 Babka drożdżowa 245
Babka drożdżowa 245Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajko 5 żółtek 7 g drożdży suszonych instant 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka 10 dag rodzynek szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki ciepłej wody Z mąki, drożdży, cukru, żółtek, jajka, szczypty soli oraz ekstraktu waniliowego(...)bardzo dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (fot.1) . Po tym czasie dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2) . Piec około 30 minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć
Świat Ciasta Zebra 284
Zebra 284szklanka napoju gazowanego np. fanta 1 szklanka oleju słonecznikowego 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciast (np. pomarańczowy) Ponieważ jest to bardzo efektowne ciasto, od dawna kusiło mnie żeby je upiec. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając(...)żółtka i dalej ubijać aż do połączenia składników. Mąkę, olej, aromat i napój gazowany dodawać stopniowo i na zmianę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia się składników (fot.1) . Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki (fot.2) . Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem
Świat Ciasta Tarta z truskawkami 286
Tarta z truskawkami 286Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Składniki na masę: 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 łyżki cukru Mąkę przesiać, wsypać cukier, dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka(...)szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować
Świat Ciasta Rolada serowa na zimno 9675
Rolada serowa na zimno 9675herbatników typu "petit beurre" Składniki na polewę: ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 łyżka wody 3 łyżki kakao To jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach. Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić(...)równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3) . Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4) . Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze
Świat Ciasta Tarta ananasowa 228
Tarta ananasowa 228szklanka pokruszonych ciastek digestive 1/2 szklanki roz- puszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych Dzisiaj miałam ochotę na szybkie, pyszne ciasto z owocami. Wybrałam tartę z ananasem, ponieważ jest idealnym ciastem w razie niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu a zarazem pyszne i efektowne. Zaczniemy od przygotowania(...)spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1) , tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując syrop
Świat Ciasta Wieniec makowo-orzechowy 213
Wieniec makowo-orzechowy 213Składniki na ciasto: 250 ml mleka 30 g drożdży świeżych 600 g mąki 55 g cukru szczypta soli 60 g płynnego masła 1 jajo szczypta zmielonych goździków Masa orzechowa: 120 ml mleka 120 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 300 g zmielonych orzechów 1 białko Masa makowa: 180 ml mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu(...)zmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min. Resztę mąki przesiać do miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec
Świat Ciasta Pączki 258
Pączki 258konieczne było objadanie się pączkami :) Cudowny przepis na pączki znalazłam na blogu mojewypieki . Ciastka bardzo ładnie rosną i co najważniejsze nie chłoną tłuszczu. Mąkę przesiać. Jeżeli ciasto przygotowujemy z drożdży świeżych, to zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 10 dag mąki i 1/4 szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia, a jeżeli z suchych - to łączymy(...)drożdże z mąką. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, na puszystą masę. Dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce
Świat Ciasta Torcik bananowo-kokosowy 201
Torcik bananowo-kokosowy 201bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie . Nanioslam jedynie kilka poprawek, dostosowując je bardziej pod własny gust. Serdecznie(...)polecam to ciasto, jest lekkie, puszyste i niezbyt słodkie. Prawdziwa pychota. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiana makę. Mieszać jeszcze przez chwile. Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto
Świat Ciasta BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 418
BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 418Nawet po powrocie z „Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi! Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;) A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego . To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu(...)PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ). Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia. Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha
Ostra na Słodko Makowiec zawijany 366
Makowiec zawijany 366łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować(...)Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max. 40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem
kulinarnyswiatdomi Kruche z domowym dżemem 380
Kruche z domowym dżemem 380jest słodki) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia(...)wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli
kulinarnyswiatdomi Miodownik / Grysikowiec 281
Miodownik / Grysikowiec 281Miodownik - klasyka wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich. Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta. Polecam. Miodownik / Grysikowiec -Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny(...)łyżeczek grysiku (kaszki manny) 150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g) masa kajmakowa (ok. 200 g) ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części. Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy jedną z porcji ciasta. Nakłuwamy widelcem
Słodka Strona Mini Calzone 349
Mini Calzone 349ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia, kinderbale, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami . Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają(...)półmisków. Mini Calzone - Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: ok. 250 g pieczarek duża cebula pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszku ok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelli ulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki
Słodka Strona Mini Calzone ze Szpinakiem 245
Mini Calzone ze Szpinakiem 245przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas(...)rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków. Mini Calzone ze Szpinakiem - Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: duża cebula 350 g rozdrobnionego
Słodka Strona Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 563
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 563Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika(...)stołu ;) Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1 żółtko pół szklanki cukru pudru Mąkę przesiekać z margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Masa makowa: 3 szklanki maku
Codzienna kuchnia niecodzienna