mięso - 63110 przepisów (strona:1464/4208)

Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 189

podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych borowików(...)oddzielić liście. Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle.  Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy. Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy

Niezły Młynek
UDZIEC INDYCZY PIECZONY NA MASEŁKU Z MARCHEWKĄ 185

ostra mielona papryka Wykonanie: *Udżca oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz obiema paprykami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.  * Do naczynia wkładamy mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Masło ścieramy na tarce o duzych oczkach, posypujemy wierzch mięsa. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. , kilkakrotnie mieszając zawartość. * Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem

Z Majeczką w kuchni
10 top przepisów w szkolnym roku 253

jedząc te same potrawy razem z nim. Dziecko bierze przykład z rodziców. Natomiast wszystkie dzieci lubią naleśniki! Moje jedzą naleśniki na słodko i wytrawnie. Gotując zupy często z gotowanego mięsa przyrządzam krokiety …Są to stosy krokietów, bo moje dzieci bardzo je lubią i pieszczotliwie nazywają krokietkami. Naleśniki na słodko z serem czy dżemem to również masowa produkcja. Na drugi(...)dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne – można je przyrządzać w dużych porcjach. Co jeszcze lubią dzieci

codojedzenia
Pulpeciki drobiowe z kaszą jaglaną 203

Delikatne mięso z indyka połączone z równie delikatną kaszą a zarazem sprytny sposób by przemycić do potrawy kaszę.  By nieco zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty.   Przepis na surówkę znajdziecie tu klik   400 g mielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto ze śliwkami 237

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru

kuchnia doski
Indyjski kurczak 152

Indyjski kurczak Indyjski kurczak , kolejny sposób na to jak ciekawie przyrządzić kurczaka . Jak wiadomo to mięso bardzo często gości na naszych stołach i nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić . Przepis banalnie prosty , a do tego nieziemsko pyszny . Polecam szczególnie amatorom smaków Indii . Moje chłopaki uwielbiają te aromaty , a także kolory i smak tych potraw . Taka odmiana od szarej

Ogrodnik w podróży
przetwory - sos paprykowo pomidorowy 200

dlatego zawsze można dodać kilka dodatków i będziecie mieli wszystko co chcecie. Następnie gdy tylko nadejdzie ten moment, możecie otworzyć słoiczek i gotowe. Dodatki ryż, kasze czy makarony, z mięsem lub bez mięsa i ... tylko Wasza wyobraźnia Was ogranicza. Składniki: 2 cebule 0,5 kg papryki 0,5 kg pomidorów pęczek bazylii  2 łyżeczki czosnku granulowanego  1 łyżeczka

Gotowanie z pasją
Pulpety z cukinią w sosie z kaniami 187

grzybów kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Pulpety: Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa. Cukinię myje, nie obieram jej i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody(...)Cukinię dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję parmezan, koper, bułkę tartą, sól, pieprz,przyprawę do kurczaka, papryczkę. Całość wyrabiam i formuję nieduże pulpety. Obtaczam w mące pszennej. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch i zagotowania.  Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone grzyby kanie

wesoła kuchnia
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 251

wodę w międzyczasie 2-3 razy. Następnie ugotuj go w świeżo nalanej wodzie przez około 15 minut. Ostudź, obierz skórę, odetnij płetwy, pozbaw go ości i pokrusz do salaterki mięso. Świeżego dorsza ugotuj również w wodzie, jednak nieco krócej — jakieś 5-7 minut. Ostudź, pozbaw skóry oraz ości i oddziel mięso, które możesz odsączyć dodatkowo z nadmiaru wody na papierowym

Food Square
Pulpety z łopatki wieprzowej w papryce czerwonej 170

już tak. Gdybyście szukali przepisu na paprykę, znajdziecie go na blogu. Dzisiaj paprykę wykorzystamy do obiadu. Papryka nadaje pulpetom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 2 papryki czerwone Cebula dymka ( szczególnie zielona część ) Bulion/ woda 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy

Smaki Ewy
Potrawka z kurczaka z cukinią i serem 222

piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z młodą cukinią. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę, dodajemy mięso z kurczaka. Gdy mięso zmięknie dokładamy czerwoną paprykę, cukinię oraz kukurydzę. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut i podlewamy wodą.  Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Kasza z sezonowymi warzywami 190

innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twardawe. Odcedzić. Paprykę, i cukinię obrać i pokroić(...)Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną a pomidor się rozpadnie. Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie połączyć ze sobą kalafiora, fasolkę, resztę warzyw i ugotowaną kaszę. Dorzucić mięso i chwilę całość przesmażyć, aż warzywa całkiem zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i ulubionymi ziołami. Na koniec danie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką

My simple kitchen
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 185

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z

Korniszonki
Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) 171

zasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark . Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy. Składniki 1 kg udek z kurczaka 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark 200 g pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej(...)ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Fasolka szparagowa a'la bigos 215

Łowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego             Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny(...)wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie (około pół szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania