właśnie te wymarzone łabędzie. Synek był zachwycony i bardzo mu smakowały. Taki deser nie tylko ładnie wygląda na stole, ale jest również bardzo smaczny. Zapraszam do wypróbowania przepisu:) Składniki: ciasto: 25 dag margaryny, 1/2 l wody, 25 dag mąki pszennej, 8 jaj, bita śmietana: 1 litr śmietanki 36 %, 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku), Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotować(...)margaryną. Do gotującej wody dodać mąkę i dobrze wymieszać (ja do tego używałam pałki). Ciasto powinno być szkliste. Ciasto odstawić do ostygnięcia, następnie wbijać po jednym jajku i miksować mikserem. Za pomocą szprycy wyciskać korpusy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówka do szprycy u mnie w kształcie gwiazdki, a do głowy i szyi łabędzia użyć okrągłej końcówki i wyciskać

kulinarne odsłony pati
Bajgle 48

żeby je upiec. Ale jak wiadomo, do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, niczym zakwas na chleb. Widocznie dojrzałam, bo nagle zapragnęłam stawić czoła tym okrągłym bułkom z dziurką. Najpierw teoria - ciasto na tradycyjne bajgle jest proste, składa się z podstawowych składników jak mąka, woda, drożdże, sól, trochę cukru i oleju lub masła. Przyznaję, że trochę je podrasowałam, dodając mleko pól(...)pół z wodą oraz zastępując olej masłem. I już na etapie wyrabiania ciasta wiedziałam, że to będzie coś pysznego! Czy to była intuicja,  przeczucie czy opanowanie procesów, które zachodzą w cieście, a może lata doświadczenia w pieczeniu chlebów, gdy dotykając ciasta już wiesz, że to na pewno się uda! W każdym razie wyszły tak pyszne, że trudno było powstrzymać

Obiad gotowy
Cynamonowe jabłka w cieście francuskim 34

Cynamonowe jabłka w cieście francuskim Cynamonowe jabłka w cieście francuskim Jabłka i ciasto francuskie, to zawsze pyszne połączenie. Do tego korzenne przyprawy i szybkie i proste ciasteczka gotowe do jedzenia. Super smakują zarówna na ciepło, jaki i na zimno. To też fajny przepis dla naszych pociech, na pewno chętnie pomogą nam przy zawijaniu plasterków jabłek w ciasto. Do przygotowania tego(...)deseru warto wybrać w miarę twarde jabłka, żeby się nie rozpadły podczas pieczenia. Można też ciasto zwijać gęściej, na tak zwaną zakładkę, żeby jeden pasek zachodził na drugi. A jeśli lubisz cynamon możesz tez oprószyć nim ciastka, na przykład wymieszać go z grubym cukrem do posypania jabłek. Słodkości z ciastem francuskim na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik złota rosa 132

żeby to nadrobić. Sernik jest naprawdę pyszny, więc nie dziwię się że jest tak popularny. Wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia I zawsze wychodzi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 2szkl mąki pszennej tortowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy  0,5 szklanki cukru kryształu  200g zimnego masła  3 żółtka(...)miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. Dodać żółtka I pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gdyby było zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagniecione ciasto uformować w kulę a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości trochę większej niż blaszka tak aby ciasto wyscielalo nie tylko dno blachy ale też

Waniliowe Improwizacje
Chleb z garnka na suchych drożdżach 47

Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis Chleb z garnka na suchych drożdżach  Chleb z garnka na suchych drożdżach to puszysty i chrupiący chleb nocny bez wyrabiania . Ciasto drożdżowe na domowy chleb wystarczy tylko wymieszać łyżką, a po nocy wyrastania po kolejnej godzinie rośnięcia będzie gotowy do upieczenia na przykład na drugie śniadanie. Z podanych proporcji wychodzi duży, familijny(...)jest tak pyszny, że znika w oka mgnieniu :) Najprostszy chleb z garnka Chleb nocny z garnka rzymskiego lub żeliwnego jest prosty w przygotowaniu, należy jednak bardzo uważać podczas przenoszenia ciasta chlebowego do garnka oraz podczas wyciągania chleba z pieca. Garnek jest naprawdę bardzo gorący, przydadzą się grube rękawice kuchenne. Ja ułatwiam sobie zadanie i przenoszę nocny chleb na papierze

Lekcje w kuchni
Bułki Hawajskie Historia i Pochodzenie 41

hawajskie na cały świat. Co Sprawia, że Bułki Hawajskie Są Wyjątkowe? Bułki hawajskie charakteryzują się: Delikatną słodyczą – dzięki dodatkowi soku ananasowego i miodu. Puszystą strukturą – uzyskaną przez długie wyrastanie ciasta. Maślanym aromatem – dzięki zastosowaniu masła zarówno w cieście, jak i podczas pieczenia. Lekko złocistą skórką – która powstaje przez posmarowanie bułek miodowym masłem przed i po pieczeniu. Oryginalny Przepis na Bułki(...)się rozpuści. Ostudź mieszankę do letniej temperatury, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. 2. Przygotowanie suchych składników: W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, drożdże i sól. 3. Łączenie ciasta: Stopniowo wlewaj płynną mieszankę do suchych składników, wyrabiając ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. 4. Wyrastanie: Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką

RafalCook
Przekąski na Sylwestra 34

Zastanawiacie się jakie przygotować szybkie, a smaczne przekąski na Sylwestra? Smok ma dla Was kilka propozycji, które na pewno wszystkim się spodobają. Szybkość wykonania – z użyciem ciasta francuskiego Nie oszukujmy się, na ogół najwięcej czasu zajmuje nam przygotowanie „spodu”. Jeżeli zależy nam na czasie albo nie czujemy się zbyt pewni w kuchni, wykorzystajmy gotowe ciasto francuskie(...)wyczarować z jego pomocą można różne pyszne cudeńka: Tarta z łososiem i cukinią Tarta z kurczakiem i boczkiem Zwijańce z ciasta francuskiego Kurczak w cieście francuskim z cukinią tarta z łososiem i cukinią zwijańce z ciasta francuskiego A może masz więcej czasu? Powyżej były propozycje dla osób chcących spędzić w kuchni jak najmniej czasu. A może jednak masz trochę więcej

Bardzo Gruby Smok
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 41

Dzisiaj mikołajki, więc najwyższa pora pomyśleć co przygotujemy na świąteczny stół. Moja propozycja to  makowiec na cieście krucho drożdżowym.  Składniki: masa makowa - 1/2 kg suchego maku -1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1/2 szklanki miodu - 60 g masła - 100 g rodzynek - 100 g owoców kandyzowanych - skórka otarta z 1 pomarańczy - 100 g posiekanych orzechów włoskich  - nasiona(...)laski waniliowej lub kilka kropli aromatu rumowego - 50 ml rumu lub mocnej herbaty ciasto - 500 g mąki - 250 g masła - 2 jajka - 4 żółtka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki śmietany 18% - 60 g drożdży - szczypta soli Przygotowanie: Zabieramy się za masę makową. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem tyle by woda cały mak w garnku przykryła, następnie gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka z marcepanem i konfiturą malinową 65

ciasteczka mogą również stanowić doskonały prezent dla bliskich w okresie świątecznym. Ich smak i eleganckie wykończenie sprawią, że będą niezapomnianym elementem każdego bożonarodzeniowego przyjęcia.   Składniki na kruche ciasto: 150 g mąki 100g masła (schłodzonego) 50 g cukru 1 opak. cukru waniliowego 2 żółtka szczypta soli    Masa marcepanowa: 350g surowej masy marcepanowej 2 białka Dodatkowo: gęsta konfitura malinowa(...)miski przesiać mąkę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść szybko, na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3-4 mm. Z każdego z nich foremkami wycinać kółeczka o średnicy 6 cm. Powinno nam wyjść

Świat Ciasta
Ciasto miodowe z budyniowym kremem chałwowym 52

Ciasto miodowe z kawałkami jabłek, z budyniowym kremem chałwowym oraz polewą czekoladową. To kolejna propozycja na niedzielny lub świąteczny wypiek. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień po przygotowaniu, kiedy krem nabiera pełni smaku. Ja wykorzystałam jedno 200 g opakowanie chałwy, ale wydaje mi się, że większa jego ilość (np 300 g) dałaby jeszcze intensywniejsze odczucia smakowe Biszkopt miodowy(...)żółtka 200-300 g chałwy 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka żelatyny 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18% Ciasto miodowe: Masło wraz z mlekiem podgrzewamy na malutkim ogniu (nie gotujemy; najlepiej w trakcie podgrzewania zamieszać rózgą lub łyżką, przyspieszy to roztopienie się masła). Zdejmujemy z palnika, dodajemy miód

Smaki Na Talerzu
Cytrynowiec 127

prawda jesień kojarzy się może z cięższymi ciastami typu sernik czy szarlotka z cynamonem, ale mimo to u mnie zagościło lekkie orzeźwiające ciasto cytrynowe. Zrobiłam je z prostego powodu, a mianowicie nadmiaru cytryn które kupiłam i nie chciałam by się zepsuły. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc wypiek(...)duże jajka 0,5szkl cukru kryształu  3/4szkl mąki pszennej tortowej  1/4 szkl mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast Poncz do nasączenia biszkoptu: 0,5szkl przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny  2 łyżeczki cukru Masa budyniowa: 300ml przegotowanej wystudzonej wody 100ml soku z cytryny  200g cukru kryształu

Waniliowe Improwizacje
SZYBKA SZARLOTKA CYTRYNOWA Z MIGDAŁAMI 43

Najlepsze do porannej kawki. Ciasto kruche z lekko cytrynowym posmakiem, jabłka koniecznie z cynamonem. Ciasta nie trzeba schładzać ani zamrażać. Jabłka tylko ścieramy na tarce ( najlepiej w robocie kuchennym ). Ciasto mąka pszenna 680 g lub mąka pszenna 600 g + 80 g mąki migdałowej cukier 210 g masło lub margaryna 200 g 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia(...)cynamon Blaszka 32 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko z pieluszką i odcisnąć nadmiar soku. Ciasto. Tłuszcz wyjąć z lodówki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą

Smaczne moje