mięso - 63110 przepisów (strona:1481/4208)

Penne z indykiem i jarmużem w sosie curry 180

makaronu penne 300 ml mleka kokosowego 3 garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru olej do smażenia 2 łyżeczki curry sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, mięso pokroić w kostkę, jarmuż porwać na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem. Dodać mięso, podsmażyć. Wlać mleko kokosowe, dodać curry oraz sól do smaku. Gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Paluchy z kurczaka z czosnkiem, miodem i migdałami 137

kurczaka pojawiają się na blogu bardzo często. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam pyszny sos sriracha z miodem. Słodki miód łagodzi ostrość sosu. Często go przyrządzam właśnie do nuggets. Sos i mięso to połowa szczęścia. Jako dodatki lubię delikatne brokuły i mój ulubiony jarmuż. Taki obiad mogę jeść codziennie. Resztki zapakowałam na jutro do pracy. Przepisy z kurczaka – paluchy Składniki(...)smaku Filety z piersi kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek mięśni na kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z z rozmąconym jajkiem, lekko posolonym. Oprósz mięso mąką, następnie zamocz w jajku, a potem obtocz w migdałach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z miodem i sriracha i dopraw solą. Podaj paluchy

codojedzenia
Zupa a la chili con carne 310

chłodne dni przydałoby się danie które nas dobrze rozgrzeje, a przecież nic tak nie rozgrzewa jak gorąca, pikantna zupa meksykańska.  Składniki: 0,5 mięsa mielonego 2 L soku pomidorowego 3 średnie cebule 2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 0,5 kg pieczarek 4 kiszone ogórki / 1 papryka (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku olej przyprawa do potraw meksykańskich Wykonanie: Cebulę(...)wraz z przeciśniętym czosnkiem smażymy na oleju, dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy dodając przyprawę do potraw meksykańskich. Aby oszczędzić sobie pracy możemy od razu wszystko podsmażać w garnku, jeżeli nie to właśnie teraz wszystko przekładamy do wysokiego garnka. Na patelni, może być tej samej podsmażamy obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki, podsmażone dodajemy do naszego garnka gdzie zalewamy

W Moim Magicznym Domu
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 133

jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso. Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki. Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu

Ostra na Słodko
Środa: Błyskawiczny strogonoff Jamiego Oliviera 125

minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Tradycyjnie strogonoff robi się z polędwicy wołowej. Jest to jedna rzecz droga , dlatego w przepisie zastąpiliśmy wołowinę filetem z indyka. Mięso jest równie delikatne i szybkie do przyrządzenia. I jeszcze jedna zmiana: zamiast ciężkawej śmietany, podstawę sosu stanowi jogurt i mleko. W efekcie danie jest lekkie o ciekawej teksturze, gdyż miękki filet(...)patelnię drugą łyżkę oleju. Pokrój w cienkie paski indyka, posól, dopraw łyżeczką papryki słodkiej i posyp zestem z cytryny, wyłóż na rozgrzaną patelnię i smaż na intensywnym ogniu aż mięso lekko się przypiecze. Krok 4 Dodaj do filetów odciśnięte z soku cebulę i ogórki. Przesmaż chwilę. Następnie dodaj grzyby, mleko i jogurt. Zamieszaj całość i zagotuj. Duś przez chwilę, dopraw

Niedzielny kucharz
Drobiowe tymbaliki 139

groszek z puszki listki selera lib natka pietruszki cytryna Wszystko przygotujemy jak na rosół (oczywiście wyjdzie nam przy okazji rosół na obiad)  Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i włoszczyznę  Odpowiednią ilość rosołu (zależnie od tego ile foremek będziemy napełniać) wlewamy do kubka rosół i dodajemy żelatynę według proporcji na opakowaniu. doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Foremki wypełniamy(...)pokrojonymi warzywami i mięsem dodając po kawałeczku jajka, zielonym listki, łyżeczce groszku i zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do wystudzenia a potem do lodówki na kilka godzin.  Po wyjęciu z foremek dekorujemy plasterkami cytryny i zieleninką

Gotowanie jest łatwe
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 228

Gdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie(...)drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto

Karo in the Kitchen
pyszne placuszki z kurczaka dla całej rodziny 521

sposobów można jeść filety z piersi kurczaka? Chyba są to dania niepoliczalne, bo jest to zdecydowanie najpopularniejsze mięso, jakie jemy, nie tylko w naszych domach, ale w ogóle również w restauracjach. Kurczakowe cycki chyba każdy lubi. Jednak na polskich stołach króluje jeden przepis, czyli piersi panierujemy w jajku i bułce i smażymy jak schabowego... Klasyka jest ok, ale czasem warto(...)Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. 2. Obieramy cebulę i kroimy ją drobno, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do mięsa. 3. Do kurczaka i warzyw wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. 4. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 141

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Składniki: 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki) 100g masła 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sos żurawinowy: 200g suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 300ml wody 60ml wina półsłodkiego czerwonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki masła(...)chrupiąca. Po tym czasie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć  patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Pierś z kaczki podawać polaną sosem żurawinowym. PRZEPIS NA UDANE ŚWIĘTA Przyrządźmy coś razem

Szalona Kuchnia Eweliny
Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem 104

Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Skrzydełka będą smakowały zdecydowanie najlepiej, jeśli w marynacie pozostawimy je na noc. Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 50 minut(...)Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Skrzydełka będą smakowały zdecydowanie najlepiej, jeśli w marynacie pozostawimy je na noc. Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 50 minut

Pogotujmy.pl
Kurczak z czerwonym pesto 113

Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Pierś z kurczaka pokrój na kilka mniejszych kawałków i rozbij tłuczkiem tak, jak na kotlety. Jeśli kotlety wjdą duże przekrój je na pół. Mięso dopraw sola i pieprzem a następnie na środku każdego kawałka połóż czubatą łyżeczkę pesto i niedbale rozsmaruj. Tak przygotowane mięso zwijaj w rulony lekko zawijając także boki do środka

nietylkopasta.pl
Surówka z rzodkiewki 129

Surówka z rzodkiewki i pora to moja kolejna propozycja dodatku do obiadu. Idealna propozycja w ostrzejszym wydaniu do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje

Zasmakuj Kuchni
MIELONKA Z KURCZAKA Z SZYNKOWARU - IDEALNA DO CHLEBA 241

Jest lekka, wilgotna i przepyszna :) a co najważniejsze ZERO pestycudów i innych wynalazków. Mięso  Piersi z KURCZAKA z wolnego wybiegu 1.30 kg Na 1 kg. farszu: 19 g mieszanka 50% peklosoli 50 % sól 100 ml. wody zimnej wody  łyżeczka suszonego majeranku  łyżeczka czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki pieprzu czarnego  1/2 łyżeczki żelatyny Pierś z kurczaka pokrojona(...)dodałem wode i przyprawy. Nastepnie prędkość ustawiłem na  7 a czas na 5min od uzyskania właściwej konsystencji  Po tym czasie szybko robi się fajny kleisty farsz. Następnie mięso do woereczkaw  szynkowarze i na 12 godzin do lodówki  Nastepnie pażenie Woda 75 st, do 72 st we wsadzie :) Po parzeniu zwolniłem sprężyny i wychłodziłem 12 godzin

Bartek Gotuje
Grillowany łosoś z warzywną sałatką 170

wystygnięciu – dopiero wówczas należy je osolić. Łososia solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni grillowej na średnim ogniu rozgrzewamy niewielką (2-3 łyżki) ilość oliwy i kładziemy łososia mięsem do dołu. Grillujemy umiarkowanie intensywnie przez 7-8 minut, odwracamy skórą do dołu i grillujemy kolejne 7-8 minut. Zdejmujemy z patelni, pozwalamy odpocząć mięsu przez kilka minut, po czym

Kulinarna Pokusa
„Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha 128

wędzonej papryki 3 płaskie łyżeczki curry sól , chilli do smaku Udka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy od spodu . Czyli tak jak widać na zdjęciu , po prostu oddzielamy część mięsa od kości i rozchylamy . Nie jest to konieczne , ale ułatwia przenikanie przypraw i jedzenie Z wierzchu nacinamy do kości . W każde udko wcieramy kolejno , cukier , sól, chilli , paprykę wędzoną , curry

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania