mięso - 63110 przepisów (strona:1456/4208)

KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 147

Kartacze to potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką

Kulinarne Fantazje Marioli
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 typowych i nietypowych pizz 166

PIZZA MARGHERITTA… NA CIEŚCIE Z KURCZAKA Tak, nie przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czytaj dalej PIZZA DIAVOLA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego(...)trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czytaj dalej PIZZA Z RESZTKAMI Z KURCZAKA Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Czytaj dalej Artykuł Hity Niedzielnego Kucharza

Niedzielny kucharz
Karkówka duszona z cebulą 158

naprawdę pyszny obiad, którym zachwycali się moi domownicy. To miód na moje serce. Bardzo cieszy mnie to, kiedy coś co przygotuję jest odbierane z takim apetytem! :) Karkówka - to przepyszne mięso, które nie potrzebuje wiele, aby smakowało najbardziej wybrednym. Wystarczy dodać kilka przypraw, których pochodzenie jest niezwykle ważne oraz w moim przypadku cebulę nadającą świetnego smaku, słodyczy i wyrazistości. Liść laurowy(...)wraz z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w półplasterki i dodajemy do karkówki, w momencie kiedy ta zrobi się miękka, a cała woda odparuje. Cebulkę chwilę przesmażamy z mięsem i ponownie dodajemy odrobinę wody, sól oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż cebula całkowicie zmięknie. Na koniec dodajemy masło i takim oto sposobem powstaje nam pyszny

MamaOskarka
Papryki faszerowane mięsem i pieczarkami 165

Składniki: 4 papryki 1 woreczek kaszy/ryżu 6szt pieczarek 1 cebula 100g mięsa mielonego  ser żółty 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie 1. Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu 2. Między czasie na patelni rozgrzej olej i zarumień pokrojoną w kostkę cebulę. 3. Dodaj mięso mielone i przypraw do smaku. 4. Na sam koniec dorzuć

FITBUuK
Duszona karkówka z kimchi 196

smażenia) Szczypiorek 1/2 cup Wody lub domowego bulionu Karkówkę kroimy w plastry (mi Panie w sklepie mięsnym pokroiły i przepuściły przez maszynę zwaną steaker), posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy mięso partiami na dużym ogniu aż złapie koloru i się skarmelizuje. Do patelni na której smażyliśmy mięso dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, po 2-3 minutach czosnek, kimchi, pokrojone w ćwiartki

Oslov.
Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem 159

doprawić solą i pieprzem. Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Na każdy nałożyć porcję szpinaku i kawałek koziego sera. Następnie zawinąć i spiąć szpikulcami do mięsa. Każdą roladkę posmarować oliwą z oliwek i obtoczyć w sezamie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Smacznego (adsbygoogle

Oryginalny smak
Polędwiczki w sosie grzybowym 185

Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 8-10 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju Wielkopolski kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos grzybowy: 600g leśnych podgrzybków 1 cebula 1 ząbek(...)wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły. 2. Sos grzybowy: Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć, następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do zredukowania

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami 404

sera feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4   ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać    łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami

Wanilia i Kardamon
Udka w cebulowej , chrupiącej panierce 153

papryki ostrej 1/2 szklanki wody gazowanej Udka dzielimy na części . W dużym ganku zagotowujemy wodę , zdejmujemy z gazu , wkładamy do niej udka . Trzymamy do ostygnięcia . Ten zabieg powoduje ze mięso będzie bardziej soczyste i przy kości szybciej się dopiecze . Studzimy , solimy . W misce łączymy ze sobą składniki z listy „ciasto”. Cebula dodana do ciasta musi być starta

Ogrodnik w podróży
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 180

śródziemnomorskiej nucie to świetne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Łatwość przygotowania i minimum sprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp Miodu lub syropu klonowego 6 Ząbków czosnku 1 tbsp Oliwy(...)oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez ok. 20-25 min. Następnie zdejmujemy przykrycie

Oslov.
Bliskowschodni ryż z kurczakiem 194

Garam Masala (opcjonalnie) 1 tsp Soli 2 Laski cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego) 3 tsp Rodzynek Masło klarowane (do smażenia) Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny (najlepiej całą noc). Jeżeli mamy mało czasu możemy lekko naciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze głębiej. Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna(...)współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso z obu stron (najpierw stroną ze skórą), aż nabierze koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i garam masala. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Przekładamy ryż

Oslov.
Smażony ryż w ananasie 221

randkę lub gdy chcesz kogoś zaskoczyć. Świetnie zbilansowane smaki słony, kwaśny, pikantny i słodki sprawią, że Wasze ślinianki będą krzyczeć jeszcze, jeszcze! 300 g Ugotowanego ryżu 300 g Chudego mięsa z kurczaka lub indyka 1 Ananas 1 Czerwona Papryka 1 Mała cebula 1 Cebula Dymka ze szczypiorkiem 2 Jajka (opcjonalnie) 3 Ząbki Czosnku 1 łyżeczka Mielonego Imbiru 50 ml Soku(...)patelni rozgrzej olej. W miseczce roztrzep 2 jajka i usmaż je jak jajecznicę. Przełóż na talerz. Ananasa przekrój na pół, za pomocą noża i łyżki wydrąż z niego miąższ. Mięso, paprykę i ananasa pokrój w kostkę. Cebulę czerwoną i białą część dymki drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju kokosowym. Dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, sok z limonki, sos sriracha

Oslov.
Meksykańskie nuggetsy 205

Meksykańskie nuggetsy Macie ochotę na zdrowe nuggetsy? Meksykańskie nuggetsy z batatów i mielonego mięsa to ciekawa propozycja na imprezę jako tzw. finger food. Wystarczy zrobić je trochę mniejsze i wbić w nie wykałaczki i podać z ulubionymi sosami. Dodatkowo dobrze się mrożą. Alternatywa dla tradycyjnych mielonych. 250 g Mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 Średni batat 1 Mała czerwona

Oslov.
Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem 140

Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem Dziś na obiad przygotowałem przepyszne rustykalne pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem. Akurat pod ręką miałem mięso wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina. 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina

Oslov.
Pikantna Micha Śniadaniowa 157

nogi nawet po najcięższej nocy. Chlebki 1/3 cup Mąki z komosy ryżowej 1/3 cup Wody (mniej lub więcej) Szczypta soli Masło klarowane Ghee (do smażenia) Micha 300 g Mięsa mielonego wieprzowego 1 Papryczka chipotle (lub więcej jeśli chcemy bardziej pikantne) 2 Świeże pomidory (lub z puszki) 2 Ząbki czosnku 1 łyżeczka Wędzonej papryki Natka pietruszki Masło klarowane Ghee (do smażenia(...)placki. W międzyczasie pokrój jedną papryczkę chipotle lub więcej oraz pomidory (jeśli używasz świeżych). Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż to wszystko razem na maśle klarowanym ghee. Dodaj mięso, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wyłóż farsz na miskę, polej z wierzchu jogurtem i skrop sokiem z cytryny. Dołóż jajko i chlebek, a wszystko obsyp płatkami chili. The post Pikantna Micha Śniadaniowa

Oslov.