mięso - 63110 przepisów (strona:1465/4208)

Kopytka 181

kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy je dobrze odparować. Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków (można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy jajka, przesiane mąki i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Stolnicę oprószamy mąką i kolejno z każdej porcji formujemy wałeczki, które kroimy ukośnie na ok. 3 cm kawałki(...)specjalnych do mrożonek) i ponownie wkładamy do zamrażarki. Kopytka można podać jako samodzielne danie, np. polane ulubionym sosem, okraszone masłem lub z cebulką i skwarkami, albo jako dodatek do mięs, gulaszu… i nie tylko. Odsmażone na drugi dzień też mają zwolenników i nic nie tracą ze swoich walorów smakowych. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kopytka appeared

mojewypiekiinietylko
Klopsy + film 128

sosie własnym, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Klopsy znakomicie smakują podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.     składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka mąki czarny pieprz sól przepis(...)dużą patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulę, delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy

Smakowite Dania
16 przepisów na pastę do chleba 218

podana na krakersie-mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-przepis znajdziecie  tutaj Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min Nie wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu,lub z resztą pieczonego kurczaka???Potrawka się wam już przejadła,a szkoda żeby się zmarnowało.Mam dla was  pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa

Swojskie jedzonko
Drobiowe nadziewane „Maczugi ” , super obiad 145

smaku Smażymy na małej ilości tłuszczu , aż zmiękną i się zezłocą . Odstawiamy do wystygnięcia . Podudzia płukamy ,ściągamy z nich skórę . Nacinamy u dołu i delikatnie ,żeby nie porozrywać , podnosimy mięso, oddzielając od kości , tak żeby utworzyło koszyczek Wywracamy do góry nogami .Trudne nie jest , wystarczy trochę wprawy . Solimy , pieprzymy do smaku . Smażone pieczarki i cebulę , mieszamy z serem i upychamy

Ogrodnik w podróży
Buddha Bowl z soczystą piersią kurczaka, komosą i surowymi warzywami 148

miską przez miasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno(...)wersji z mięsem, w wydaniu wegetariańskim (z rybą lub owocami morza) czy całkowicie wegańskiej (z soją w postaci tofu lub tempeh, seitanem albo bogatymi w białko roślinami strączkowymi), miska Buddy jest pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, barw, faktur i smaku.   Bazę Buddha Bowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy

Karo in the Kitchen
zupa z kimchi i tofu 281

porcja na 3 – 4 osoby Składniki: kimchi 1 ziemniak 1/2 cebuli 3 – 4 ząbki czosnku kawałek wieprzowiny tofu sól cukier Czosnek posiekać w plasterki, cebulę w piórka, mięso pokroić na cienkie paseczki, ziemniaka i tofu w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę i kimchi. Przesmażyć, odsunąć na bok. Dodać mięso, zrumienić. Wszystko wymieszać i smażyć raem

stajnia gołębie od kuchni
Babka ziemniaczana 153

soli świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie:  Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, ale mięso za bardzo nie przysmażyło. Mięso przestudzić.  Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar

Codzienne Gotowanie
Risotto szafranowe z batatem i grillowany w tajskiej bazylii kurczak 105

podczas gryzienia. Na koniec dodaj masło, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj.  Pierś kuczaka dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny i świeżą  bazylią. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż mięso po około 8- 10 minut z każdej strony na średnim ogniu, lub po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu, a następnie 15 minut w rozgrzanym do 170 stopni(...)piekarniku. Mięso pokrój w plastry a na patelni grillowej podsmaż pokrojone na ćwiartki figi.  Podaj porcję risotto z kawałkami kurczaka, fig i pokruszonym, kozim serem. Udekoruj danie świeżymi ziołami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami 153

startą na dużych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i wino, dodać listki laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wlać słodką śmietanę, wrzucić kapary i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną

Oryginalny smak
Faworki 176

czynności tak długo aż ciasto zacznie być plastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Chociaż ja zdecydowanie nie lubię się tak przemęczać i wykorzystuję najczęściej patent z maszynką do mielenia mięsa (możecie o tym poczytać poniżej). Po kolejnym odpoczynku ciasta (tym razem w lodówce) należy przystąpić do rozwałkowania go bardzo cienko – najlepiej na 1 mm grubości :) Jeśli ciasto rozwałkujemy zbyt(...)lodówce. Niektórzy na przepis na faworki domowe mają taki patent (w tym ja najczęściej wykorzystuję właśnie ten sposób), polegający na tym, by po leżakowaniu przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa (przez sitko z grubymi oczkami). Należy po prostu przepuścić ciasto 3 razy przez maszynkę, dzięki czemu będzie się z nim potem łatwiej pracowało :) Stanie się super plastyczne i mniej wysiłku

Kulinarne Przeboje
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 129

mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 450g brukselki 100g mozzarelli sól masło do wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki pikantnego ketchupu 30g masła sól pieprz Wykonanie: 1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle

Szalona Kuchnia Eweliny
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 241

czubate łyżki serka Almette z chrzanem 1 cytryna (skórka i sok) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz grzanki Oddzielamy mięso pstrąga od skóry i ości. Rozgniatamy je delikatnie widelcem. Sprawdzamy, czy nie zostały nam jakieś ości. Ścieramy skórkę z cytryny. Mieszamy pstrąga z oliwą, serkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodajemy skórkę(...)tylko sklepu mięsnego. Okazało się, że taki jest – 2 km obok. Ekologiczni dostawcy, wyroby wędliniarskie robione na miejscu, fantastyczna jakość – jestem w stanie zapłacić więcej, jeść mięso raz-dwa w tygodniu, ale być pewna, że jest dobre i zdrowe. W takich sklepach robimy z mężem zakupy po pracy, a w weekendy mamy czas na inne aktywności. Nie zawsze

Poezja smaku
Pulpety w sosie grzybowym 161

sosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml(...)śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągamy z patelni, przekładamy na ręcznik papierowy.  2. Na tej samej patelni i tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy

Szefowa kuchni
Kurczak zapiekany z pomidorkami, mozzarellą i oliwkami 192

Może w końcu uda mi się upiec coś słodkiego, czekoladowego.... Pozdrawiam ciepło mimo aury za oknem i zapraszam na ekspresowy przepis w polsko-włoskim wydaniu... Składniki: ok. 800 g mięsa z udek kurczaka opakowanie mozzarelli mini mały słoiczek zielonych oliwek przyprawa do kurczaka oregano, czosnek, słodka papryka, rozmaryn, bazylia, sól i pieprz olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, przekroić

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania