mięso - 63110 przepisów (strona:1475/4208)

Kurczak w śmietanie 186

śmietanie to danie, które w pysznym sosie zachwyci każdego, uwierzcie mi Dziś u mnie kawałki kurczaka duszone z cebulą i przyprawami oraz słodką śmietanką. Bardzo aromatyczne i soczyste mięso, zapach unosi się w kuchni, szczególnie śmietanki i wędzonej papryki, jest pysznie Taki obiad podaję z ziemniakami, najczęściej puree lub pieczonymi cząstkami, świeżym koprem lub natką oraz sałatą masłową z winegretem(...)serek mascarpone, śmietana 18%) 3 nieduże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Cebulę obieram, kroję w cienkie pióra i szklę na 3 łyżkach oleju. W głębszym talerzu mieszam mąkę z przyprawami (przypraw po około płaskiej łyżce). Taką

Zasmakuj Kuchni
SCHAB Z MŁODĄ KAPUSTĄ 196

Uwielbiam młodą kapustę, i nie ukrywam, że najbardziej taką w swojej "czystej wersji" 😉 czyli z koperkiem. Nie muszę mieć w niej kiełbasy, ani mięsa, bo ta pierwsza sama w sobie jest pyszna. No, ale jak się ma mięsożercę w domu to gotuje się trochę inaczej 😊 Tak więc dziś zapraszam na moją ukochaną młodą kapustę z dodatkiem schabu. Prosto, szybko(...)czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy stanie się szklista dodajemy pokrojony w kostkę lub paseczki schab. Całość solimy i pieprzymy i dusimy do miękkości mięsa.  Następnie przekładamy go do ugotowanej kapusty. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila

Walijskie Pichcenie
Udka kurczaka marynowane w jogurcie na ostro 276

masła Sposób wykonania: Umyte kawałki kurczaka wkładamy do dużej miski. Zalewamy jogurtem, dodajemy wszystkie przyprawy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Wszystko razem mieszamy ze sobą tak aby marynata pokryła równomiernie mięso. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin na noc). Na blachę wylewamy olej a następnie układamy kawałki mięsa. Marynatę, która pozostała w misce wylewamy na kurczaka. Wkładamy

Qchnia po prostu
Szakszuka 177

pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje

Moja Delicja
Kostka z masłem orzechowym i czekoladą 280

Dzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od

kuchnia doski
Sałatka "leśna polana" 240

majonezu + ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 100 g żółtego sera 3 jajka sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia mięsa Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, obrać. Odłożyć połówkę jednej marchewki i pokroić ją w kostkę. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka(...)ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nich sok. Pietruszkę oraz szczypiorek umyć i drobno

Ugotować
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 211

moją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej !  Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej(...)wodzie, ok.15-18 min. 2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. 3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem. 4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i mieszamy. 5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. 6. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy bulionem

Marcepanowa kuchnia
Curry z topinamburem – przepis na bezmięsny obiad 197

Obiad bez mięsa? Czemu nie! Spróbuj curry z topinamburem Curry z topinamburem… Nie jestem wegetarianką, aczkolwiek za mięsem nie przepadam. Próbuję zastąpić go warzywami strączkowymi, które jak wiadomo mają dużo białka. Wiem, że nie jest się łatwo do nich przekonać, ale może warto spróbować? Curry z topinamburem Przepis na curry z topinamburem to mój pomysł, a raczej sprzątanie lodówki

Strefa Zdrowego Żywienia
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 201

skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.   Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy(...)Wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy odrobiną oliwy, aby się nie skleiły i nie wyschły. Nagrzewamy piekarnik do 200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut aż sos zabulgocze. Po tym czasie ściągamy folie

Smaczna Strona
Sałatka z orzo, ogórkiem i fetą 185

sałatka z orzo, ogórkiem i fetą to świetna letnia przystawka. Dobrze smakuje sama – w czasie lunchu sama znika z talerza, ale też może być świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa w podobnej nucie smakowej lub do pieczystego z grilla mięsa w podobnej nucie smakowej lub do pieczystego z grilla. Składniki (na 3-4 porcje): 200g makaronu orzo 1 średni ogórek

Smaczna Strona
Grillowany kurczak z ziemniakami i szparagami w sosie beszamelowym 174

Beszamel to bardzo prosty sos jego głównymi składnikami są mleko, mąka i masło, dodatkowo przyprawiony solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową smakuje obłędnie. Podawany jest głównie do mięs i gotowanych warzyw. A szparagi w sosie beszamelowym to klasyk jakich mało ;) Mój klasyk zamienił więc w propozycję obiadową stąd też dodałam młode grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka. Składniki(...)gałki muszkatołowej  marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa. Na około 2-3 godziny przed grillowaniem marynujemy kurczaka. Po tym czasie grillujemy go na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ale wtedy używamy aluminiowej

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera 797

Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera Drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek i sera to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi kurczaka. Mięso wychodzi kruche i soczyste. Polecam wypróbować!     Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 jajko 100g pieczarek 1 niewielka cebula 2 łyżki startego żółtego sera 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy przez kilka minut, ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Mięso mieszamy z pieczarkami, majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz

Blog z Apetytem
Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi 184

Quiche to danie kuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie(...)quichu mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze. Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach. Spokojnie możemy go podać naszym gościom na grilu czy na imieninach Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do śledzenia

mecooks
Szybkie curry z piersi kurzych 158

Piersi kurze pokroić w paski o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, ziołami,curry, papryką słodką. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub inny i obsmażyć na nim mięso. Jak już mięso straci kolor surowizny dodać posiekany drobno czosnek i chili. Smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe i kukurydzę razem z zalewą. Można dodać mleczko kokosowe

Kuchnia Pokoleń
Grillowane azjatyckie polędwiczki z kurczaka, z warzywami i ziołami 186

Polędwiczki dzięki marynowaniu wyrazistego smaku nabrały i ostrość uzyskały. Do szparagów szczyptę soli tylko używamy, bo w ziołach ją mamy. Mięso wyraziste, dobrze doprawione, zostało słodkimi, mięsistymi pomidorkami złagodzone, do tego chrupiące, szparagi na al dente grillowane, idealnie do smaku polędwiczek zostały dopasowane. To danie na grilla nie dość, że bardzo szybko się przygotowuje, to świetnie smakuje. Składniki: Marynata Azjatycka(...)Przygotowanie: Polędwiczki płuczemy, oczyszczamy z błonek i suszymy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do gotowej marynaty, zamykamy szczelnie worek. Delikatnie obracając workiem rozprowadzamy znajdującą się w nim marynatę na całej powierzchni mięsa. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Szparagi

Moniki Smakołyki