łyżka majeranku 10 ml oliwy z oliwek 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szklanka wody Golonki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ewentualnie opalić nad ogniem jeśli mają włoski. Mięso lekko ponacinać nożem a następnie przygotować mieszankę przypraw: soli, pieprzu, papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku i majeranku. Gotową marynatą natrzeć mięso wcierając ją także dokładnie w miejscach nacięć. Golonki wstawić
Ola la LCHFWiedziałam, że wyjdzie dobra. Oryginalna zawsze będzie miała ten charakterystyczny smak, przez mięso, nic odkrywczego... Ale wegetariańska też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren
Kardamonovysolą i przyprawą do kurczaka, grillować na patelni grillowej (polecam patelnię grillową Ballarini , korzystam z niej od 8 miesięcy praktycznie codziennie a ona nadal wygląda jak nowa). Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to poukładać pomidorki pokrojone na pół, posypać 2 łyżeczki kukurydzy konserwowej i drobno pokruszony kawałeczek sera fety. Następnie poukładać kawałki(...)mięsa, posypać resztę kukurydzy, ser feta i groszki ptysiowe
Zrób to smaczniesól, pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, zalać je wodą, tyle, by ta zakryła mięso, dodać ziele, angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i gotować wywar na małym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania. W tym czasie
Zrób to smacznieprzygotowałam ją w czosnku niedźwiedzim i podałam z białą kaszą gryczaną i tartym gotowanym burakiem. Lubię proste przepisy, a pierś kurczaka to chudy, smaczny i szybki w przygotowaniu kawałek mięsa. Tym razem danie wykonałam w kilkanaście minut, a do kurczaka dodałam czosnku niedźwiedziego. Używacie w kuchni czosnku niedźwiedziego? Ma podobne właściwości do zwykłego czosnku, ale ma nieco delikatniejszy smak, który(...)kostkę, oprószyć solą i pierzem. Dymkę drobno pokroić. Liście czosnku niedźwiedziego wypłukać i również pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i po chwili dodać mięso. Podsmażyć kilka minut ciągle mieszając, a następnie dodać posiekany czosnek niedźwiedzi.Dusić pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodać jogurt i śmietanę, wymieszać i od razu podawać. Białą kaszę gryczaną
DietologSkładniki (na 1 porcję) - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)Mieszamy mięso mielone z drobno pokrojoną w drobną kostkę papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 2. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 4. Blanszujemy warzywa. 5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw. Burgery z kurczaka z papryką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpół szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego *** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Na podsmażone mięso wykładamy
Blog z ApetytemZębacz pasiasty, zębacz pospolity, zębacz smugowy - gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - spotykany również w Bałtyku. Mięso zębacza jest białe i jędrne. Jest bardzo smaczne i dlatego uchodzi za przysmak w wielu krajach. Dziś zębacza przygotowałam z sałatką w panko, ryba jest jędrna, mięsista, idealna na obiad czy wczesną kolację(...)panierka pochodząca z Japonii. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe niż te używane u nas. Dzięki panierce panko, obtoczone w niej mięso staje się znacznie bardziej chrupiące. Zębacz panierowany w panko. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis na kotlety schabowe inaczej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kotlety schabowe inaczej? Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję(...)wtedy rozbijać). Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim w pojemniku i szczelnie go zamknąć. Wstawić pojemnik do lodówki, by mięso marynowało się przez kilka godzin (a najlepiej całą noc). Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej
Kulinarne Przebojepiersią z kurczaka Makaron z kurczakiem to u nas klasyk, a w szczególności pojawia się wtedy, kiedy pierś z kurczaka zostanie z poprzedniego dnia i szukamy na nią pomysłu. Mięsa jest zbyt mało, żebyśmy się wszyscy najedli tak jak poprzedniego dnia, a w sam raz na to, żeby przygotować z niego coś kreatywnego! Do tego dania posłużyć może: kurczak pieczony(...)się w głowie, dlatego tak bardzo kocham sezon na jadalne kwiaty szczypiorku. Potrawka z kurczaka, taka na szybko, przygotowywana jest w zasadzie na bazie 2 składników. Wykorzystuję do niego mięso z kurczaka oraz śmietankę 30%. Dodatkiem są właśnie kwiaty szczypiorku. Inne przepisy z wykorzystaniem makaronu: Sałatka z kurczakiem Spaghetti z sosem pieczarkowym Szakszuka z makaronem Kanapka drwala Makaron z kurczakiem
MamaOskarkaząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Karkówkę myjemy i suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Mięso nacieramy musztardami oraz wszystkimi przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc) Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy olejem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku(...)nagrzanym do 190°C przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby wierzch mięsa się zarumienił. Podajemy na ciepło jako danie główne z ziemniakami lub kaszą bądź na zimno jako dodatek do kanapek
Qchnia po prostuokoło 280 g bez zalewy) 1 dymka (cebulka + szczypior) 4 łyżki poszatkowanego koperku 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy
Qchnia po prostupomidorków koktajlowych – 2 ząbki – 1 cebula – 1 pęczek szparag – grana padano do posypania (opcjonalnie) – 2 łyżki oliwy z oliwek – czarne oliwki marynata do mięsa – 1 sztuka piersi z indyka – 1 szt. czerwonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka miodu(...)sól i pieprz do podania: sałata i pieczone ziemniaczki Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Pierś indyka kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiartki. W miseczce mieszamy 2 łyżki
I LOVE LIFERisotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć! Taką kapustę robię jako dodatek do mięsa na obiad. Smaczna, lekka, bez zasmażki z odrobiną tłuszczu. Składniki: * 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg * 1 pęczek kopru * 1 łyżka topionej słoninki bądź masła * 1 cebula * sól, pieprz * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Kapustę umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam na 4 części i wycięłam głąb, pokroiłam(...)Przykryłam pokrywką. Dusiłam ok 15 minut na małym ogniu, kilkakrotnie przemieszałam. Na koniec posoliłam, dodałam posiekany koper i przyprawiłam do smaku pieprzem. Taką kapustę podawałam z mięsem na obiad. Notatki: * można stopić słoninkę na skwarki i na takim tłuszczu dusić kapustę, można zrobić lżejszą wersję dodając masło * przyprawiać wedle własnego smaku Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją