rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 ogórka wężowego 500 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka estragonu makaron sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, gotujemy ze dwa kwadranse. Mięso usuwamy. Usuwamy szumowiny, dodajemy obrane marchewki, związany por, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liście
R'n'G Kitchentortilla, ryżem, kaszą lub chipsami nachos. Osobiście bardzo lubię to danie za swoją prostotę i pyszny smak. Polecam wersję zapiekaną w plackach z serem. SKŁADNIKI : 500 g chudego mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 0,5 l bulionu ( może być troszkę mniej ) 1 łyżka ostrego ketchupu 4 ząbki(...)PRZYGOTOWANIE : Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i paprykę, chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy mięso i ciągle mieszając wlewamy bulion. Prużymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier i całe przyprawy. Danie prużymy na małym ogniu około 15 minut. Do burrito dodajemy na koniec ketchup, fasolkę z zalewą i kukurydzę. Gotujemy co jakiś czas mieszając
Kulinarne Fantazje Marioliseler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek, dodaj przyprawy, pokrojoną cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję mięsa, wlej
codojedzeniajednym słowem po prostu... przepyszny! Polecam, bo to świetna propozycja na szybki obiad, z którego każdy będzie zadowolony. (około 12-16 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki: 400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko majeranek koperek świeży/suszony papryka słodka i ostra sól, pieprz Ponadto: 1 łyżka oleju mąka(...)obtaczania pulpetów 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Do sosu: 50g żółtego sera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech
Di gotujePieczone kotlety mielone (inaczej) z pomidorową glazurą nie są klasycznym mielonym serwowanym na niedzielnym stole. Bardziej przypominają one mini pieczeń z mięsa mielonego, zapieczoną pod glazurą przygotowaną na bazie ketchupu, musztardy i cukru brązowego. Bardzo ciekawe danie, które najlepiej komponuje się z ryżem lub kaszą z warzywami oraz szybką i lekką sałatką. Artykuł Pieczone kotlety mielone z pomidorową glazurą pochodzi
Pogotujmy.plłyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół. Do garnka wrzucamy mięso
R'n'G Kitchennimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do dania głównego podczas niedzielnego obiadu! Pieczona kaczka z jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie(...)marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale. Artykuł Pomysły na niedzielny obiad pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzodcedzamy go i pozostawiamy około 100 ml wody, w której się gotował. Makaron z kurczakiem: Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy razem z oregano na rozgrzany olej, smażymy. Gdy mięso się zetnie dodajemy poszatkowany czosnek. Podgrzewamy do momentu aż mięso będzie rumiane. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka ugotowany makaron, wodę z jego gotowania, pokrojone w paski pomidory suszone
Qchnia po prostuserową na blat stołu papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić każdą wzdłuż na dwa cienkie plastry, a następnie rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Na wierzchu upieczonej masy serowej (na jej 3/4 powierzchni) ułożyć piersi z kurczaka, a na połowie ich powierzchni usmażone pieczarki(...)ścisłą roladę. Zawinąć w papier do pieczenia, położyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 25-30 minut (dłużej jeśli mięso z kurczaka było w grubszym kawałku). Po upieczeniu rolady wyciągnąć ją z piekarnika, rozwinąć z papieru i odstawić na 15-20 minut, by nieco ostygła, a następnie dopiero rozpocząć krojenie
Kulinarne PrzebojeZapraszam na smakowitą pastę rybną do pieczywa. Idealna na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 150 g mięsa z wędzonej makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku od dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy, odkładamy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, przekładamy do miseczki. Mięso z ryby również drobniutko kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolecam :) Składniki: 500 g filetu z indyka 250 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 cm imbiru olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki, imbir i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać mięso, czosnek oraz imbir, podsmażyć, dolać
magiczna kuchnia Kasisałatkę, ciasto lub danie główne. Jednym z dań, które musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol Składniki: 1 szklanka tortellini kolorowych z mięsem Arc Pol 4 buraki 1 op. rukoli 50 g orzechów włoskich 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki
Kuchnia w oparachgołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 jajka 3 łyżki(...)drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju
słodkie i nie tylko historie kulinarnektóry w trakcie przygotowania przechodzi wszystkimi smakami składowymi. Obowiązkowa pozycja do przygotowania na spotkanie ze znajomymi, imprezę na luzie lub rodzinny obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 400g mielonego mięsa wołowego szklanka makaronu orzo puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki suszonego(...)maksymalnie 5 minut, dość często mieszając. Do cebuli dodajemy przyprawy – kumin, kolendrę, chili oraz roztarte w dłoniach oregano – smażymy mieszając przez minutę. Na patelnię dodajemy mięso i smażymy na większym ogniu, mieszając i rozdrabniając, aż ładnie się zarumieni. Następnie, dodajemy makaron orzo i dokładnie mieszamy aby pokrył się tłuszczem i smakami ze smażenia. Do tego dodajemy pomidory
Smaczna Stronabieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół
Ola la LCHF