Kuchnia kresowa Składniki 250 g mielonego mięsa z gęsi 50 g płatków migdałów 10 g bułki tartej 1 jajko pęczek natki pietruszki słodka papryka gałka muszkatołowa olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie Płatki migdałów rozgniotłem, natkę pietruszki umyłem, osuszyłem, posiekałem. Mięso z gęsi zmieliłem, wymieszałem z połową bułki tartej, migdałami, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Uformowałem kotlety, obtoczyłem w reszcie
R'n'G Kitchenwtedy mąki ziemniaczanej (1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej). Wyrabia się, kształtuje rulony, odcina nożem skośne lub proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko z twarogiem lub zasmażką z bułki, na wytrawnie, z leczo lub gulaszem. Dzieci je uwielbiają! Moja rodzina także, od najmłodszych(...)się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego! * Ilość dodawania mąki pszennej może się różnić. Można nieco podsypywać kopytka, sami wyczujecie, że będzie taka potrzeba – wszystko zależy od rodzaju i wilgotności użytych do kopytek ziemniaków
Zasmakuj Kuchnitymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Zioła po wymieszaniu można przechowywać w zamkniętym naczyniu Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od pulpetów. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do mięsa wsyp przyprawę włoską, posiekaną zieleninę, jajko, tarty parmezan, wymieszaj. Formuj małe pulpeciki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w bułce tartej i odkładaj na blaszkę do pieczenia. Gdy wyrobisz(...)całe mięso, wstaw pulpety do piekarnika i piecz przez 15 minut (albo do czasu, aż pulpecik po przekrojeniu nie będzie różowy w środku). Krok 2 Sos. Posiekaj drobno papryczkę chili i czosnek. Przełóż płynnymi składnikami, oprócz masła orzechowego, do słoiczka, zakręć pokrywkę i mocno potrząśnij. Przelej sos do miseczki, dodaj do niego masło orzechowe i wymieszaj całość. Krok 3 Warzywne
Niedzielny kucharzcytryny 2 łyżki suszonego oregano 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka polewamy 2 łyżkami oleju roślinnego, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 45 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki
Qchnia po prostuczerwona papryka puszka kukurydzy 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki majonezu mały kubek jogurtu naturalnego sok z cytryny Groszek ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Mięso obrać z kości i skór. Mięso z kurczaka, ser żółty i paprykę bez gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić
Czerwień i błękitcukier i wymieszać. Na końcu wlać olej i jeszcze raz wymieszać. Surówkę z białej kapusty podajemy jako dodatek do obiadu. Surówka najlepiej smakuje z kotletami mielonymi, schabowymi lub pieczonym mięsem oraz tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Surówka z kapusty pasuje do mięs z grilla, jako dodatek do szaszłyków lub burgerów. Smacznego :) Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka do obiadu
Moja Książka Kucharskazawartość tłuszczu ale może być i kurze 1 łyżeczka gęstego majonezu 1 łyżeczka musztardy stołowej 3 łyżki wody sól , pieprz do smaku olej rzepakowy lub oliwa z oliwek Mięso przekładamy do miski , wbijamy jajko . Dodajemy majonez , musztardę , wodę , sol i pieprz do smaku . Wyrabiamy do połączenia składników . Formujemy zgrabne rumsztyki niezbyt grube . Każdy smarujemy oliwą z oliwek lub olejem
Ogrodnik w podróżyDziś przedstawiam Wam przepis na moją ukochaną kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze
karmelowyKurczak to mięso, po które sięgam najczęściej przygotowując obiady. Ma mało tłuszczu, szybko się je smaży oraz gotuje, a także ma dość neutralny i delikatny smak. Wystarczy je doprawić odpowiednio a następnie usmażyć, do tego szybka surówka i obiad gotowy. No właśnie. Najczęściej z kurczaka przygotowujemy piersi, ja dzisiaj zaproponuje roladki z pysznym farszem guacamole. Nie dość, że szybkie(...)nich posypujemy solą, pieprze, czubricą, a następnie nakładamy sporą łyżkę guacamole i zwijamy. Rolady obtaczamy w jajku, bułce, a następnie smażymy na gorącym oleju z obu stron by mięso się przyrumieniło i doszło w środku. Smacznego
Życie ze smakiempiekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem na dolną półkę . Wierzch osłaniamy folią aluminiową . Zapiekamy od około godziny do półtorej . Właściwie do czasu aż całkowicie odparują soki puszczone przez mięso i warzywa , a całość przypiecze się od spodu . Kotlet „Karczmarza” serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! Artykuł Kotlety ” Karczmarza „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysmaku. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, jednak mimo wszystko nie będziecie przekonani do użycia ostrej papryczki, doprawcie sos słodką papryką w proszku. Smacznego! Zobacz też: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron z bakłażanem i boczkiem Przepis na pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 5 białych surowych kiełbasek(...)papryczki chili pozbywamy się pestek i kroimy drobno. Składniki podsmażamy na oleju do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni. 2 Kiełbasę wyciskamy z osłonek, rozdrabniamy i wrzucamy na patelnię. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy przecier z pomidorów i dusimy około 15 minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą i dodajemy natkę pietruszki. 3 Dusimy ponownie około 5 minut. Makaron podajemy
Kuchnia BazyliiKarczek jest mięsem bardzo lubianym ,chyba przez większość. Można go przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Dzisiaj jeden z ciekawszych przepisów. Miałam okazję spróbować na kolacji u znajomych. Mięso pyszne:) Składniki ● 1 kg karkówki ● 500 g pieczarek ● 3-4 cebule ● 5-6 konserwowych ogórków ● sól, pieprz ● majeranek ● 3 łyżki przecieru … Czytaj dalej Karkówka po żydowsku
gotuj ze mnąwegańskiej pojawiają się zawsze na początku przygody z kuchnią roślinną. Często "świeży" weganin je dużo za dużo w obawie przed niedoborem białka, witamin i minerałów. Sięga po wymyślne alternatywy mięsa, mleka, serów. W miarę upływu czasu dochodzi do wniosku, że nie o ilość perfekcyjnie skomponowanych pokarmów chodzi i usilne zastępowanie roślinami produktów odzwierzęcych, a o prawidłowe wchłanianie wartości odżywczych(...)sprawę, że jest coraz bliżej poznania praw życia. I przyznaje, że nie zadziałoby się to, gdyby nie ta zmiana. Nie zaistniałyby te piękne życiowe transformacje bez wyrzeczeń żywnościowych (odrzucenie mięsa). Przez to warto przejść zajadając się pysznym daniem, jakie prezentuję poniżej. :-) Potrawa łączy w sobie: * makaron gryczany - doskonałe źródło białka roślinnego . Ziarna gryki zawierają 12 aminokwasów egzogennych , czyli
Jeść, by żyć w zdrowiusolą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki. Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo. Smacznego :) Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaBardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym
Bernika - moj kulinarny pamietnik