Śmietanowiec z musem porzeczkowym to pomysł na pyszne ciasto, które łączy w sosie delikatność i wyrazisty smak. To idealny deser na każdą okazję. Połączenie puszystego biszkopta z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady i musu porzeczkowego smakuje naprawdę świetnie. Ciasto śmietanowiec z musem to super pomysł na święta, a także każdą inną okazję w ciągu roku! ŚMIETANOWIEC Z MUSEM(...)tarce o małych oczkach. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i wymieszać. Połowę przygotowanego kremu wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić pozostały krem. Artykuł Śmietanowiec z musem porzeczkowym pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne i delikatne. Skórka natomiast staje się cudownie chrupiąca. Dzięki pre-fermentowi(...)ciasto ma doskonałą strukturę – pieczywo nie kruszy się, jest elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Niezależnie od tego, czy pieczesz bułki, chleb czy bagietki, poolish sprawdzi się doskonale jako fundament każdego przepisu. Bułki pszenno-żytnie na poolishu – idealne do wszystkiego! Łatwe do przygotowania wieczorem! W przypadku bułek pszenno-żytnich zastosowanie poolishu ma dodatkową zaletę – mąka żytnia, mimo że jest cięższa
codojedzeniaPyszny makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem przygotowany z gotowej masy makowej. Dzięki temu jest bardzo szybki w przygotowaniu. Przełożony delikatnym kremem śmietankowym i wykończony kajmakiem. Ciasto wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Ten pyszny makowiec idealnie sprawdzi się na święta, ale także na inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam(...)wypróbowania przepisu. MAKOWIEC Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I KAJMAKIEM CIASTO MAKOWE 5 jajek 850 g gotowej masy makowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g kaszy manny szczypta soli KREM ŚMIETANKOWY 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody DODATKOWO 1/2 puszki masy krówkowej migdały Wykonanie Do miski
Alle Dobre!naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne i delikatne. Skórka natomiast staje się cudownie chrupiąca. Dzięki pre-fermentowi(...)ciasto ma doskonałą strukturę – pieczywo nie kruszy się, jest elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Niezależnie od tego, czy pieczesz bułki, chleb czy bagietki, poolish sprawdzi się doskonale jako fundament każdego przepisu. Bułki pszenno-żytnie na poolishu – idealne do wszystkiego! Łatwe do przygotowania wieczorem! W przypadku bułek pszenno-żytnich zastosowanie poolishu ma dodatkową zaletę – mąka żytnia, mimo że jest cięższa
codojedzeniaWymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wsypać pozostałą mąkę pszenną, sól, wlać oliwę z oliwek i wyrabiać składniki przez 10 minut, na małych obrotach miksera. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny , podzielić na 4 części i każdą z nich uformować(...)kulkę. Kulki z ciasta podsypać mąką pszenną i rozwałkować na placki wielkości 35 na 20 centymetra każdy. Brzegi każdego z placków lekko zawinąć ku środkowi, nadając plackowi kształt łódeczki, po czym każdą z uformowanych łódek nakłuć w kilku miejscach widelcem. Łódeczki z ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut . Kolejno, brzegi wyrośniętych
MeCooksjako mini piekarnik i sprawdza się bardzo często do odgrzewania dań. Lubię też przygotowywać w niej i testować nowe przepisy, choćby ta pizza. Airfryer doskonale sobie tu poradził a ciasto wyszło bardzo fajnie chrupiące – jeśli więc lubicie taki efekt to polecam ten przepis! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PIZZA Z AIRFRYER Składniki(...)sztuk: ciasto: 600g mąki włoskiej do pizzy typ 00 3 dag drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 300ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 200g startego sera, który dobrze się rozpuszcza
Dorota Smakujewody odlanej z całości. Rozmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do zaktywowania drożdży w ciepłe miejsce (15 min). Wszystkie składniki przełóż do misy robota i wyrabiaj hakiem do ciasta przez ok. 10 min. Ciasto powinno być lepiące ale zacząć nieco odchodzić od brzegów misy. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce (ok. 90 min). Po wyrośnięciu(...)wymieszaj ciasto łyżką, uwalniając pęcherzyki powietrza. Przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Przykryj foliową reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik ustaw na 220°C, grzanie góra-dół. Wstaw do środka naczynie z wrzącą wodą, po to aby w trakcie pieczenia w piekarniku unosiła się cały czas para wodna
Słodki Blogciasto było po prostu genialnie w smaku, ale nie mogło być inaczej bo czekolada i gruszki stanowią bardzo zgrany duet. Dorzuciłam do tego jeszcze aksamitny krem budyniowy, który nadał ciastu lekkości i uwierzcie mi, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba. No może poza kolejnym kawałkiem tego rozkosznego ciasta. Ciasto czekoladowe (na blaszkę 23x33 cm): 250 g masła(...)dodaniu każdego miksuję ok 2 minut. Do gładkiej masy dodaję na zmianę mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko i miksuję aż się wszystko połączy. Gotowe ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęścieCzekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek, to fajny pomysł na jesienny wypiek do popołudniowej kawki czy herbaty. To takie brownie ze śliwkami. Intensywnie czekoladowe i dosyć „ciężkie”. Bardzo dobre. Ciasto: 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 150 g masła 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)puszystej masy). Dodajemy roztopioną z masłem czekoladę, mieszamy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Składniki suche dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Na wierzchu układamy przekrojone śliwki, oprószamy je szczyptą cynamonu. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Smaki Na TalerzuPrzepis na Pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto kruche 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 150 g masła Połączyć składniki, wyrobić ciasto, 1/3 ciasta do lodówki, a 2/3 ciasta upiec 20 min/180′ C w tortownicy(...)szkl. 200ml) 50 g masła 1 kg sera białego Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i otartą skórkę, .studzimy. Białka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki. Wykładamy masę serową na upieczone ciasto, a na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta kruchego. Pieczemy 50/55 min. 180′ C. Autor przepisu: Sylwia The post Sernik na kruchym kakaowym spodzie first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySernik z brzoskwiniami to tradycyjny sernik na półkruchym spodzie z puszystą masą serową. Smaczne i piękne ciasto. CIASTO : 200 g masła 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gęstej śmietany 18 % SER : 1 szklanka(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszą odkładamy do lodówki. Blaszkę o wymiarach 22/23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki rozkładamy ciasto lub je rozwałkowujemy na kształt formy. Ciasto nakłuwamy i podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %. SER - do misy robota wsypujemy cukier, wlewamy
Kulinarne Fantazje Mariolizachowują świeżość. Idealne na zbliżającą się wielkimi krokami jesień :) Składniki (16 sztuk): Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 150 ml lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej Ciasto: zaczyn 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g cukru 320 g mąki pszennej + 2-3 łyżki do podsypywania szczypta soli 180 g puree z dyni (u mnie z dyni(...)jajko 1 łyżka mleka cukier gruboziarnisty Zaczyn: Drożdże wkruszamy do misy, posypujemy cukrem. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Mieszamy rózgą aby nie było grudek i odstawiamy na 15 minut. Ciasto: Do misy z zaczynem dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Po chwili dodajemy puree z dyni i dalej wyrabiamy. Po 3 minutach dodajemy miękkie masło
Delicious Placerobię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :) Od kilku lat mamy taką tradycję, że zawsze w sobotę robimy domową pizzę. Na blogu są już przepisy na pizzę. Kiedyś robiłam ciasto z dodatkiem mleka, ale teraz tylko na wodzie, to jest taki przepis podstawowy. Pizzę piekę w temperaturze 310 stopni, na drugiej półce od dołu. Jeśli wasz piekarnik nie nagrzewa(...)lubi. Z tego przepisu robię 3 pizze, każda około 30 cm. W tym wpisie pokaże wam pizzę z różnymi dodatkami. To co? Zapraszam na pizzę :) Ciasto: 300 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 500 g. mąki pszennej typ 00 1 łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Sos pomidorowy
Agusiowe smakołykiZamiast tego, do ich przygotowania używa się naturalnych zamienników cukru, takich jak syrop klonowy, daktylowy czy stewia. Wegańskie desery bez cukru mogą być przygotowywane w różnych formach, takich jak ciasta, lody, czy batony energetyczne. Różnice między tradycyjnymi a wegańskimi deserami bez cukru Wegańskie desery bez cukru różnią się od tradycyjnych słodkości pod kilkoma względami. Przede wszystkim, nie zawierają one składników(...)pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli. Proces przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki, wylej do foremki i piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Wegańskie ciasto marchewkowe: Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 1 szklanka mąki, 1 szklanka mąki owsianej, 1 szklanka puree z jabłek, 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ugotowane pozamiatane