kapusty pekińskiej pikantny keczup majonez przyprawa gyros sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kroimy w kostkę, intensywnie oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cała woda wyparuje z mięsa. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie warzywa drobno kroimy, kukurydzę i ogórki odsączamy na sicie. Układamy kolejno w salaterce: mięso z kurczaka czerwona cebula
Pani na deserrollsy z szynką Rollsy z łososiem i szpinakiem Keto sushi keto chipsy a’la prażynki Krakersy serowe gniazdka bekonowe rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami rolada serowa z mięsem mielonym paszteciki serowe paszteciki serowe z mięsem mielonym jadalne miseczki serowe tacos w serowych muszlach szparagi w boczku mini pizze z cukinii kotleciki cukiniowo-indycze keto bruschetta Rolada szpinakowa
Ola la LCHFwydarzeń towarzyszących targom. Pawilon “ Niepodległa Polska Smakuje ” zaprasza na V Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR. Dzięki sfinansowaniu tego wydarzenia przez Fundusze Promocji Mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka , warzyw i owoców, krakowianie którzy przybędą na ul. Balicką 253. Będą mogli obserwować konkurs kulinarny w którym między innymi wezmą udział blogerzy : Ania z bloga(...)szkół gastronomicznych będą rywalizować w przygotowaniu niespodzianek kulinarnych w oparciu o potrawy kuchni regionalnej z Małopolski. Pokazy kulinarne Najlepsi kucharze z całej Polski, pokażą swoje pomysły na wykorzystanie mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego czy owczego. Wszystkich tych potraw będzie można spróbować. Na przybyłych będą też czekać eksperci, którzy wytłumaczą wszystko co związane z w/w produktami. Zapraszam ! Niepodległa Polska Smakuje
Kuchnia na wzgórzuBavette to część łaty wołowej. Delikatne, jędrne oraz miękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek(...)uzyskamy wysmażenie medium. Jeżeli lubisz stek “well done”, czyli dobrze wysmażony, smaż po 4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, aby do przewracania nie używać widelca, ponieważ z mięsa może wypłynąć cały sok. Nasz stek odstawiamy na około 5 minut, aby odpoczął. W międzyczasie na talerz układamy mix sałat oraz pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Stek kroimy w cienkie
Programista w kuchniDawno nie jadłem gotowanego mięsa. Wiadomo, że jest zdrowe, jednak jakoś z czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo(...)około 20 minut oczyszczone piersi z kurczaka. Po upływie około 10 minut do bulionu dodajemy także pokrojone w paski pieczarki oraz drobno poszatkowaną cebulę. Po 20 minutach wyciągamy mięso i odlewamy bulion, tak aby pozostało około 150 ml. Na tym etapie możesz także wyciągnąć parę plastrów ugotowanych pieczarek, które posłużą do dekoracji. Bulion z pieczarkami i cebulą blendujemy dokładnie
Programista w kuchniulubionymi przyprawami. Ja tym razem wybrałem przyprawę do kurczaka po staropolsku. Kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Usmażone mięso wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek i ulubione przyprawy (w moim przypadku: czosnek granulowany, pieprz cayenne i sól). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kolejnym krokiem(...)jest zmielenie wszystkiego w maszynce do mięsa. Oczywiście można użyć blendera. Po przygotowaniu naszego pasztetu wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. Gdyby okazał się zbyt suchy wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek. A tak prezentuje się pasztet na kanapce
Programista w kuchnimojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej strony, jeżeli wolicie średnio wysmażony
Programista w kuchnitarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy je przez folię spożywczą lub woreczek, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. W jednej miseczce przygotowujemy roztrzepane jajko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Nasze mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety
Programista w kuchnilubisz grillowane warzywa oraz drób to serdecznie polecam sprawdzić ten przepis. Oczywiście zamiast podudzia możesz zrobić w ten sam sposób skrzydełka. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy obrać warzywa, doprawić mięso i włożyć wszystko na godzinę do piekarnika. Składniki 500 g podudzia z kurczaka (4 szt.) 200 g pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 pora(...)Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy ze sobą sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki
Programista w kuchnikostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Oczywiście możesz użyć innych przypraw, które lubisz. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym przez około 10-15 minut, do momentu odpowiedniego zarumienienia się mięsa z każdej strony. Pierś z kurczaka układamy w pojemniku na liściach świeżego szpinaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Całość(...)dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem czosnkowym polewamy wcześniej usmażone mięso. Wartości odżywcze Energia: 728,6 kcal Białko: 60,1 g Tłuszcz: 27,5 g Węglowodany
Programista w kuchnipieczenia. Przygotowanie obiadu zajmuje około 20 minut, następnie 45 minut pieczemy i można jeść. Oczywiście podane przeze mnie warzywa możesz zmodyfikować i wybrać te, które lubisz najbardziej. Tak przygotowane mięso z warzywami świetnie pasuje zarówno do kaszy jaglanej (na zdjęciu), kaszy gryczanej, ryżu czy nawet makaronu razowego. Składniki 400 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona(...)czosnek granulowany). Wszystkie warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę/paski. Dodajemy do rękawa, który skręcamy z odrobiną powietrza i dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze rozeszły się po całym mięsie i warzywach. Rękaw wiążemy za pomocą załączonych sznureczków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 185 stopni Celsjusza przez około 45 minut
Programista w kuchniMasz ochotę na smaczny obiad? Spróbuj przygotować pierś z kurczaka w piekarniku z panierką z chipsów. Wystarczy obtoczyć mięso w mące, jajku, a następnie w drobno pokruszonych chipsach i włożyć je do piekarnika na 40-45 minut. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Osobiście użyłem chipsów paprykowych znanej marki, ale myślę, że świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne(...)roztrzepane widelcem jajko z solą i pieprzem, a do trzeciej pokruszone drobno chipsy. Pierś z kurczaka panieruj z każdej strony w mące, jajku, a następnie w chipsach. Tak przygotowane mięso wkładamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-45 minut
Programista w kuchniwodą, pozbywamy się zbędnego tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Na patelnię wrzucamy masło klarowane lub olej i porządnie rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, cebulę oraz mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie na patelnię dodajemy dynię, sól, pieprz i mleko kokosowe. Całość dusimy pod przykryciem około godziny, aż mięso zmięknie, co jakiś czas mieszając. Przed
Programista w kuchni