ciasto - 163812 przepisów (strona:1495/10921)

Cytrynowiec 152

prawda jesień kojarzy się może z cięższymi ciastami typu sernik czy szarlotka z cynamonem, ale mimo to u mnie zagościło lekkie orzeźwiające ciasto cytrynowe. Zrobiłam je z prostego powodu, a mianowicie nadmiaru cytryn które kupiłam i nie chciałam by się zepsuły. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc wypiek(...)duże jajka 0,5szkl cukru kryształu  3/4szkl mąki pszennej tortowej  1/4 szkl mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast Poncz do nasączenia biszkoptu: 0,5szkl przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny  2 łyżeczki cukru Masa budyniowa: 300ml przegotowanej wystudzonej wody 100ml soku z cytryny  200g cukru kryształu

Waniliowe Improwizacje
SZYBKA SZARLOTKA CYTRYNOWA Z MIGDAŁAMI 65

Najlepsze do porannej kawki. Ciasto kruche z lekko cytrynowym posmakiem, jabłka koniecznie z cynamonem. Ciasta nie trzeba schładzać ani zamrażać. Jabłka tylko ścieramy na tarce ( najlepiej w robocie kuchennym ). Ciasto mąka pszenna 680 g lub mąka pszenna 600 g + 80 g mąki migdałowej cukier 210 g masło lub margaryna 200 g 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia(...)cynamon Blaszka 32 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko z pieluszką i odcisnąć nadmiar soku. Ciasto. Tłuszcz wyjąć z lodówki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą

Smaczne moje
Rogaliki z jabłkami, orzechami i marchewką 84

minut i znowu będą jak świeżo upieczone. Polecam te rogaliki na każdą okazję - od miłego wieczoru przy filiżance herbaty, aż po święta w rodzinnym gronie. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 110 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła (miękkiego) 3 łyżki oleju 100 ml jogurtu 1 jajko kilka kropli ekstraktu z wanilii Farsz(...)jogurtu i dalej ubijać do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ekstrakt waniliowy, następnie ręcznie lub z pomocą miksera z końcówkami typu hak, zagnieść miękkie ciasto.  Jeżeli ciasto wychodzi zbyt twarde, można dodać odrobinę więcej jogurtu. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na blacie podsypanym mąką

Świat Ciasta
Przepis na zdrowy chleb orkiszowy – poznaj tajemnica domowego wypieku 77

rodzajów pieczywa, które możemy przygotować w domowym zaciszu. Mąka orkiszowa, będąca podstawą tego wypieku, wyróżnia się wyjątkową poziomyą odżywczą i ma więcej białka niż tradycyjna mąka pszenna. Proces fermentacji ciasta orkiszowego wymaga szczególnej uwagi i cierpliwości . Własnoręczne przygotowanie chleba jest to oszczędnośći pewność co do jakości składników i brak niepotrzebnych dodatków (konserwantów i polepszaczy). Najważniejsze zasady przygotowania domowego chleba orkiszowego(...)Ziarna słonecznika (opcjonalnie) – 50g Ziarna dyni (opcjonalnie) – 50g Płatki owsiane do posypania – 30g Profesjonalne wyposażenie piekarnicze mocno ułatwia proces wypieku . Ważne znaczenie ma odpowiednie wyrobienie ciasta – zbyt krótkie spowoduje, że chleb będzie zbity, a zbyt długie może zniszczyć strukturę glutenu. „Właściwie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i delikatnie kleiste” – to zasada, którą kierują się mistrzowie

Czynniki pierwsze
Ciasto kajmakowe na herbatnikach 108

Pyszne i szybkie ciasto kajmakowe na herbatnikach. To super pomysł na ekspresowy deser, który można przygotować w 15 minut. Artykuł Ciasto kajmakowe na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Śmietanowiec z musem porzeczkowym 126

Śmietanowiec z musem porzeczkowym to pomysł na pyszne ciasto, które łączy w sosie delikatność i wyrazisty smak. To idealny deser na każdą okazję. Połączenie puszystego biszkopta z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady i musu porzeczkowego smakuje naprawdę świetnie. Ciasto śmietanowiec z musem to super pomysł na święta, a także każdą inną okazję w ciągu roku! ŚMIETANOWIEC Z MUSEM(...)tarce o małych oczkach. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i wymieszać. Połowę przygotowanego kremu wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić pozostały krem. Artykuł Śmietanowiec z musem porzeczkowym pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Bułki pszenno-żytnie na poolishu 90

naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne i delikatne. Skórka natomiast staje się cudownie chrupiąca. Dzięki pre-fermentowi(...)ciasto ma doskonałą strukturę – pieczywo nie kruszy się, jest elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Niezależnie od tego, czy pieczesz bułki, chleb czy bagietki, poolish sprawdzi się doskonale jako fundament każdego przepisu. Bułki pszenno-żytnie na poolishu – idealne do wszystkiego! Łatwe do przygotowania wieczorem! W przypadku bułek pszenno-żytnich zastosowanie poolishu ma dodatkową zaletę – mąka żytnia, mimo że jest cięższa

codojedzenia
Makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem 98

Pyszny makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem przygotowany z gotowej masy makowej. Dzięki temu jest bardzo szybki w przygotowaniu. Przełożony delikatnym kremem śmietankowym i wykończony kajmakiem. Ciasto wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Ten pyszny makowiec idealnie sprawdzi się na święta, ale także na inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam(...)wypróbowania przepisu.  MAKOWIEC Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I KAJMAKIEM CIASTO MAKOWE 5 jajek 850 g gotowej masy makowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g kaszy manny szczypta soli KREM ŚMIETANKOWY 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody DODATKOWO 1/2 puszki masy krówkowej migdały Wykonanie Do miski

Alle Dobre!
Bułki pszenno-żytnie na poolishu 90

naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne i delikatne. Skórka natomiast staje się cudownie chrupiąca. Dzięki pre-fermentowi(...)ciasto ma doskonałą strukturę – pieczywo nie kruszy się, jest elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Niezależnie od tego, czy pieczesz bułki, chleb czy bagietki, poolish sprawdzi się doskonale jako fundament każdego przepisu. Bułki pszenno-żytnie na poolishu – idealne do wszystkiego! Łatwe do przygotowania wieczorem! W przypadku bułek pszenno-żytnich zastosowanie poolishu ma dodatkową zaletę – mąka żytnia, mimo że jest cięższa

codojedzenia
Chaczapuri 116

Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wsypać pozostałą mąkę pszenną, sól, wlać oliwę z oliwek i wyrabiać składniki przez 10 minut, na małych obrotach miksera. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny , podzielić na 4 części i każdą z nich uformować(...)kulkę. Kulki z ciasta podsypać mąką pszenną i rozwałkować na placki wielkości 35 na 20 centymetra każdy. Brzegi każdego z placków lekko zawinąć ku środkowi, nadając plackowi kształt łódeczki, po czym każdą z uformowanych łódek nakłuć w kilku miejscach widelcem. Łódeczki z ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut . Kolejno, brzegi wyrośniętych

MeCooks
Pizza z airfryer 137

jako mini piekarnik i sprawdza się bardzo często do odgrzewania dań. Lubię też przygotowywać w niej i testować nowe przepisy, choćby ta pizza. Airfryer doskonale sobie tu poradził a ciasto wyszło bardzo fajnie chrupiące – jeśli więc lubicie taki efekt to polecam ten przepis! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PIZZA Z AIRFRYER Składniki(...)sztuk: ciasto: 600g mąki włoskiej do pizzy typ 00 3 dag drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 300ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 200g startego sera, który dobrze się rozpuszcza

Dorota Smakuje
Chleb orkiszowy na drożdżach 98

wody odlanej z całości. Rozmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do zaktywowania drożdży w ciepłe miejsce (15 min). Wszystkie składniki przełóż do misy robota i wyrabiaj hakiem do ciasta przez ok. 10 min. Ciasto powinno być lepiące ale zacząć nieco odchodzić od brzegów misy. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce (ok. 90 min). Po wyrośnięciu(...)wymieszaj ciasto łyżką, uwalniając pęcherzyki powietrza. Przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Przykryj foliową reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik ustaw na 220°C, grzanie góra-dół. Wstaw do środka naczynie z wrzącą wodą, po to aby w trakcie pieczenia w piekarniku unosiła się cały czas para wodna

Słodki Blog
Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym 76

ciasto było po prostu genialnie w smaku, ale nie mogło być inaczej bo czekolada i gruszki stanowią bardzo zgrany duet. Dorzuciłam do tego jeszcze aksamitny krem budyniowy, który nadał ciastu lekkości i uwierzcie mi, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba. No może poza kolejnym kawałkiem tego rozkosznego ciasta.  Ciasto czekoladowe (na blaszkę 23x33 cm):  250 g masła(...)dodaniu każdego miksuję ok 2 minut. Do gładkiej masy dodaję na zmianę mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko i miksuję aż się wszystko połączy. Gotowe ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście