Kapuśniak z kiszonej kapusty 185zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone grzyby wraz(...)dnie naczynia). Kontynuujemy powolne gotowanie przez kolejne 2 – 2,5 godziny. Z wywaru usuwamy seler oraz por (o ile się nie rozgotował). Wyjmujemy również golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy z powrotem w zupie. Dodajemy również kminek i cząber. Wędzony boczek oraz obraną cebulę kroimy w drobną
Kulinarna Pokusa
Grillowany łosoś z warzywną sałatką 251wystygnięciu – dopiero wówczas należy je osolić. Łososia solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni grillowej na średnim ogniu rozgrzewamy niewielką (2-3 łyżki) ilość oliwy i kładziemy łososia mięsem do dołu. Grillujemy umiarkowanie intensywnie przez 7-8 minut, odwracamy skórą do dołu i grillujemy kolejne 7-8 minut. Zdejmujemy z patelni, pozwalamy odpocząć mięsu przez kilka minut, po czym
Kulinarna Pokusa
Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku 180suszonego w płatkach (solidne) Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki). Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz pozostały czosnek. Całość umieścić w rękawie
Di gotuje
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 172Gdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie(...)drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto
Karo in the Kitchen
Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 215kojarzących nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Może pora na coś nowego? Sandacz to słodkowodna jak karp, ale w przeciwieństwie do karpia – mięsożerna ryba. Smakuje zupełnie inaczej. Jego mięso jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku jak w przypadku karpia – sandacz nie lubi płycizn i mułu, woli(...)mocno natlenione obszary wodne o twardym dnie. Nie sprawi też trudności w jedzeniu – mięso sandacza ma naprawdę niewiele ości. Koniecznie spróbujcie w tym roku sandacza w sosie z borowików – to mniej niż 30 minut pracy! SOS Z BOROWIKÓW Mrożone prawdziwki najczęściej kupujemy już odpowiednio pocięte – nie trzeba z nimi nic robić, wystarczy grzyby rozmrozić na sicie i odcisnąć delikatnie
Karo in the Kitchen
Pałki kurczaka z piekarnika 141łyżki posiekanej kolendry szklanka tartej bułki 80 g startego sera Dziugas tłuszcz cytryna Przygotowanie Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem. W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie(...)panierowałem je w bułce z serem. Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny
R'n'G Kitchen
barszcz czerwony po mojemu 465jałowiec, akacja i jeszcze inne. W ten sposób ocet balsamiczny nabiera niepowtarzalnego zapachu, koloru i smaku. Młody ocet balsamiczny o wodnistej konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny
w mojej kuchni
PIERŚ Z KURCZAKA Z OPIEKACZA MARYNOWANA W CZOSNKU 227Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Zanurzyć kawałki piersi w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Opiekacz nagrzać (użyłam opiekacza Dezal ), układać na nim kawałki mięsa. Piec mięso około 10 minut
Zrób to smacznie
Mięso mielone z pomidorami i makaronem kukurydzianym 205Szybka i bardzo smaczna propozycja na obiad. Przygotowuje się go w zaledwie 15 minut. Polecam! Składniki: 200g mięso mielone drobiowe 1/2 puszki pomidorów krojonych 50g suchego makaronu kukurydzianego przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy pomidory. Czekamy, aż zaczną wrzeć. Wrzucamy(...)mięso mielone. Przyprawiamy. Smażmy ok. 5-10 minut. Następnie wrzucamy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy całe danie. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski 251Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty. Przygotować 4 papryki, odcinając im wierzch i czyszcząc środek. Ugotowany(...)ryż wymieszać z mięsem, dodać roztrzepane jajko. Nafaszerować papryki, ustawić w brytfannie, odcięte wierzchy kładąc osobno, wszystko polać oliwą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia każdą paprykę posypac startym serem. Sos: Pokroić w grubą kostkę pozostałe 1/2 cebuli i paprykę – może być czerwona, lub zielona, dla lepszego efektu kolorystycznego. Smak pozostanie
stajnia gołębie od kuchni
Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście 194Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście to danie z piekarnika, które załatwia za jednym zamachem sztukę mięsa i sałatkę na obiad 😀 choć przyznam, że genialnie do niego pasuje jeszcze jakaś zielenina, dlatego dobrze jest dodać, np. mix sałat z warzywami… Artykuł Kurczak z ziemniakami na czerwonej
Kolorowy Przepisownik
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku! 189Ułóż na nich piersi z kurczaka, posmaruj marynatą i owiń boczkiem. Dno naczynia do pieczenia wysmaruj pozostałą marynatą, ułóż w niej przygotowane wcześniej mięso. Włóż do piekarnika w 2/3 wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni. W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez kielecki(...)cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru. Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym. Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś z kurczaka? Wystarczy mieć
kuron.com.pl
Papardelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 252Papardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na spotkanie w gronie najbliższych. Suszone pomidory nadadzą temu daniu głębi, a kolorystyka skusi każdego. Listę składników oraz przepis przedstawiam poniżej. Składniki 250 g makaronu Papardelle 250 g kurczaka 3-4 ząbki czosnku 1 cebula
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 199odkrój tłuszczyk i białe błonki, pokrój w plastry a potem w paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z patelni. Krok 4 Wytrzyj patelnię, rozgrzej(...)przypalił. Rozbij dwa jajka do miseczki, rozmieszaj widelcem i wlej do ryży. Mieszaj tak żeby ziarenka pokryły się jajecznicą. Krok 5 Wsyp do ryżu groszek. Zamieszaj. Następnie dodaj mięso, krewetki. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę. Podawaj. Artykuł Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Kurczak z warzywami w warkoczu z ciasta francuskiego + filmik 288słodka, curry Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę umytych piersi z kurczaka. 2. Następnie smażymy je na oliwie. Solimy, sypiemy dużo słodkiej papryki, curry, na końcu pieprz. Usmażone mięso odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. 5. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone(...)Paprykę kroimy w kosteczkę. 7. Rozkładamy ciasto francuskie na blasze, którą dodatkowo wykładam papierem do pieczenia. Dzielimy je na pół. Na każdej połowie na środku kładziemy trochę usmażonego mięsa, pieczarek, kukurydzę i paprykę, na wierzch ścieramy trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach, posypujemy słodką papryką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Krawędzie ciasta francuskiego z jednej
Kawa z mlekiem