Chciałam wczoraj zamieścić posta, jednak… nie mogłam zalogować się na stronę. Spanikowana wezwałam Wszechmocnego Admina na pomoc i okazało się, że na Kruczą Kuchnię przypuszczono
Gotuj z Blue RavenNiedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje
Smaczna PyzaDzień dobry, Dziś chciałam Was uraczyć kolejnym prowansalskim przepisem. Jest naprawdę świetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też
Chilli Czosnek i OliwaTak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie
Magiczna kuchnia DariiW internatach i w wojsku zwane "białym szaleństwem". Sama nie wierzę, że kiedyś mogłam takiego serka nie lubić :) Dziś zajadam się jak małe dziecko
bistro mamaLemon curd robiłam już kilka razy. Można kupić gotowy, ale cena mnie odstrasza (od 20 zł wzwyż za słoiczek!). Jak dla mnie to najlepszy produkt kuchni
bistro mamaPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może
bistro mamaMiało być drożdżowe z jagodami, ale nie dostałam jagód. Kupiłam jabłka, z pomysłem na mniej więcej podobne drożdżowe do rwania. I co? Wróciłam do domu i
bistro mamaW lemon curd jestem zakochana bezgranicznie. Co jakiś czas robię i zjadam na śniadanie z dodatkiem tostów. Tak, tak, nie inaczej. To tosty są tutaj dodatkiem
bistro mamaDziś wpis inny niż zwykle. Zapraszam Was na małą podróż współczesno-sentymentalną. Taką za jeden uśmiech :) Podobno przychodzi taki wiek w życiu kobiety i mężczyzny, kiedy
bistro mamaCzłowiek zawsze sobie roboty dołoży, ale czasami warto :) Tak miałam z domową nutellą, do której przymierzałam się od dłuższego czasu, ale zawsze znalazło się coś ważniejszego
bistro mamaRzadko robię przetwory na zimę. Nie mam cierpliwości, nie mam słoików, nie mam miejsca na przechowywanie, w końcu nie mam talentu do gotowania w ilościach hurtowych
bistro mamaWalentyki już jutro, a ja tu z pastą rybną... Miałam do wyboru albo przesłodkie bezy albo pastę z makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej
bistro mamaPewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski , idealny serem jest
bistro mamaMoją inspiracją na dziś stała się Margarytka . Postanowiłam według jej przepisu zrobić wytrawnego odrywańca, który u mnie znikł zanim zdążył wystygnąć do cna. Wykorzystałam przepis
Z Kuchni Do Kuchni