Papryka faszerowana -A nadzienie zostało zrobione z tego co miałam w lodówce 333Potrzebne są 4 duże papryki ,ściąć czubek papryki i oczyścić Miałam resztki mięsa mielonego wieprzowego i drobiowego usmażyłam na patelni i doprawiłam przyprawami Znalazłam grzybki maślaki – 2 – oczyścić ,drobno pokroić i z cebulką usmażyć Teraz mięso mielone połączyć z grzybkami ja dałam jeszcze serek łaciaty który zalegał w lodówce i wymieszałam wszystko i doprawiłam. Kupiłam jedynie serek mascarpone
Moje Wyroby
Domowa kapusta kiszona w słoikach 210Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty
Korniszonki
Pieczone żeberka Korsarza 143Pieczone żeberka Korsarza Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli jest do nich jakiś ciekawy sos . Poniższy przepis jest moim wytworem . Uwielbiam bawić się w kuchni różnymi przyprawami i składnikami . A jeszcze bardziej lubię gdy efekt tej zabawy powoduje zachwyt domowników
Ogrodnik w podróży
Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup 205Zupa cheesburgerowa – bo ze składnikami, którymi cechuje się najlepszy cheeseburger Pyszna i sycąca, z mięsem mielonym, boczkiem i serem rozpuszczonym w śmietankowym bulionie. Doskonały pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny. Świetna na te chłodne wieczory. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa cheeseburgerowa (5-6 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
karmelowy
Zupa grzybowa z pulpecikami 141ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak 1,5 l bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Leczo warzywne z ciecierzycą 177Leczo warzywne to coś co mogłabym jeść bezustannie. Czasem daje do niego koncentrat, czasem mięso do tego chilli - dziś obyło się bez tych składników. Ale w chłodne jesienne wieczory mięso i chilli to idealny duet pasujący do tego leczo. Składniki: 1 cukinia puszka krojonych pomidorów 6 dużych ogórków kiszonych + około 1 szklanka wody spod ogórków 2 czerwone cebule
dlaSmaQ
Marchewka z rodzynkami i cynamonem 193chociaż jeszcze trochę czasu zajmie dorowadzenie jej do poziomu, jaki chciałabym na początek uzyskać. Dziś z doskoku proponuję pyszną marchewkę jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z neutralnymi mięsami - np. filetem kurczaka z patelni grillowej, pieczonym kurczakiem, czy gotowanym mięsem. Lekko słodka i pachnąca. Składniki (4 porcje) -500g marchwi -2 łyżki neutralnego w smaku oleju (rzepakowy, słonecznikowy
Zielona Kuchnia
Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku 171słodkiej w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzanym oleju podsmaż pierś pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy mięso się zrumieni dodaj pokrojoną marchew. Po 2 minutach wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się karmelizować, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż(...)wielu zwolenników, dlatego postanowiłem podzielić się recepturą na ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami . Jeżeli chodzi o mieszankę warzyw możecie używać dowolnej, nawet takiej mrożonej. Mięso zasadniczo też dowolne, warto stosować zawsze podobną mieszankę przypraw to gwarancja sukcesu. Zwłaszcza cynamon, który kojarzy się głównie ze słodkimi daniami tutaj robi kapitalną robotę. Bardzo fajnie
kuron.com.pl
Niepodległa Polska Smakuje czyli zaproszenie do Krakowa 165wydarzeń towarzyszących targom. Pawilon „ Niepodległa Polska Smakuje ” zaprasza na V Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR. Dzięki sfinansowaniu tego wydarzenia przez Fundusze Promocji Mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka , warzyw i owoców, krakowianie którzy przybędą na ul. Balicką 253. Będą mogli obserwować konkurs kulinarny w którym między innymi wezmą udział blogerzy : Ania z bloga(...)szkół gastronomicznych będą rywalizować w przygotowaniu niespodzianek kulinarnych w oparciu o potrawy kuchni regionalnej z Małopolski. Pokazy kulinarne Najlepsi kucharze z całej Polski, pokażą swoje pomysły na wykorzystanie mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego czy owczego. Wszystkich tych potraw będzie można spróbować. Na przybyłych będą też czekać eksperci, którzy wytłumaczą wszystko co związane z w/w produktami. Zapraszam ! Niepodległa Polska Smakuje
Kuchnia na wzgórzu
Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane 176których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od słowa „gnocco”, co oznacza grudę. We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem. W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle. Pycha! Polecam. (około 6 porcji) 1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych(...)pieprz gałka muszkatołowa Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku. Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części. Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy
Di gotuje
Dietetyczne spaghetti 171średnie cebule dwa ząbki czosnku filet z kurczaka 400 g cukinia 300 g pomidory w puszce łyżeczka przecieru pomidorowego 0,5 l wody sól pieprz oregano bazylia tymianek rozmaryn Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dorzucić przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać przecier
Karola gotuje
Soczysty schab w sosie musztardowo – cebulowym 335Każde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w sosie cebulowo musztardowym Miękki, soczysty schab w sosie cebulowo musztardowym to idealny pomysł na rodzinny obiad. Niesamowitego smaku dodaje mu sos cebulowo musztardowy . Do jego przyrządzenia potrzebujemy 4 łyżeczki musztardy francuskiej, 3 łyżki śmietany(...)sosie cebulowo musztardowym można podawać z ziemniakami z wody lub różnego rodzaju kaszami z dodatkiem surówek. Aksamitny sos cebulowo musztardowy z musztardy francuskiej i cebuli idealnie pasuje do każdego mięsa wieprzowego. Jest to doskonała propozycja na rodzinny niedzielny obiad oraz uroczyste przyjęcie. Artykuł Soczysty schab w sosie musztardowo – cebulowym pochodzi z serwisu Sierotka Marysia w Kuchni
sierotka maRysia w kuchni
Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami) 302Jest to danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta. Mięso: 1/2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka Kapusta: 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g suszonych śliwek 1 cebula olej sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe(...)majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty. 3. Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło. 4. Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przed podaniem dekorujemy zieleniną
Szefowa kuchni
Krupnik 171około 40 minut. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy udka, oddzielamy mięso od kości i wrzucamy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką
Oryginalny smak