mięso - 63110 przepisów (strona:1478/4208)

falki wołowo - drobiowe 172

flaczków. Oszczędza nam to troszkę  przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa drobiowego i warzyw. Nie robię go identycznie jak na niedzielę, ponieważ też sobie drogę skracam. Robię bazę do dania, ale z uczuciem :) To teraz uczucia przełożę na składniki może(...)angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami gotowanymi w rosole. Dodaję liść i ziele angielskie. Po czasie, kiedy wszystko razem popyka na ogniu

Pieprzyć z Fantazją
pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 188

jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik :D Dość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek(...)kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem.  Z wyrobionej już masy formowałam kulki i obtaczałam je w mące. Gotowe wykładałam na rozgrzane na patelni masło. Podsmażyłam z każdej strony i podlałam wodą. To była niewielka ilość. Podlałam

Pieprzyć z Fantazją
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 311

Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut), tzw. “whitewall buns” – wysokie, miękkie i puszyste. Grubo posmarowane masłem, podpieczone z obu stron na ruszcie, głęboko nacięte i po brzegi wypchane mięsem homarów lub kraba, krewetkami, małżami albo modelową, dobrze uwędzoną parówką. Zjedzcie je raz – nie będziecie już chcieli innych! Hot dogi już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań(...)kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania.   Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem, jeśli samodzielnie zrobicie do nich bułki – a te są naprawdę szczególne. Mięciutkie i puszyste, elastyczne

Karo in the Kitchen
ŻEBERKA GARAM MASALA 175

Składniki podstawowe: 60-70 dag żeberek wieprzowych (paski). Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala, 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, rozcinam na kawałki. Z podanych składników przygotowuję marynatę. Mięso dokładnie nacieram marynatą, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Żeberka piekę pod przykryciem w 180 stopniach (z termoobiegiem

JejKuchnia
Kotlety mielone z kurczaka, z marchewką i cukinią... 222

Składniki: (na 10 sztuk) 500g mielonego mięsa z kurczaka 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 1 niewielka cukinia bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Wsyp do miski, posól (2 spore szczypty powinny wystarczyć), odstaw na minimum(...)minut, a następnie bardzo, ale to bardzo dokładnie odciśnij z nadmiarowego płynu.  W drugiej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tarta, paprykę, marchewkę i cukinię. Dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do lodówki. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie kotlety/burgery, otaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotawy kolor. Podawaj w bułce

Lejdi of the house
Sałatka z makaronu 196

Niemieckiej a dostałam go od koleżanki  która tam mieszka  . Składniki 250 g makaronu ryżowego 3 łyżki oleju  1 papryka 2 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy  mięso z trzech ugotowanych w rosole pałek z kurczaka  pęczek szczypiorku  sos  2 sosy sałatkowe koperkowo ziołowe można dać inne smaki 3 łyżki oleju 3 łyżki wody(...)sojowego , 2 łyżki soku z kiszonych ogórków ,wszystko  razem wymieszać . 4.  Do wymieszanego sosu dodać kukurydzę,  posiekany szczypiorek (cebula), pokrojone w kostkę  ogórki ,paprykę i mięso dodać wystudzony makaron wszystko razem połączyć

W królestwie smaków Beaty
Kuczak curry z mleczkiem kokosowym 145

puszka mleczka kokosowego (400g) – 1 cebula – 1 garść orzechów ziemnych bez soli – szczypiorek do dekoracji – sól, pieprz, curry – olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni przez około 6 minut 2. Cebulę kroimy w kosteczkę (odrobinę solimy). Dodajemy na patelnię do mięsa

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Draniki kresowe z mięsem 202

bardziej zjedzcie. Jeśli lubicie kotlety mielone to na pewno sobie nie odmówicie draników. To takie połączenie tych dwóch dań a efekt zachwycający, zobaczcie zresztą sami. Draniki kresowe z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 234

gołąbków młodą kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem  w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone: łyżeczka oregano  i bazylii, - łyżka miodu Sposób przygotowania: Luźne liście(...)Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle na złoty kolor. Doprawiamy sola i pieprzem. Ryż gotujemy przez około 8 minut.  W misce bardzo dokładnie mieszamy: mięso, cebulę,  podgotowany ryż i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Bardzo dokładnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze sparzonej  kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 160

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są

Korniszonki
Szaszłyki z kurczaka 144

łyżek gęstego jogurtu naturalnego • 1 ząbek czosnku • sok z 1 małej limonki • 1 łyżeczka płynnego miodu • sól Przygotowanie : Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków

KUCHNIA POLSKA
Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem i ryżem a la pilaf 184

Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki(...)pomidorową, doprowadź do wrzenia i gotuj odkryte przez 15 minut. Następnie zmiksuj. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zalej bułkę mlekiem, a gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Ramen 225

danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej(...)wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie szczypior, pokrojone grzyby shiitake (1 – 2 na porcję), pocięte na paski wodorosty nori, paski papryczki chilli, posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 146

wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Dla osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 210

boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą(...)dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi

mojewypiekiinietylko