Dziś propozycja na szybki dodatek do mięsa lub samodzielny posiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-) Składniki: nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek sól, pieprz 5 dużych pieczarek 1/4 małej cebuli odrobina klarowanego masła 1 łyżeczka siekanej pietruszki Sposób wykonania: 1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było powyżej(...)dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać. 3. Podać z mięsem lub samodzielnie. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób(...)Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, kefir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Od całości ciasta odkrawamy mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy na grubość
Qchnia po prostukoktajlowych – 300 ml piwa – 1 pęczek kolendry – 1 pęczek koperku – 1 pęczek bazylii – sól i pieprz wg smaku Dzień przed robieniem Chaszlamy należy ugotować mięso. Warzywa układa się warstwowo, zaczynając od cebuli, pokrojonej w dość cienkie krążki. Na cebulę wyłożyć ziemniaki, jeśli papryka jest mała- wykładać w całości, jeśli duża, to należy ją pokroić(...)grube plastry, następnie pomidorki i ugotowane i mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalać przecedzonym wywarem ( do połowy garnka) i dodać piwo, przyprawy i drobno posiekaną zieleninę. Gotować pod pokrywką z dziurką, na wolnym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. Nie mieszać!! Po ugotowaniu można dodać grubo posiekane zioła, np. kolendrę, koperek i bazylię. Artykuł Chaszlama- ormiańska zupa warstwowa gotowana na piwie
Smaki ArmineSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - ząbek czosnku, - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko(...)przygotowania 1 . Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 2. Do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut. 3. Mieszamy mięso z przestudzoną cukinią, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 4. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni. 5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzazwyczaj dzieci, które mogłyby jeść parówki na każde śniadanie. W drugiej grupie są rodzice, którzy uważają, że parówki nie są zdrowe. W sałatce wykorzystałam parówki z dużą ilością mięsa (97%) ponieważ te parówki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż inne. Do tej sałatki dodałam również makaronu spaghetti Arc Pol , który jest wyprodukowany z mąki durum. W sałatce są również warzywa(...)oraz przepyszny dressing z mango. Składniki: 2 garści rukoli 3 parówki z dużą zawartością mięsa 1 garść makaronu spaghetti Arc Pol 80 g sera żółtego 3 marchewki 1 żółta papryka oliwa z oliwek sól syrop z agawy DRESSING: 1/4 mango 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowujemy dressing: mango, majonez, curry oraz przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Przygotowujemy
Kuchnia w oparachśmietaną i serkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis(...)listek laurowy utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku) dodatki do zupy brokułowej posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek gęsta śmietana 18% małe zrumienione grzanki makaron niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego prażone ziarna słonecznika lub dyni. Przepis na zupę brokułową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami. Pora opłukać, przekroić wzdłuż
Moja Książka Kucharskaobiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree duży(...)przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje
Niezły Młynekpolecam pasztecik drobiowy do smarowania z niskim indeksem glikemicznym. Pasztecik drobiowy do smarowania Składniki na ok 10 porcji: (całość 900 kcal,/ B 90g,/ T 35g,/ W 60g) 400 g mięsa z udek indyka 100 g oczyszczonych wątróbek drobiowych 50 g łyżek płatków owsianych 1 pęczek włoszczyzny 2 litr wody sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Mięso
Pomysłowa kuchniajakiegoś czasu na blogu nie pojawił się przepis z mięsem w roli głównej, dlatego też dziś postanowiłam zaproponować Wam pysznego kurczaka, którego możecie "zapakować" w tortillę i zabrać jako lunch do pracy, lub podać z ryżem jako tradycyjny obiad. Kebab z kurczaka z granatem to kolejne pyszne danie kuchni arabskiej . Marynata do kurczaka sprawia, że jest on aromatyczny, lekko pikantny(...)Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kurczaka wyłożyć na kratkę umieszczoną na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Kurczaka podawać zawiniętego w tortillę posmarowaną jogurtem greckim i przybraną sałatką z granatem. Jak zrobić sałatkę z granatem? Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki, przełożyć do miski
Codzienne GotowanieKsiążęce przepiórki z białym sosem Mięso przepiórek jak od dawna wiadomo jest niesamowicie zdrowe . Dietetycy zalecają zwiększenie jego spożycia . Do tego wszystkiego jest niesamowicie smaczne i delikatne . Teraz pewnie wielu dopowiedziało sobie: ” i dość drogie ” Nie musi tak być , każdy kto ma choćby balkon lub mały tunel foliowy jak w moim przypadku może pokusić się o malutką hodowlę
Ogrodnik w podróżypuree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało pracochłonny sposób na smaczny, jesienny obiad. Soczyste mięso kurczaka zagrodowego, aromat cydru jabłkowego, doskonałe, idealnie gładkie puree dyniowe - tradycyjne polskie smaki zamknięte w jednym daniu - marzenie każdego smakosza i gotowa recepta na sukces kulinarny możliwy do osiągnięcia tanim kosztem(...)smażenia Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przekładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 30 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą. Serwujemy na puree dyni w towarzystwie kiszonych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Jest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. W języku Tamilów curry znaczy „sos”, który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Najważniejsze są przyprawy: kolendra, kumin, kurkuma, które najczęściej wstępują w przepisach. Curry jest daniem niezwykle popularnym w Indiach, skąd w XVIII w. przywędrowało do Europy(...)minutę. Krok 2 Wlej do rondla z cebulą mleko kokosowe, zagotuj aż zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki polędwiczki kurczaka. Gotuj przez 5-6 minut aż mięso się ugotuje. Jeśli używasz małży wsyp je teraz i gotuj curry jeszcze minutę. Krok 3 Pomidory z puszki przesiekaj i wlej do rondla z curry. Gotuj z minutę. Dopraw solą
Niedzielny kucharzKolejny ze sposobów na odchudzenie kotleta - tym razem mielonego:). Zamiast usmażyć, upiekłam je a do mięsa dodałam warzywa - marchew, cukinię i cebulę a do tego natkę pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie. 500g mięsa mielonego 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 cebule 1 jajko L 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka slodka, papryka
Szefowa kuchniMięso z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj przepis na udka kurczaka w ketchupie i panierce. Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste mięska są idealne na obiad dla całej rodziny, również na imprezy i większe spotkania. SKŁADNIKI : 5-7 udek z kurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy na pół. Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy
Kulinarne Fantazje Marioli