Smaczna potrawka z dyni i pietruszki. Można ją zjeść samodzielnie lub podać jako dodatek do mięsa. 2 porcje lub 4, jako dodatek do mięsa: 300 g dyni piżmowej 1 większa pietruszka 1 mała cebula 120 g konserwowej ciecierzycy (pół puszki) 100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu 100 g mleka kokosowego ok. 4-6 brukselek opcjonalnie: kilka różyczek brokuła
Kucharzycazgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec duszenia dodaj oliwki. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with chorizo and pepper (6 servings) Ingredients: 6 chicken legs
karmelowydanie obiadowe czy na zimno w formie sałatki, zawsze cieszy się dużą popularnością. Sałatka makaronowa z brokułem, pomidorkami i pesto Sałatki makaronowe przygotować możecie z dodatkiem warzyw, owoców morza, mięsa czy sera. Są sycące i smaczne . Ja zazwyczaj sałatki makaronowe robię z warzywami i kurczakiem. Tym razem nie dodawałam jednak żadnego mięsa a jedynie same warzywa. Warzyw też nie było
mecookslubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana na twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw. Wstawić(...)lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem. Najpierw wzdłuż, potem skierować nóż, w dół i w górę. Tak jakby na krzyż. W powstały otwór, włożyć ciasno jajka. Tak przygotowany schab, włożyć w folię do pieczenia. Polać olejem i zamknąć folię. Schab w folii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykitysiące! ). CO TO SĄ ZAPUSTY? Nie wiem czy wszyscy wiecie, ale Zapusty to właśnie Karnawał, czy okres poprzedzający Wielki Post. Karnawał z włoskiego ‘carnevale’ oznacza „pożeganie z mięsem”, „mięso żegnaj. Zaczynają się one w Święto Trzech Króli, a kończą w Środę Popielcową. Już od dawien dawna karnawał był uprzywilejowaną porą do organizacji wszelkiego rodzaju uczt i widowisk. W oczekiwaniu
Ostra na Słodkokaszy białej ) 2 łyżki otrębów (opcjonalnie; u mnie otręby 4 zbóż ) Ponadto: tłuszcz do smażenia Umyte oraz osuszone piersi należy pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć przyprawami. Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa oraz kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach gryczanych połączonych z otrębami. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. (Czas smażenia zależy
Di gotujeduża łyżka masła 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Piersi z kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości . Najlepiej zrobić niezbyt małą , tak żeby nie zgubić smaku mięsa w sosie Cebulę siekamy dowolnie . Czosnek wyciskamy praską , a dynię obieramy i kroimy w drobniutką kostkę . Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy kurczaka , gałkę muszkatołową , kurkumę , miód , dynię , sól
Ogrodnik w podróżykażdego dnia, nie stojąc przy garach przez nie wiadomo ile czasu. Wystarczy, jednego dnia przygotować kilka półproduktów, a następnie wykorzystywać je na różne sposoby. Np. podgotowane lub podsmażone mięso możemy użyć zarówno do zapiekanki, jak i tortilli czy tarty. Podobnie sos pesto – jednego dnia można połączyć go z makaronem (np. tym który był gotowany do zapiekanki), a drugiego zapiec(...)grzance i schrupać z sałatką (do której można również dorzucić to samo mięso, które było w zapiekance). I już jest różnorodnie i smacznie, taki sposób gotowania jest mi właśnie bardzo bliski, bo np gdy gotuję jakiś sos to jednego dnia podaję go z ryżem i surówką, a drugiego dnia z kaszą i jakimiś innymi dodatkami i mam dwa różne
Cynamonowe szczęścieMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy
My World by Dagmara Rekgrochem. Na co dzień do kapusty dodawano głównie smażoną cebulę, czasem też fasolę lub groch. Na północy Podkarpacia podsypywano ją również garścią kaszy jaglanej lub jęczmiennej, by zagęścić potrawę. Mięso w kapuście gościło raczej rzadko. Prędzej były to skwarki ze słoniny użyte do maszczenia potrawy. Różnorodność smaków gotowanej kapusty tkwi również w używanych przyprawach i dodatkach. Często była to jedynie(...)groch łuskany oraz podsmażoną cebulę, na której przygotowana jest zasmażka z mąki i śmietany. Danie doprawione jest solą, pieprzem, kminkiem i ziarnami kopru. Stanowi doskonały dodatek do ziemniaków i mięsa. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Dębowa” i został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ”Pro Carpathia
Trzeci talerzpłatów makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion
Smak mojego domuekologią. W końcu wystrój lokali. Te wszystkie elementy składają się na fantastyczną całość, której kibicuję i którą podziwiam od lat. Możesz pomyśleć, że „przecież to buła z mięsem, nad czym tu się rozwodzić?”. Pierwsze moje pytanie – „a próbowałeś?” Czy wiesz, że.. Max-a bułki i sosy są na tyle wyjątkowe i lubiane, że można(...)już wyżej pisałam, to nie tylko fantastyczny smak (frytki z sosem serowym, jalapeno i czerwona cebulką są fantastyczne, a BBQ Sandwich, z sojowym produktem o nazwie Oumph! zamiast szarpanego mięsa, jest wręcz obłędny). Wyobraź sobie.. ..że czekasz cały rok na urlop. W końcu nadchodzi ten dzień, jedziesz do ukochanego członka rodziny (w moim przypadku do Babci). Wsiadasz wieczorem
SandraFrej.compieprzu białowieskiego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 puszka fasoli pinto wraz z zalewą 1 łyżka maki kukurydzianej 50 ml zimnej wody 300 g ulubionego makaronu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki. Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Czosnek rozgniatamy i kroimy na mniejsze części. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mięso wrzucamy na gorący olej
R'n'G KitchenZnamy spaghetti z mięsem i pastą z pomidorów a dzisiaj przedstawię skromniejszą wersję, bez mięsa z serkiem mascarpone. Lekkie i smaczne danie. Szybko można przygotować, więc ciekawa potrawa dla zapracowanych. Składniki 1/2 paczki makaronu spaghetti 300 g pieczarek pokrojonych w paski 250 g serka mascarpone 1/2 główki czosnku mały jogurt naturalny 2 łyżki masła … Czytaj dalej Spaghetti z mascarpone
gotuj ze mną